Η υπόθεση της «μαύρης χήρας της Σητείας» που είχε συνταράξει το πανελλήνιο πριν απο οκτώ χρόνια επιστρέφει σήμερα. Την έλλειψη ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, την εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης και την υπέρβαση εξουσίας αναδεικνύει η απόφαση του ΣΤ’ Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου αναφορικά με την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Το parapolitika.gr φέρνει στην επιφάνεια τους λόγους για τους οποίους το Ανώτατο ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας αναιρεί την ευνοϊκή απόφαση του ΜΟΕ Ανατολικής Κρήτης, όπου ουσιαστικά χάρισε για περίπου 14 μήνες την ελευθερία στη διαβόητη 45χρονη Βουλγάρα Ντ. Γκ., η οποία σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, ήταν η ηθική αυτουργός της δολοφονίας του συζύγου της, καρδιολόγου Χριστόδουλου Καλαντζάκη το 2017.

*Διαβάστε ακόμα Κρήτη: Ανατροπή για τη "μαύρη χήρα" της Σητείας που κατηγορείται για την δολοφονία του καρδιολόγου συζύγου της - Γιατί αναζητείται από τις Αρχές

Η υπόθεση που συντάραξε το πανελλήνιο με την αποκάλυψη της συνωμοσίας μεταξύ της 45χρονης με τον πρωτοδίκως καταδικασμένο 43χρονο Βούλγαρο εραστή της Κ.Κ., μπαίνει στο «μικροσκόπιο». Το parapolitika.gr φέρνει στο φως τα δικαστικά έγγραφα που «ξεγυμνώνουν» την εφετειακή απόφαση, η οποία ουσιαστικά μετέτρεψε την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε συνέργεια για τη διαβόητη «μαύρη χήρα» της Σητείας. Αυτή η απόφαση ήταν καθοριστική για τη μείωση της ποινής της από ισόβια σε 15 χρόνια κάθειρξης, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στη 45χρονη για την –πρόσκαιρη- ελευθερία. Οι ενέργειες όμως των μελών της οικογένειας του αδικοχαμένου γιατρού και η διορατικότητα των εισαγγελικών λειτουργών του Ανώτατου Δικαστηρίου, οδήγησαν στην αναίρεση της απόφασης του Εφετείου αλλά και στην ακύρωση της απόφασης για την πρόωρη και υπό όρους αποφυλάκιση της 45χρονης. Η εκ νέου κατηγορούμενη έπειτα από παρέμβαση των συνηγόρων της επανεμφανίστηκε και παραδόθηκε στις Αρχές την Παρασκευή (4/4), όπου και θα κρατηθεί μέχρι την επανεκδίκαση της έφεσης τον προσεχή Ιούνιο.

Διάτρητη απόφαση για τη «μαύρη χήρα της Σητείας»

Η απόφαση του ΜΟΕ Ανατ. Κρήτης έγινε φύλλο και φτερό στα χέρια της αντιεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Μαριάννας Ψαρουδάκη. Σύμφωνα με τα όσα έχουν καταγραφεί στην έκθεση αναιρέσεως, η απόφαση του εφετείου στερείται «της ειδικής αιτιολογίας που επιβάλλει το Σύνταγμα», καταγράφει «την εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης» και κάνει λόγο για υπέρβαση εξουσίας. Η λειτουργός σημειώνει στην 50σέλιδη έκθεση σωρεία δικονομικών παρατυπιών, αλλά στέκεται και στην ουσία της υπόθεσης, στηλιτεύοντας το νομικό συλλογισμό της απόφασης του ΜΟΕ να κάνει δεκτή τη μετατροπή της κατηγορίας της 45χρονης σε συνέργεια.

Παράλληλα δε, σημειώνει πως δεν εξετάστηκαν επαρκώς τα πραγματικά γεγονότα και στοιχεία αναφέροντας: «… προκύπτει ότι το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο κατά το μέρος με το οποίο κήρυξε ένοχη κατά πλειοψηφία την κατηγορούμενη … για την κατ’ ορθότερο νομικό χαρακτηρισμό πράξη της συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση …, δεν διέλαβε στην προσβαλλόμενη απόφασή του την απαιτούμενη … ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και αυτή περιέχει ελλιπείς, ασαφείς, αντιφατικές και με λογικά κενά αιτιολογίες, που καθιστούν ανέφικτο τον αναιρετικό έλεγχο σχετικά με τις παραδοχές της ως προς τη μορφή της συμμετοχικής δράσης της ως άνω κατηγορούμενης και στερούν την απόφαση νόμιμης βάσης». Συν αυτώ η αντιεισαγγελέας κάνει λόγο σε μία σειρά από πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης, αναδεικνύοντας τους λόγους για τους οποίους η 45χρονη μπορεί κάλλιστα να κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας. Εντυπωσιακότερο είναι δε πως, σύμφωνα με την έκθεση αναίρεσης, το ΜΟΕ Ανατ. Κρήτης δεν προσδιόρισε ποια μορφή συνέργειας αποδέχεται ως κατηγορία για την 45χρονη!

