Με αυξημένη τιμή κατά 5% έως 10% θα αγοράσουν φέτος οι καταναλωτές τον πατροπαράδοτο οβελία για τις γιορτές που Πάσχα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι τιμές στις παραδόσεις αρνιών που γίνονται από τους παραγωγούς (κτηνοτρόφους) ανέρχονται στα 9 έως 10 ευρώ το κιλό, από 8 έως 9 ευρώ πέρυσι.

Αυτές οι τιμές παραγωγού σημαίνουν τιμές 12 έως 13 ευρώ στο ράφι στο σούπερ μάρκετ και 16 έως 17 ευρώ στο κρεοπωλείο. Ηδη στα σούπερ μάρκετ οι τιμές αυτές είναι γνωστές από τώρα, με το αρνί να πωλείται πέριξ των 12 ευρώ και το κατσίκι 1 ευρώ ακριβότερα.

Πάσχα: Η τιμή του αρνιού

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι καταναλωτές δεν θα βρουν είτε πιο χαμηλές είτε και πιο υψηλές τιμές σε σούπερ μάρκετ. Η ανατίμηση του αρνιού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), Λευτέρη Γίτσα, είναι αποτέλεσμα, φυσικά, της αύξησης του κόστους παραγωγής, της μειωμένης παραγωγής, τόσο λόγω ασθενειών που αποδεκάτισαν τα κοπάδια στη χώρα όσο και λανθασμένων πολιτικών σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο, που οδηγούν σε περαιτέρω συρρίκνωση την ήδη μικρή παραγωγή.

Επιπλέον στα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το Πάσχα των Καθολικών συμπίπτει με εκείνο των Ορθοδόξων και για τον λόγο αυτόν οι άνθρωποι της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εξαγωγών προς τις χώρες της Δύσης, κυρίως λόγω αυξημένης τιμής. Οπως λέει ο πρόεδρος της ΕΔΟ Κρέατος, η αγοραστική δύναμη των Ιταλών, Ισπανών κ.ά. είναι μεγαλύτερη από εκείνη των Ελλήνων. Ο ίδιος δεν απέκλεισε πωλήσεις Ελλήνων παραγωγών σε άλλες χώρες λόγω καλύτερης τιμής.

Πάντως, οι τιμές που δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν αποκλιμάκωση στα αμνοερίφια τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού που το περασμένο φθινόπωρο είχαν φτάσει στα 8,5 έως 9 ευρώ ανά κιλό στη χώρα μας από τις αρχές του έτους αποκλιμακώνονται συστηματικά. Στη Γενική Διεύθυνση Γεωργικής και Αγροτικής Ανάπτυξης κάνουν λόγο για τιμές παραγωγού κοντά στα 7,5 ευρώ ανά κιλό για τα αμνοερίφια στη χώρα μας και λίγο ακριβότερα, στα 8,5 ευρώ, είναι ο μέσος όρος στην Ενωμένη Ευρώπη.

Αναφερόμαστε στα μικρού βάρους αμνοερίφια, τα οποία παράγει και εισάγει η Ελλάδα. Είναι τα πλέον διαδεδομένα στην Ευρώπη, σε αντίθεση με τα πρόβατα μεγάλου βάρους, που παράγονται κυρίως στην
Ιρλανδία.

Οπως και να έχει η κατάσταση, φαίνεται ότι τα αμνοερίφια θα έρθουν σε πιο αλμυρή τιμή από πέρυσι στο ράφι, γεγονός που ώθησε το υπουργείο Ανάπτυξης να φέρει το «καλάθι του Πάσχα» για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Σημειώνεται ότι η χώρα είναι βαριά εξαρτώμενη από το εξωτερικό στην κατανάλωση κρέατος και ειδικότερα αμνοεριφίων. Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε πρόσφατα ότι παράγουμε μόλις το 20% του (κόκκινου) κρέατος που καταναλώνουμε, ενώ εισάγουμε το υπόλοιπο 80%. Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΔΟ Κρέατος, κάθε χρόνο το Πάσχα εκτιμάται ότι καταναλώνονται 2,5 εκατ. αρνιά και κατσίκια, εκ των οποίων μόλις το 1 εκατ. προέρχεται από τη χώρα μας. Τα υπόλοιπα εισάγονται και φέτος μάλιστα πρέπει να έγιναν περισσότερες εισαγωγές λόγω της πανώλης των προβάτων που χτύπησε σε πολλές μονάδες εκτροφής.

Επισήμως τα μεγέθη αυτά είναι πολύ μικρότερα, αφενός μεν επειδή τα σφαγεία δεν δηλώνουν το σύνολο των σφαγμένων ζώων, κυρίως για φορολογικούς λόγους, ενώ επιπλέον σε αυτό πολλοί είναι εκείνοι που προμηθεύονται σφάγια αμνοεριφίων από φίλους και γνωστούς παραγωγούς, είτε επειδή τα θεωρούν καλύτερης ποιότητας είτε επειδή τα αγοράζουν φθηνότερα.

Η σοκολάτα και τα πασχαλινά αυγά 

Αυξημένες θα είναι οι τιμές και στα σοκολατένια αυγά, που πωλούνται αυτή την περίοδο περισσότερο από ποτέ. Η διεθνής τιμή του κακάο έχει υποχωρήσει από τα υψηλά επίπεδα των 10.000 δολαρίων ο τόνος όπου είχε φτάσει τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά η αγορά δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορέσει να απορροφήσει τη μείωση 20% που σημειώθηκε έκτοτε. Και αυτό γιατί οι έμποροι και οι ζαχαροπλάστες έχουν αγοράσει σε πολύ υψηλές τιμές. Εξάλλου, ας σημειωθεί ότι, παρά την προσωρινή κάμψη της τιμής του κακάο, αυτό συνεχίζει να πωλείται στη διπλάσια τιμή, 8.000 δολάρια ο τόνος, από εκείνη που είχε στις αρχές του 2024 και η οποία δεν ξεπερνούσε τις 4.000 δολάρια ο τόνος. Γι’ αυτό και τα πασχαλινά σοκολατένια αυγά και οι λοιπές πασχαλινές σοκολατοδημιουργίες περιλήφθηκαν στο «καλάθι του Πάσχα».

Δημοσιεύθηκε στο ένθετο MoneyPro της εφημερίδας Παραπολιτικά