Μετά τις χθεσινές αποκαλύψεις για το πανεπιστήμιο της Γάνδης και το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που αφορά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο Κώστας Λακαφώσης πέρασε στην αντεπίθεση αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το «Το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει κάνει καμία αλλαγή».

Υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες ο ίδιος βρίσκεται στο επίκεντρο, με αφορμή τη σύγχυση, που επικράτησε γύρω από το επάγγελμά του και τις κατηγορίες μερικών ότι αυτοδιαψεύδεται σχετικά με την ενδεχόμενη ύπαρξη παράνομου φορτίου στην εμπορική αμαξοστοιχία.

Λακαφώσης: Περνά στην αντεπίθεση - "Το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει κάνει καμία αλλαγή"

Ο ειδικός πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων του δυστυχήματος στα Τέμπη όπως αρχικά διευκρίνισε μιλώντας στον ΑΝΤ1: «Εγώ δεν αμείβομαι από τις οικογένειες, σε 5 χρόνια θα πληρωθούμε, εάν και όποτε. Τα ποσοστά είναι πολύ μικρότερα από όσα ακούγονται. Κανείς δεν παίρνει το 20%». Και πρόσθεσε: «Είναι προφανές ότι υπάρχει μια μεθόδευση. Γιατί αν παίζουν ρεπορτάζ στην κρατική τηλεόραση χωρίς να ρωτούν τη γνώμη μου; Ποιος είμαι εγώ για να ασχοληθούν μαζί μου…. Φαίνεται ότι είναι μεθόδευση που από κάποιον καθοδηγείται».

*Διαβάστε επίσης: Κώστας Λακαφώσης: Η επίθεση που δέχθηκα ήταν αναμενόμενη - Πολλοί μηχανικοί στην Ελλάδα δεν είναι στο ΤΕΕ


Στη συνέχεια ο Κώστας Λακαφώσης αναρωτήθηκε: «Η έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ήταν γραμμένη στα αγγλικά. Αν οποιοδήποτε πανεπιστήμιο του εξωτερικού ή φορέας είχε πρόβλημα γιατί δεν βγήκε την επομένη της δημοσίευσης του πορίσματος;». Μάλιστα, όπως σημείωσε: «Το πανεπιστήμιο της Γάνδης δεν έχει κάνει καμία αλλαγή. Ο προϊστάμενος είχε μια ιδιωτική συνομιλία με κάποιον στην Ελλάδα. Άλλο τι γίνεται στο πόρισμα και άλλο τι κυκλοφορεί στα μέσα. Είναι οι κύκλοι. Όταν ένας βάζει ένα κύκλο, κάποιον κάνει τη δουλειά που μπορεί να του φέρει περισσότερα κλικς. Δεν είναι απαραίτητο ότι είναι ακριβής».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d905tn19gmpt)


Η διάψευση του Πανεπιστημίου της Γάνδης

Υπενθυμίζεται ότι το Πανεπιστήμιο της Γάνδης χθες διέψευσε τους ισχυρισμούς, που δημοσιεύθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους οποίους το ίδρυμα είχε καταλήξει σε ακριβή συμπεράσματα σχετικά με τα αίτια της φωτιάς που εκδηλώθηκε μετά τη σύγκρουση δύο τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το Πανεπιστήμιο φέρεται να είχε ανακαλύψει την ύπαρξη τουλάχιστον 3,5 τόνων παράνομου εύφλεκτου υγρού στο πρώτο βαγόνι της εμπορικής αμαξοστοιχίας, το οποίο μεταφερόταν σε δεξαμενή διαστάσεων ενός επί δυόμισι μέτρων.

Με βάση ανάρτηση των Ellinika Hoaxes, η οποία βασίζεται σε επικοινωνία με τον Γεώργιο Μαραγκό, ερευνητή του Πανεπιστημίου της Γάνδης και υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη υπόθεση, οι ισχυρισμοί των δημοσιευμάτων είναι «εξαιρετικά παραπλανητικοί και αβάσιμοι». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι οι δύο ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γάνδης δεν κλήθηκαν ποτέ να διερευνήσουν το δυστύχημα και δεν πραγματοποίησαν οποιαδήποτε προσομοίωση για λογαριασμό του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Όπως είπε, ο ρόλος τους περιορίστηκε στην παροχή επιστημονικής γνώμης για τρεις προκαταρκτικές προσομοιώσεις που τους απέστειλε ο Κώστας Λακαφώσης. Οι ερευνητές, αφού εξέτασαν τις προσομοιώσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι διαφωνούν τόσο με τα ευρήματα των προσομοιώσεων CFD που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όσο και με τον τρόπο που το όνομα του Πανεπιστημίου εμφανίζεται σε αυτήν.

Επιπροσθέτως ο Γεώργιος Μαραγκός εξέφρασε τη διαφωνία του με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολόγηση για την ποσότητα ή τον τύπο του καυσίμου που αναφέρεται στην έκθεση. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι για να επιτευχθεί το ίδιο μέγεθος πύρινης σφαίρας, χρησιμοποιώντας λιγότερη ποσότητα καυσίμου, ανάλογα με τα δεδομένα που παρέχονται στα μοντέλα. Μάλιστα, τα σταγονίδια ελαίου σιλικόνης μπορούν να αναφλεγούν εφόσον υπάρχει επαρκώς υψηλή θερμότητα, κάτι που αντιφάσκει με όσα αναφέρονται στην έκθεση».

Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι για την εκπόνηση μιας υψηλής ποιότητας μελέτης CFD για το συγκεκριμένο σενάριο απαιτούνται μήνες εργασίας από εξειδικευμένους επιστήμονες, κάτι που δεν συνάδει με την ανάλυση που παρατίθεται στην έκθεση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ. Τέλος, ο ερευνητής καταλήγει λέγοντας ότι το όνομα του Πανεπιστημίου της Γάνδης έχει χρησιμοποιηθεί στην έκθεση με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει παρανόηση, καθώς υποδηλώνει ότι το ίδρυμα ενέκρινε τα όσα περιλαμβάνονται σε αυτήν, κάτι που δεν ισχύει.