Μετά από την ένταξη 25 εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ) στην συνδρομή προς τους ασθενείς οι οποίοι αναμένουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) μεγάλων νοσοκομείων του ΕΣΥ του Λεκανοπεδίου, πρόγραμμα το οποίο ξεκίνησε πιλοτικά την 1η Απριλίου από το νοσοκομείο της Αθήνας “Ευαγγελισμός” και το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χαϊδαρίου “Αττικόν”, από δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας, αρμοδιότητας της διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αττικής, τον “Ευαγγελισμό” και το “Αγία Όλγα”, αναμένεται να ξεκινήσει εντός του αμέσως προσεχούςς χρονικού διαστήματος το σύστημα της ιχνηλάτησης της πορείας και της αναμονής των προσερχομένων ασθενών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των ιδρυμάτων, έως την πρώτη εξέτασή τους από γιατρό.

Πρόκειται για το λεγόμενο “βραχιολάκι”, για το οποίο μίλησε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στην εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ.


Μάριος Θεμιστοκλέους για "βραχιολάκι": Θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας 

Συγκεκριμένα, ο Μάριος Θεμιστοκλέους ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι “ξεκινάει τις επόμενες μέρες. Αυτό είναι ένα σύστημα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης, το οποίο θα μας δώσει πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Καταρχήν πόσο περιμένουν οι πολίτες γιατί ακούμε πολύ μεγάλες αναμονές. Θα μπορούμε να έχουμε και κεντρικά ως υπουργείο Υγείας τους χρόνους αναμονής, αλλά και ο διοικητής του νοσοκομείου, έτσι ώστε αν υπάρχουν καθυστερήσεις οι οποίες προκλήθηκαν από την τοπική καθημερινή λειτουργία, να μπορεί να παρεμβαίνει ad hoc και να λύνονται ή και σε εμάς την πληροφορία ότι θα πρέπει να αλλάξουμε κάποια πράγματα. Για παράδειγμα αν έχουμε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση στον αξονικό στο νοσοκομείο ‘Γεννηματάς’, να το ενισχύσουμε με προσωπικό ή με κάποιον άλλο τρόπο για να υπάρχουν πιο γρήγορα διαγνώσεις. Αυτό θα ξεκινήσει πάλι από τα μεγάλα νοσοκομεία ‘Ευαγγελισμός’, ‘Αγία Όλγα’ και στη συνέχεια θα επεκταθεί. Θα επεκταθεί σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας”.

Σύμφωνα με τον ίδιον, μάλιστα, το σύστημα της ιχνηλάτησης, στην ολοκλήρωση του έργου, που θα είναι το τέλος του 2025, αρχές του 2026, θα δίνει και στον πολίτη την πληροφορία. Δηλαδή ο πολίτης θα μπορεί είτε με χρήση application, το οποίο θα έχει στο κινητό του είτε στο internet, θα μπαίνει και θα δει ότι στο παθολογικό του “Ευαγγελισμού” έχει τόσο χρόνο αναμονής, στο καρδιολογικό στο “Αγία Όλγα” νοσοκομείο έχει 2 ώρες αναμονής έτσι ώστε να γνωρίζει από πριν και να μπορεί να κατευθυνθεί.