Ιδιωτικά σχολεία: Οι νέοι παίκτες που μπαίνουν στο παιχνίδι και τα 4 deals σε εξέλιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Όλες οι πληροφορίες
Το µέγεθος της αγοράς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας, έχει αυξηθεί. Οι διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής»

Το «μπαράζ» συνεργασιών και εξαγορών στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης που σημειώθηκε το προηγούμενο διάστημα με την είσοδο μεγάλων διεθνών funds σε γνωστά σχολεία της Αττικής, και το οποίο αλλάζει τον χάρτη της ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συνεχίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Απογευματινής», βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες για την εξαγορά ενός μεγάλου σχολείου των νοτίων προαστίων από βρετανικό εκπαιδευτικό Όμιλο και ενός ακόμα στα βόρεια προάστια από έτερο διεθνή εκπαιδευτικό Οργανισμό, ενώ συζητήσεις γίνονται για άλλα δύο σχολεία της Θεσσαλονίκης. Η τελευταία εξαγορά που ανακοινώθηκε ήταν αυτή της Ελληνογερμανικής Αγωγής, του εμβληματικού σχολείου της Παλλήνης, που πέρασε στα χέρια του διεθνούς εκπαιδευτικού Ομίλου ISP (International Schools Partnership), ενός εκπαιδευτικού οργανισμού με 106 σχολεία σε 25 χώρες και περισσότερους από 90.000 μαθητές σε όλο τον κόσμο. Πρόσφατα είχε ανακοινωθεί η συνεργασία του ίδιου διεθνούς εκπαιδευτικού Ομίλου International Schools Partnership (ISP) με το εκπαιδευτήριο «Ο Πλάτων».
Μεγάλη ξένη επένδυση σε ελληνικό ιδιωτικό σχολείο είχε γνωστοποιηθεί από την Inspired Education Group, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο, με 115 ιδιωτικά σχολεία σε 24 χώρες και 90.000 μαθητές, που ανήκει στον Λιβανοβρετανό επιχειρηματία Nadim M. Nsouli, όταν ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Σχολή Μωραΐτη. Ο ίδιος Όμιλος προχώρησε σε συνεργασία με τα «Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περιλαμβάνονται σχέδια για επέκταση του CGS στον χώρο του The Ellinikon Greenfield, που βρίσκεται στους χώρους του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Έχει ανακοινωθεί εξάλλου η συνεργασία των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με τον όμιλο Cognita που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο. Η πρώτη εξαγορά ιδιωτικού σχολείου πραγματοποιήθηκε από τον βρετανικό Όμιλο ιδιωτικών σχολείων Dukes International και αφορούσε στο International School of Athens της οικογένειας Δασκαλάκη, η οποία δραστηριοποιείται και στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το Κολλέγιο BCA και τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο του West London που κατέθεσε αίτηση για την ίδρυση παραρτήµατος στη χώρα µας.
Νέο ιδιωτικό σχολείο στην Παλλήνη επιθυµεί, εξάλλου, να δηµιουργήσει ο εκπαιδευτικός Όµιλος «Πουκαµισάς», ο οποίος διαθέτει κυρίως φροντιστήρια και κέντρα µελέτης. Επενδυτική κίνηση στον τοµέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αναµένεται επίσης από τον εφοπλιστή Γεώργιο Προκοπίου, ο οποίος διαθέτει έκταση στο Ελληνικό και, σύµφωνα µε πληροφορίες, µελετάται ο σχεδιασµός για τη δηµιουργία σχολείου. Έντονο είναι ακόµα το ενδιαφέρον που καταγράφεται και για ιδιωτικά σχολεία στην επαρχία, καθώς οι ξένοι επενδυτές δεν αποκλείουν την ελληνική περιφέρεια, µε τη µορφή σχολείων που συνεργάζονται µε µεγαλύτερα στην Αθήνα ή και αυτόνοµα, προκειµένου να αναπτυχθούν και να καλύψουν τη ζήτηση των τοπικών κοινωνιών. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό, γίνονται συζητήσεις µε σχολεία στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τη Ρόδο, ενώ, εκτός από τα βρετανικά funds, υπάρχουν αµερικανικά, γαλλικά και ελβετικά κεφάλαια που επιθυµούν να επενδύσουν, συνάπτοντας νέες συνεργασίες. Στις συνεργασίες αυτές, οι οποίες συνάπτονται τους τελευταίους µήνες µεταξύ µεγάλων ιδιωτικών σχολείων και πολυεθνικών οργανισµών που δραστηριοποιούνται στην Εκπαίδευση και οριστικοποιούνται η µία µετά την άλλη, αποτυπώνεται το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Από την άλλη, είναι αξιοσηµείωτο ότι ελληνικές, οικογενειακές στην πλειονότητά τους, επιχειρήσεις, µε εξαιρετικές διαχρονικές επιδόσεις, εµπειρία και «ισχυρό» brand name, θέλοντας να κάνουν τα απαιτούµενα βήµατα προς τη νέα εποχή, αναζητούν συνεργασίες και χρηµατοδότηση για τη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισµό των υποδοµών, την ανανέωση και αναβάθµιση των προγραµµάτων εκπαίδευσης κ.λπ.
