Τα 13 ξένα εκπαιδευτικά ιδρύµατα που κατέθεσαν αίτηση για δηµιουργία παραρτηµάτων στη χώρα µας δίνουν ψήφο εµπιστοσύνης στην Ελλάδα και δικαιώνουν την επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στη διαµόρφωση του νέου θεσµικού πλαισίου για τη λειτουργία µη κρατικών πανεπιστηµίων, αξιοποιώντας διακρατικές συµφωνίες για την ίδρυση των Νοµικών Προσώπων Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην πρόσκληση του υπουργείου Παιδείας για την κατάθεση αιτήσεων ανταποκρίθηκαν µεγάλα ξένα πανεπιστήµια, τα περισσότερα εκ των οποίων συνεργάζονται ήδη στη χώρα µας µε κολέγια. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα στους Ελληνες φοιτητές που επιθυµούν να σπουδάσουν σε πανεπιστήµιο του εξωτερικού να το πράξουν στη χώρα µας, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να µεταναστεύσουν. Σε συνδυασµό, δε, µε την περαιτέρω αναβάθµιση των δηµόσιων πανεπιστηµίων, τα οποία προχωρούν σε διµερείς συνεργασίες µε ορισµένα από τα κορυφαία ξένα ιδρύµατα, που δίνουν τη δυνατότητα λήψης διπλών πτυχίων, διαµορφώνουν το νέο τοπίο στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, που µετατρέπει την Ελλάδα σε διεθνή εκπαιδευτικό κόµβο. Οπως έχει τονίσει και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι µια κατάκτηση µε πολλαπλά οφέλη: για τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, την ελληνική οικονοµία και φυσικά για την ίδια την Ελλάδα.



Ξένα πανεπιστήμια: Τα αιτήματα για να ανοίξουν τις πύλες τους τον Σεπτέμβριο του 2025

Τα µητρικά πανεπιστηµιακά ιδρύµατα που κατέθεσαν αίτηση για να ανοίξουν τις πύλες τους από τον Σεπτέµβριο του 2025 είναι: The Open University (Ανατόλια), The University of York (City College), University of Greater Manchester (New York College), Université Sorbonne Paris Nord (IdEF), University of Derby (Mediterranean College), University of West London (BCA), University of Essex (Aegean College), University of Nicosia, London Metropolitan University (City Unity College) και τα Πανεπιστήµια Queen Margaret, University of Keele, University of East London, που φέρνει στην Ελλάδα το Μητροπολιτικό Κολλέγιο. Το µητρικό πανεπιστηµιακό ίδρυµα που κατέθεσε αίτηση για το ακαδηµαϊκό έτος 2026-27 είναι το Sunderland University, που συνεργάζεται µε το Κολλέγιο DEI. Σηµειώνεται ότι η διαδικασία παραµένει ανοικτή και για άλλα πανεπιστήµια. Επίσης, την ερχόµενη χρονιά αναµένεται η λειτουργία του παραρτήµατος ξένου πανεπιστηµίου από το Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδας - Deree. Η κατάθεση της αίτησης σχεδιάζεται για το φθινόπωρο του 2025, προκειµένου να δηµιουργηθεί παράρτηµα, σε συνεργασία µε αµερικανικό εκπαιδευτικό ίδρυµα και µε έναρξη λειτουργίας το 2026, καθώς το Αµερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος υποστηρίζει θερµά την πρωτοβουλία του υπουργείου Παιδείας για τη θέσπιση Νοµικών Προσώπων Πανεπιστηµιακής Εκπαίδευσης, όπως λένε οι αρµόδιοι του Deree. Επιπλέον, αρκετά διακεκριµένα αµερικανικά πανεπιστήµια έχουν εκφράσει την επιθυµία να προσφέρουν ένα ή περισσότερα από τα ακαδηµαϊκά τους προγράµµατα στην Ελλάδα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ το Σάββατο 05.04.2025