Η κατά συρροή φονική απόπειρα του 51χρονου Νίκου Α., η οποία σταμάτησε με τον πυροβολισμό ακινητοποίησης μέσα στο Α.Τ. Κορωπίου, αναδεικνύει ακόμα μία φορά τις γνωστές παθογένειες που επικρατούν σε μεγάλο μέρος του αστυνομικού σώματος. Είναι σαφές πως ελλοχεύει ο κίνδυνος του παραλογισμού, αν σταθεί κανείς στην «αδυναμία» αποτροπής ενός τέτοιου συμβάντος, ωστόσο υπάρχουν ζητήματα τα οποία μπορούν να διορθωθούν και να βελτιώσουν το αξιόμαχο και τις ικανότητες των αστυνομικών. Παράλληλα, όμως, ήρθε στην επιφάνεια εκ νέου το ζήτημα της υποστελέχωσης των Τμημάτων, τόσο στην Αττική όσο και στην επαρχία, κυρίως λόγω των (αναγκαίων και μη) αποσπάσεων. Πρόκειται για πρόβλημα διαχρονικό, το οποίο η πολιτική ηγεσία, επίσης διαχρονικά, ούσα εγκλωβισμένη σε περίπλοκους υπολογισμούς, προσπαθεί να καλύψει με ποσοτικές παρά με ποιοτικές λύσεις. Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αναδεικνύουν τις προτάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων της ΕΛ.ΑΣ., αλλά και τις βραχυπρόθεσμες λύσεις που έρχονται ως μάννα εξ ουρανού για να βελτιώσουν έως ενός σημείου την υφιστάμενη πραγματικότητα.


ΕΛ.ΑΣ: Στους δρόμους 3.000 νέοι δόκιμοι αστυνομικοί

Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, έτσι κι εφέτος το τέλος Απριλίου θα φέρει το «νέο αίμα» της ΕΛ.ΑΣ. στους δρόμους και στα σημεία κρίσιμου ενδιαφέροντος, στο διττό πλαίσιο της κάλυψης των αναγκών αλλά και της εξοικείωσης με τα καθήκοντά τους. Με την ουσιαστική έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, τα ελληνικά αεροδρόμια, οι υπηρεσίες της Τροχαίας αλλά και τα ελληνικά νησιά θα τροφοδοτηθούν με περίπου 3.000 νέους δόκιμους αστυνομικούς, οι οποίοι, στο πλαίσιο της πρακτικής εξάσκησής τους, θα κληθούν, πάντα συνοδευόμενοι από «μπαρουτοκαπνισμένους» αστυνομικούς, να ενισχύσουν την υπάρχουσα δύναμη. Πρόκειται για τους πρωτοετείς, δευτεροετείς και τελειόφοιτους των αστυνομικών σχολών, που, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι αρκετά περισσότεροι σε σχέση με αυτούς των περασμένων ετών. Συνδικαλιστές, πάντως, σημειώνουν με απογοήτευση στα «Π» πως η αξιοποίηση του συνόλου των δοκίμων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά το 1/3 από τον προσεχή Οκτώβριο δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση πανάκεια, παρά το γεγονός, όπως αναφέρουν, πως το υπουργείο βασίζεται αρκετά πλέον σε αυτούς μετά το δαπανηρό πρόγραμμα αποσπάσεων, με σκοπό την ενίσχυση των ΟΠΚΕ και της Άμεσης Δράσης. Είχαν, άλλωστε, δημιουργηθεί εντυπώσεις όταν διαπιστώθηκε πως μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του 2024 είχε εξαϋλωθεί, καθώς κάθε απόσπαση από τον Σεπτέμβριο του 2024 μέχρι και τις αρχές του 2025 κόστιζε περίπου 4.000 ευρώ ανά αστυνομικό που μεταφερόταν από την επαρχία στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Διπλασιάζονται οι συνταξιοδοτήσεις

Την ώρα, λοιπόν, που η πολιτική ηγεσία προσβλέπει στην αναζωογόνηση του Σώματος με 1.000 νέους αστυνομικούς τον προσεχή Οκτώβριο, η ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς και αυτή η νέα «αιμοδοσία» μπορεί να πάει στράφι σε χρόνο… dt. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γρηγόρης Γερακαράκος, στα «Π», μόνο από τις λίστες εγγεγραμμένων μελών της ΠΟΑΣΥ έχουν «διαγραφεί» από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις αρχές Απριλίου περίπου 500 αστυνομικοί, που έχουν πλέον διαβεί το κατώφλι της συνταξιοδότησης. Αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθεί το τι θα συμβεί μέσα στο υπόλοιπο έτος, η εκτίμηση είναι πως ο αριθμός των αστυνομικών που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στον χρόνο θα διπλασιαστεί, εξανεμίζοντας τη δυναμική που θα φέρουν οι δόκιμοι.

Όλα τα παραπάνω, βεβαίως, διέπονται από μια δυναμική διαδικασία και σαφώς από αστάθμητους παράγοντες. Άλλωστε, δεν είναι σπάνιες οι αλλαγές καριέρας για τους νεότερους αστυνομικούς, οι οποίοι παράλληλα με την υπηρεσία τους καταφεύγουν σε πάσης φύσεως ακαδημαϊκή επιμόρφωση, με στόχο να διεκδικήσουν ανταγωνιστικότερους μισθούς σε διαφορετικούς κλάδους. Τις ίδιες παθογένειες παρουσιάζουν και τα επιστημονικά τμήματα της ΕΛ.ΑΣ., καθώς τα στελέχη τους δύνανται να διεκδικήσουν ακόμα και πενταψήφιους μισθούς σε χώρες της Ευρώπης.


Επανέρχεται η κουβέντα για κατάργηση των φρουρών ακίνητων στόχων

Το περιστατικό στο Κορωπί, πάντως, έφερε ξανά στην κουβέντα το ζήτημα της διαχείρισης του υπάρχοντος προσωπικού. Αν και οι λεγόμενες προοδευτικές φωνές που κάνουν λόγο για μεγάλη αναλογία του αριθμού των αστυνομικών σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό έχουν μαθηματική βάση, συνδικαλιστές αστυνομικοί εκτιμούν πως οι ανάγκες μπορούν να καλυφθούν έως έναν σημαντικό βαθμό εάν το προσωπικό αξιοποιηθεί καταλλήλως.

Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση της ΕΑΥΘΕΣ (Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης), η οποία επαναφέρει την κουβέντα για την κατάργηση των φρουρών ακίνητων στόχων και την επένδυση σε τεχνολογικές υποδομές, όπως η τοποθέτηση καμερών στις εισόδους των Τμημάτων και συστημάτων ελεγχόμενης εισόδου σε αυτά. «Στην πόλη της Θεσσαλονίκης πάνω από 60 αστυνομικοί καθημερινά φυλάνε τα γραφεία των πολιτικών κομμάτων. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η φύλαξη γίνεται όχι σε αλεξίσφαιρο φυλάκιο, όπως επιβάλλεται, αλλά κάνοντας τους θυρωρούς ή μέσα σε σταθερά υπηρεσιακά οχήματα…», αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση. Επ’ αυτού, μάλιστα, συνδικαλιστής αστυνομικός σχολίασε στα «Π»: «Κάθε μέρα απασχολούνται σχεδόν 100 αστυνομικοί για τη φρουρά της ΓΑΔΑ και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων».

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά