Η έκτη και τελευταία εβδομάδα της Μεγάλης Σαρακοστής, γνωστή ως «Εβδομάδα των Βαΐων», έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πιστών ως «βουβή» ή «κουφή». Αυτή η εβδομάδα προηγείται της Μεγάλης Εβδομάδας του Πάσχα και φέτος κορυφώνεται στις 13 Απριλίου 2025, όταν εορτάζουμε τη θριαμβευτική είσοδο του Ιησού στα Ιεροσόλυμα. Σύμφωνα με τα Ιερά Ευαγγέλια, οι Ιουδαίοι υποδέχθηκαν τον Χριστό ως βασιλιά, κρατώντας βάγια και στρώνοντας τα ρούχα τους στο έδαφος, αναφωνώντας «Ὡσαννά, εὐλογημένος ὁ ἐρχόμενος ἐν ὀνόματι Κυρίου».


Γιατί ονομάζεται «βουβή» ή «κουφή» εβδομάδα;

Πολλοί πιστοί αναρωτιούνται για την προέλευση αυτού του χαρακτηρισμού. Η κύρια παρεξήγηση πηγάζει από το γεγονός ότι κατά την εβδομάδα αυτή δεν τελείται η χαρμόσυνη Ακολουθία των Χαιρετισμών στην Υπεραγία Θεοτόκο. Ωστόσο, μια προσεκτική ματιά στα Λειτουργικά βιβλία της Εκκλησίας μας αποκαλύπτει ότι η εβδομάδα αυτή κάθε άλλο παρά «βουβή» και «κουφή» είναι.

Για έξι ολόκληρες ημέρες πριν το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων, η λατρεία της Εκκλησίας μάς καλεί να ακολουθήσουμε τον Χριστό στην πορεία Του προς το Πάσχα. Αρχικά, ο Ιησούς αναγγέλλει τον θάνατο του φίλου Του Λαζάρου και στη συνέχεια ξεκινά το ταξίδι Του προς τη Βηθανία και την Ιερουσαλήμ.


*Διαβάστε ακόμα: Μεγάλη Τετάρτη: Συμβολισμός, έθιμα και παραδόσεις του Πάσχα



Το πνευματικό νόημα της εβδομάδας πριν το Πάσχα

Στο επίκεντρο αυτής της εβδομάδας βρίσκεται ο Λάζαρος: η ασθένειά του, ο θάνατός του, ο θρήνος των συγγενών του και η αντίδραση του Χριστού σε όλα αυτά. Η τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής μας προετοιμάζει πνευματικά για την επερχόμενη συνάντηση του Χριστού με τον θάνατο – πρώτα στο πρόσωπο του φίλου Του Λαζάρου και έπειτα στον δικό Του θάνατο.
Πλησιάζει η «ώρα του Χριστού», για την οποία τόσο συχνά μιλούσε και προς την οποία κατευθυνόταν όλη η επίγεια διακονία Του. Η ανάσταση του Λαζάρου έγινε για να βεβαιωθούμε για «Την κοινήν ανάστασιν» και αποτελεί προάγγελο του Πάσχα.



Οι ακολουθίες της βουβής εβδομάδας πριν το Πάσχα

Παρά την επικρατούσα αντίληψη, το Τυπικό της Εκκλησίας μας ορίζει συγκεκριμένες ακολουθίες και για αυτή την εβδομάδα, όπως ακριβώς και για όλη τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή:

• Μεσονυκτικό, Όρθρο, Ώρες και Εσπερινό το πρωί
• Μεγάλο Απόδειπνο το απόγευμα
• Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία την Τετάρτη και την Παρασκευή
• Μικρό Απόδειπνο με τον κανόνα του Αγίου Λαζάρου την Παρασκευή το απόγευμα

Η μοναδική ακολουθία που απουσιάζει είναι οι Χαιρετισμοί της Παναγίας, που αποτελούν τη μόνη χαρμόσυνη νότα στην πένθιμη περίοδο της Σαρακοστής.


Η σημασία της βουβής εβδομάδας για την προετοιμασία του Πάσχα

Η τελευταία εβδομάδα της Σαρακοστής, πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα του Πάσχα, αποκαλύπτει το βαθύτερο νόημα της Μεγάλης Σαρακοστής: τη μετάνοια, τη νηστεία από την αμαρτία, τη χαρμολύπη και την επαναβίωση του λατρευτικού στοιχείου της Εκκλησίας. Είναι σημαντικό να μην παραβλέπουμε τα πνευματικά οφέλη που μας προσφέρει η Εκκλησία και αυτή την εβδομάδα, αποφεύγοντας επιπόλαιες και ανυπόστατες αντιλήψεις για τη λατρευτική μας ζωή.

Ο λόγος του μακαριστού γέροντα Μωυσέως του Αγιορείτου παραμένει επίκαιρος για τις Άγιες και Μεγάλες Ημέρες του Πάσχα: «Πάντα τη Μεγάλη Παρασκευή, να 'σαι μόνος σαν το Χριστό προσμένοντας το τελευταίο καρφί, το ξύδι, τη λόγχη. Τις ζαριές ν' ακούς ατάραχα στο μοίρασμα των υπαρχόντων σου, τις βλαστήμιες, τις προκλήσεις, την αδιαφορία. Πριν την Παρασκευή δεν έρχεται η Κυριακή, τότε λησμονάς τα μαρτύρια των δρόμων της Μεγάλης Παρασκευής της ζωής μας. Μην ξαφνιαστείς, μη φοβηθείς στ' απρόσμενο σουρούπωμα. Οι μπόρες του ουρανού δε στερεύουν. Η ξαστεριά θα 'ρθεί το Σαββατόβραδο. Τότε λησμονάς τα μαρτύρια των δρόμων της μεγάλης Παρασκευής της ζωής μας».

Η βουβή εβδομάδα λοιπόν, μας προετοιμάζει πνευματικά για το Πάσχα, καλώντας μας να συμπορευτούμε με τον Χριστό στην πορεία Του προς το Σταυρό και την Ανάσταση, βιώνοντας το μυστήριο της σωτηρίας μας.