Μεγάλο πλήγμα για τους ιατροδικαστές: Η αναστολή καθηκόντων των πέντε και οι "σκιές" στην υπόθεση του μικρού Παναγιώτη
Τι λένε στα "Π" διακεκριμένοι επιστήμονες
Ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στον κλάδο των ιατροδικαστών, λένε στα «Π» διακεκριμένοι επιστήμονες

Αναστολή καθηκόντων για πέντε ιατροδικαστές
Υπενθυµίζεται πως πρώτοι οι κρατικοί ιατροδικαστές Αγγελική Τσιόλα (προϊσταµένη της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πατρών), Χριστίνα Τσάκωνα (ιατροδικαστής Αθηνών) και Σωκράτης Τσαντίρης (ιατροδικαστής Πειραιά), που εµπλέκονται στην υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων για λόγους δηµοσίου συµφέροντος, µετά την οµόφωνη απόφαση του Μικτού Ορκωτού ∆ικαστηρίου Αθηνών να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης για τους θανάτους της Μαλένας και της Ιριδας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Συγκεκριµένα, αυτοί οι τρεις ιατροδικαστές µαζί µε τον συνταξιούχο πλέον κρατικό παθολογοανατόµο Εµµανουήλ Αγαπητό και την ιατροδικαστή-τεχνική σύµβουλο Ουρανία ∆ηµακοπούλου πρόκειται να ελεγχθούν για το αδίκηµα της ψευδούς κατάθεσης.
Ο επόµενος κρατικός ιατροδικαστής που τελεί πλέον σε καθεστώς αναστολής είναι ο Χρήστος Κραββαρίτης (ιατροδικαστής Λάρισας), ο οποίος, κατόπιν διενέργειας Ε∆Ε, παραπέµπεται στο Πειθαρχικό Συµβούλιο του υπουργείου ∆ικαιοσύνης για ανάρµοστη συµπεριφορά εντός κι εκτός υπηρεσίας και παράβαση καθήκοντος. Ειδικότερα, ο κ. Κραββαρίτης φέρεται να ζήτησε 10.000 ευρώ από την οικογένεια του εκλιπόντος Αχιλλέα Λαµπράκη για να συντάξει ως πραγµατογνώµονας ευνοϊκό πόρισµα όσον αφορά τη διερεύνηση της υπόθεσης του θανάτου του.
Τέλος, σε διαθεσιµότητα τέθηκε ο Θεόδωρος Νούσιας (προϊστάµενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Βορείου Αιγαίου), καθώς θα ελεγχθεί για ψευδή κατάθεση σε υπόθεση απόπειρας ανθρωποκτονίας στη Λέσβο. Κι αυτό οφείλεται στην παρουσία του ως µάρτυρα σε δίκη στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου και στην κατάθεσή του που προκάλεσε πολλά ερωτήµατα, αφού, αντίθετα µε την ιατροδικαστική του εισήγηση, ο κατηγορούµενος καταδικάστηκε σε έξι χρόνια κάθειρξη. Σηµειώνεται πως ο κ. Νούσιας είχε οριστεί και ως ένα από τα µέλη της τριµελούς επιτροπής -µαζί µε τον Νικόλαο Καρακούκη και την Ελένη Καλύβα- που συγκροτήθηκε για την επανεξέταση των ιατρικών εξετάσεων του µικρού Παναγιωτάκη, του πέµπτου παιδιού που έφυγε από τη ζωή στην Αµαλιάδα παρουσία της Ειρήνης Μουρτζούκου.
Υπενθυµίζεται πως η συγκεκριµένη επιτροπή συγκροτήθηκε µε εντολή εισαγγελέα, ο οποίος έκρινε ότι η έκθεση του ιατροδικαστή Ηλία Γκότση, που απέδιδε τον θάνατο του παιδιού σε παθολογικά αίτια, έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε τα στοιχεία της προκαταρκτικής έρευνας που διεξήγαγε το Τµήµα ∆ίωξης Εγκληµάτων κατά Ζωής για τη διερεύνηση τέλεσης των αδικηµάτων της ανθρωποκτονίας µε δόλο ή από αµέλεια σε βάρος του µικρού αγοριού.