Το µέγεθος της αγοράς της ιδιωτικής εκπαίδευσης, Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας, έχει αυξηθεί, καθώς από τους 70.000 µαθητές κατά την περίοδο της οικονοµικής κρίσης, εκτιµάται ότι ανέρχεται σήµερα σε 120.000 µε συνεχή ανοδική τάση. Επιπλέον, υπάρχουν αιτήσεις γονέων που δεν µπορούν να ικανοποιηθούν από τα µεγάλα ιδιωτικά σχολεία. Ενδεικτικό της τάσης αύξησης των ιδιωτικών σχολείων είναι ότι, µε βάση τα στοιχεία, στην Ελλάδα το 2022 λειτουργούσαν 1.188 ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και το 2023 περισσότερα από 1.200. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία από 649 που ήταν τη σχολική χρονιά 2018-2019 αυξήθηκαν σε 817 στην περίοδο 2021-2022, τα γυµνάσια από 99 αυξήθηκαν σε 109, ενώ τα λύκεια από 92 αυξήθηκαν σε 103 την ίδια χρονική περίοδο. Σηµειώνεται ότι αυξάνεται παράλληλα η ζήτηση για πτυχία International Baccalaureate (ΙΒ). Τέτοια προγράµµατα διαθέτουν πολλά ιδιωτικά σχολεία, καθώς αποτελούν το «εισιτήριο» που ανοίγει τις πόρτες πανεπιστηµίων του εξωτερικού, ενώ το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να συµπεριλάβει το ∆ιεθνές Απολυτήριο και στη δηµόσια εκπαίδευση, αρχίζοντας από πρότυπα σχολεία.
Οι μεγάλες ξένες επενδύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση
Μεγάλη ξένη επένδυση σε ελληνικό ιδιωτικό σχολείο είχε γνωστοποιηθεί από την Inspired Education Group, έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο, με 115 ιδιωτικά σχολεία σε 24 χώρες και 90.000 μαθητές, που ανήκει στον Λιβανοβρετανό επιχειρηματία Nadim M. Nsouli, όταν ανακοίνωσε τη συνεργασία της με τη Σχολή Μωραΐτη. Ο ίδιος Όμιλος προχώρησε σε συνεργασία με τα «Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα». Στο πλαίσιο της συμφωνίας, περιλαμβάνονται σχέδια για επέκταση του CGS στον χώρο του The Ellinikon Greenfield, που βρίσκεται στους χώρους του πρώην Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Έχει ανακοινωθεί εξάλλου η συνεργασία των Εκπαιδευτηρίων Δούκα με τον όμιλο Cognita που απέκτησε το πλειοψηφικό πακέτο. Η πρώτη εξαγορά ιδιωτικού σχολείου πραγματοποιήθηκε από τον βρετανικό Όμιλο ιδιωτικών σχολείων Dukes International και αφορούσε στο International School of Athens της οικογένειας Δασκαλάκη, η οποία δραστηριοποιείται και στον χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με το Κολλέγιο BCA και τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο του West London που κατέθεσε αίτηση για την ίδρυση παραρτήµατος στη χώρα µας.Νέο ιδιωτικό σχολείο στην Παλλήνη επιθυµεί, εξάλλου, να δηµιουργήσει ο εκπαιδευτικός Όµιλος «Πουκαµισάς», ο οποίος διαθέτει κυρίως φροντιστήρια και κέντρα µελέτης. Επενδυτική κίνηση στον τοµέα της ιδιωτικής εκπαίδευσης αναµένεται επίσης από τον εφοπλιστή Γεώργιο Προκοπίου, ο οποίος διαθέτει έκταση στο Ελληνικό και, σύµφωνα µε πληροφορίες, µελετάται ο σχεδιασµός για τη δηµιουργία σχολείου. Έντονο είναι ακόµα το ενδιαφέρον που καταγράφεται και για ιδιωτικά σχολεία στην επαρχία, καθώς οι ξένοι επενδυτές δεν αποκλείουν την ελληνική περιφέρεια, µε τη µορφή σχολείων που συνεργάζονται µε µεγαλύτερα στην Αθήνα ή και αυτόνοµα, προκειµένου να αναπτυχθούν και να καλύψουν τη ζήτηση των τοπικών κοινωνιών. Ήδη, στο πλαίσιο αυτό, γίνονται συζητήσεις µε σχολεία στη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα και τη Ρόδο, ενώ, εκτός από τα βρετανικά funds, υπάρχουν αµερικανικά, γαλλικά και ελβετικά κεφάλαια που επιθυµούν να επενδύσουν, συνάπτοντας νέες συνεργασίες. Στις συνεργασίες αυτές, οι οποίες συνάπτονται τους τελευταίους µήνες µεταξύ µεγάλων ιδιωτικών σχολείων και πολυεθνικών οργανισµών που δραστηριοποιούνται στην Εκπαίδευση και οριστικοποιούνται η µία µετά την άλλη, αποτυπώνεται το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον χώρο της ιδιωτικής Πρωτοβάθµιας και ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης. Από την άλλη, είναι αξιοσηµείωτο ότι ελληνικές, οικογενειακές στην πλειονότητά τους, επιχειρήσεις, µε εξαιρετικές διαχρονικές επιδόσεις, εµπειρία και «ισχυρό» brand name, θέλοντας να κάνουν τα απαιτούµενα βήµατα προς τη νέα εποχή, αναζητούν συνεργασίες και χρηµατοδότηση για τη βελτίωση των παρεχόµενων υπηρεσιών, τον εκσυγχρονισµό των υποδοµών, την ανανέωση και αναβάθµιση των προγραµµάτων εκπαίδευσης κ.λπ.