Ντόμινο και σφάλματα και στην απόφαση αποφυλάκισης

Ενός κακού μύρια έπονται, έτσι και στην παρούσα υπόθεση καθώς η απόφαση του ΜΟΕ Ανατ. Κρήτης αποτέλεσε και το «όχημα» που οδήγησε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θηβών να κάνει αποδεκτή την αίτηση αποφυλάκισης την οποία υπέβαλε τον Νοέμβριο του 2023 η 45χρονη. Σα να μην έφτανε αυτό όμως, σύμφωνα με την εισήγηση της αντιεισαγγελέως Εφετών Ευβοίας, Αλεξάνδρας Μουσούρη, το βούλευμα του Συμβουλίου «… εσφαλμένα ερμήνευσε το νόμο και πλημμελώς εκτίμησε το αποδεικτικό υλικό που τέθηκε υπόψη του και χορήγησε το ευεργέτημα της υπό όρον απόλυσης…». Μάλιστα η λειτουργός καταλογίζει πως το βούλευμα παρουσιάζει «ανεπαρκή αιτιολογία» αναφορικά με την ηθική βελτίωση της κατηγορούμενης και μάλιστα υπογραμμίζει πως δεν πραγματοποιήθηκε ούτε καν αυτοπρόσωπη εξέταση της 45χρονης. Αναφερόμενη δε στα πραγματικά γεγονότα η κα. Μουσούρη ξεχωρίζει την «άρνηση» του βουλεύματος ν’ αξιολογήσει την επιθυμία της 45χρονης να συνεχίσει να διαβιεί στη Σητεία, γενέτειρα του θύματος, «γεγονός που καταφανώς δηλώνει παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης, σεβασμού, αδιαφορία και περιφρόνηση για τους ανθρώπους που εκ της συμπεριφοράς της υπέστησαν και εξακολουθούν να υφίστανται δεινά εκ του θανάτου του προσφιλούς τους προσώπου» ενώ εντοπίζει «… έλλειψη ενοχών και μετάνοιας…».

Μεταμέλεια; Ποια μεταμέλεια;

Την ίδια στιγμή πάντως, όπως αναφέρουν πληροφορίες του parapolitika.gr, από το περιβάλλον του εκλιπόντα, Χριστόδουλου Καλαντζάκη προκύπτει μεγάλη ένταση εδώ και μήνες ολόκληρους. Η απόφαση του ΜΟΕ Ανατ. Κρήτης έχει προκαλέσει αλγεινή εντύπωση και όπως υποστηρίζουν δεν μπορεί να καταγραφεί ούτε μία πράξη που να υποδηλώνει έστω μεταμέλεια από την πλευρά της 45χρονης «μαύρης χήρας». Κάθε άλλο, καθώς όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η διαβόητη «Ντέζι» φέρεται με την αλληλουχία των πράξεών της, να μην λογαριάζει τίποτα και κανέναν. Δεν είναι διόλου τυχαίο, σύμφωνα με τις ίδιες μαρτυρίες πως το σύνολο των μαρτύρων έχει καταμηνυθεί από την ίδια, παρά το γεγονός πως τόσο πρωτοδίκως όσο και στην ευνοϊκή για την ίδια έφεση, η έδρα αποδέχτηκε πλήρως και σε μεγάλο βαθμό αντίστοιχα τη συμμετοχή της στο στυγερό αυτό έγκλημα, αποδεχόμενη παράλληλα την πιστότητα των μαρτυριών.

Αυτά βεβαίως αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός πως κατά το 2019 και την πρωτόδικη εκδίκαση, είχε ζητήσει την αποβολή της αδελφής του θύματος από την πολιτική αγωγή και ζήτησε να λάβει εκείνη τη θέση της ως πολιτικώς ενάγουσα, επικαλούμενη… ψυχική οδύνη από τον θάνατο του ανθρώπου που η ίδια φέρεται να συνέδραμε στη δολοφονία του! Στο ίδιο μήκος κύματος βεβαίως τόσο η τέλεση μνημόσυνου για τον αδικοχαμένο σύζυγό της από την ίδια, αλλά και η… αγωνία της για να μάθε μέσω αλληλογραφίας με την Διεύθυνση Περιβάλλοντος Ιεράπετρας, που βρίσκεται ο τάφος του άνδρα της και ποιος πλήρωσε για την ταφή!