Γρηγόρης Λέων: Οι εκκρεμείς υποθέσεις καθυστερούν όλη την προσπάθεια για διερεύνηση της αλήθειας
«Οι υποθέσεις που είναι σε εκκρεµότητα, όπως είναι αυτή του θανάτου του µικρού Παναγιωτάκη, δυσκολεύουν το έργο µας, καθώς καθυστερούν όλη την προσπάθεια που κάνουµε για διερεύνηση της αλήθειας», αναφέρει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» ο Γρηγόρης Λέων, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας και τεχνικός σύµβουλος του πατέρα του Παναγιωτάκη, σηµειώνοντας πως, αν δεν ξεκινήσει η τριµελής επιτροπή τη διαδικασία αξιολόγησης όλων των διαθέσιµων στοιχείων, δεν µπορεί να προχωρήσει και τη δική του έρευνα. Οσον αφορά την έκρυθµη κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των ιατροδικαστών, επισηµαίνει πως «είναι λυπηρό συνάδελφοι να βρίσκονται σε αυτήν τη δύσκολη θέση, πολλώ δε µάλλον εκείνοι που έχουν φτάσει σε αυτό το σηµείο κατόπιν δικαστικών αποφάσεων. Το πλήγµα για την ιατροδικαστική επιστήµη στην Ελλάδα είναι µεγάλο, µε την κοινωνία να έχει χάσει την εµπιστοσύνη της απέναντι στον κλάδο και να προβληµατίζεται σχετικά µε τον τρόπο λειτουργίας µιας δηµόσιας υπηρεσίας που έχει να κάνει µε τη σκληρή κοινωνική πραγµατικότητα, όπως είναι η ιατροδικαστική διερεύνηση θανάτων». Ωστόσο, όπως υπογραµµίζει, «η εικόνα αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική των 100 ιατροδικαστών που εργάζονται στην παρούσα φάση στην Ελλάδα τόσο στον δηµόσιο όσο και στον ιδιωτικό τοµέα και τα περιστατικά που έχουν καταγγελθεί αποτελούν µεµονωµένες περιπτώσεις. Πάντως, οι κινήσεις του υπουργείου ∆ικαιοσύνης είναι στη σωστή κατεύθυνση και στοχεύουν στο να δώσουν λύση στο πρόβληµα. Μέσα από µια τόσο δύσκολη στιγµή, κυρίως για την Ιατροδικαστική Υπηρεσία, θα συµβεί κάτι καλό, γιατί, όταν φτάνεις στο σηµείο να δέχεσαι κριτική από πολλούς, συνήθως σου δίνεται η ευκαιρία να ξανασηκωθείς όρθιος».
∆ηµήτρης Γαλεντέρης: Αναµένουµε να αποφανθεί η ∆ικαιοσύνη σχετικά
Με τη σειρά του, και ο ∆ηµήτρης Γαλεντέρης, ειδικός ιατροδικαστής και τεχνικός σύµβουλος της µητέρας του Παναγιωτάκη, µιλώντας στα «Π», αναφέρεται σε πορίσµατα που η έκδοσή τους καθυστερεί, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, χωρίς να είναι γνωστό σε ποιον βαθµό πλήττεται διοικητικά η εξέλιξη των υποθέσεων. «Εµείς περιµένουµε να ξεκινήσει το έργο της η τριµελής επιτροπή που θα επανεξετάσει την υπόθεση του Παναγιωτάκη, για να εκτελέσουµε κι εµείς ως τεχνικοί σύµβουλοι την εντολή που έχουµε λάβει από τους γονείς του. Ακόµα, αναµένουµε να αποφανθεί η ∆ικαιοσύνη σχετικά µε τα παραπτώµατα στα οποία φέρονται να έχουν υποπέσει συνάδελφοί µας, ώστε να αποδειχθεί αν τελικά υποστηρίχθηκε µια επιστηµονική άποψη άκρως αιτιολογηµένη και να ανακτηθεί όποια απώλεια έχει λάβει χώρα», εξηγεί. Τέλος, όπως και ο κ. Λέων, σχολιάζει πως «στην παρούσα φάση βάλλεται έντονα ο χώρος της Ιατροδικαστικής, µε αποτέλεσµα να έχει πληγεί η εµπιστοσύνη του κόσµου απέναντι σε αυτόν».Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά