Ολοένα και περισσότερες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την υπόθεση διαφθοράς στην Πολεοδομία Ρόδου. Μία σειρά τηλεφωνικών συνομιλιών φωτίζει τον μηχανισμό με τον οποίο μία δημόσια υπάλληλος, σε συνεργασία με μηχανικό και άλλους επαγγελματίες, «ξεκλείδωνε» υποθέσεις έκδοσης και αναθεώρησης οικοδομικών αδειών με αντάλλαγμα μετρητά. Η πρακτική ήταν απλή. Όσοι ενδιαφερόμενοι ήθελαν να αναθεωρήσουν παλιές άδειες οικοδομής, να τροποποιήσουν σχέδια ή να «τακτοποιήσουν» αυθαιρεσίες, έπρεπε πρώτα να βρουν τον σωστό διαμεσολαβητή και να πληρώσουν το τίμημα. Σε αρκετές περιπτώσεις, η συναλλαγή δεν περιοριζόταν μόνο σε διοικητικές ευκολίες, αλλά περιλάμβανε καταχρηστικές ημερομηνίες, παράνομες εγγραφές και παραποίηση εγγράφων υπηρεσιακού αρχείου.


Πώς στήθηκε το κύκλωμα πολεοδομικής διαφθοράς στη Ρόδο

Σύμφωνα με την ανάλυση των επικοινωνιών, η υπάλληλος της Πολεοδομίας ήταν ο βασικός κρίκος. Δεν δεχόταν τα αιτήματα απευθείας, αλλά φρόντιζε να υπάρχει ενδιάμεσος – συγκεκριμένος ιδιώτης μηχανικός, που ενεργούσε ως «αγγελιαφόρος», καθοδηγητής αλλά και συλλέκτης του οικονομικού τιμήματος.

Η παραλαβή των χρημάτων γινόταν προσεκτικά. Στις συνομιλίες, η υπάλληλος ζητά να μη γίνονται τέτοιες αναφορές από το τηλέφωνο. Ανταλλάσσονται φράσεις όπως «θα στα φέρω εγώ», «είναι τα χαρτιά», «ευτυχώς που τα μέτρησα». Σε μία χαρακτηριστική σκηνή, ένα φάκελο με 5.000 ευρώ τον παραλαμβάνει έξω από την οικία της. Όταν διαπιστώνει ότι μέσα υπήρχαν μόνο 4.000, διαμαρτύρεται – κωδικοποιημένα – ότι «λείπει ένα χαρτί». Στην περίπτωση άλλου ενδιαφερόμενου, η υπάλληλος ορίζει ακόμα και σημείο συνάντησης – όχι στην υπηρεσία, όπως προσφέρθηκε ο πολίτης, αλλά «εκτός», καθώς «πρέπει να μου δώσεις». Η δράση δεν περιορίστηκε σε μία υπόθεση. Όπως φαίνεται από τις επικοινωνίες, η υπάλληλος φρόντιζε ώστε να διαχειρίζεται παράλληλα και άλλες υποθέσεις.


Το χρονικό ενός οργανωμένου κυκλώματος 

Οι διάλογοι αποκαλύπτουν μία διαχρονική πρακτική. Τα περιστατικά εκτείνονται από τον Νοέμβριο του 2024 έως και τον Φεβρουάριο του 2025. Οι εμπλεκόμενοι σχεδίαζαν, συντόνιζαν και εκτελούσαν τις ενέργειες μεθοδικά. Φροντίζοντας πάντα η ημερομηνία να «ταιριάζει» με κάποιο παλιότερο γεγονός, να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση «παραίτησης από επίβλεψη» με ημερομηνία του παρελθόντος και να γίνονται οι σχετικές εγγραφές στα «σωστά» έντυπα. Σε κάποια σημεία, διαπιστώνεται και εσωτερική πρόσβαση στα φυσικά αρχεία της Υπηρεσίας, όπου οι φάκελοι φυλάσσονταν – στοιχείο που ενισχύει τις ενδείξεις για κατάχρηση δημόσιας εξουσίας και χρήση εσωτερικών καναλιών με σκοπό ιδιοτελή οφέλη.

Οι Πεύκοι, στην ανατολική ακτή της Ρόδου, είναι ένας από τους πιο ταχέως αναπτυσσόμενους τουριστικούς προορισμούς του νησιού. Εκεί συγκεντρώνονται ξενοδοχειακές επενδύσεις, παραθεριστικές κατοικίες και μεγάλα οικοδομικά πρότζεκτ. Αυτός ο συνδυασμός εξηγεί και το γιατί συγκεκριμένοι ιδιώτες χρειάζονταν «ταχεία» διεκπεραίωση πολεοδομικών φακέλων – και γιατί ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να την έχουν.


Δίκτυο με ρόλους και σχέδιο

Στην κορυφή, υπάλληλος της Πολεοδομίας. Πίσω της, μηχανικός-μεσάζων. Και στη βάση του σχήματος, ενδιαφερόμενοι ιδιώτες – πολίτες ή επιχειρηματίες, που χρειάζονταν άδειες, παρατάσεις, ή… επανεκδόσεις αδειών με “βελτιωμένους” όρους.

Η διαδικασία ήταν πάντοτε ίδια:
  1. Ο ενδιαφερόμενος απευθυνόταν στον μηχανικό.
  2. Εκείνος μετέφερε το αίτημα στην υπάλληλο.
  3. Αυτή όριζε το τίμημα.
  4. Οι ημερομηνίες, οι υπογραφές και τα συνοδευτικά σχέδια προσαρμόζονταν αναλόγως.

Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι

Το υλικό που έχουν συγκεντρώσει οι «Αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. είναι εκτεταμένο και αποκαλυπτικό. Πάνω από 20 τηλεφωνικές συνομιλίες τεκμηριώνουν την αλληλεπίδραση των εμπλεκομένων.

Χαρακτηριστική συνομιλία της 5ης Νοεμβρίου 2024:

Υπάλληλος: «Για την άλλη περίπτωση του (…)… Θα σφραγίσετε τα σχέδια 17/02/2009.»
Μηχανικός: «17 του 2ου του ’09. Ωραία, οκέι.»

Εδώ βλέπουμε ξεκάθαρη οδηγία για να “επιστραφούν” τα σχέδια στο παρελθόν, δίνοντάς τους ψευδή νομική ισχύ, ως αν είχαν εγκριθεί τότε.

Η οικονομική συναλλαγή δεν ήταν υπόνοια — καταγράφηκε αυτούσια. Στις 18 Φεβρουαρίου 2025, έξω από την οικία της υπαλλήλου στη Ρόδο, έγινε παραλαβή 4.000 ευρώ. Αργότερα, σε τηλεφωνική επικοινωνία της ίδιας με τον μηχανικό, δηλώνει: «Ευτυχώς που τα άνοιξα και τα μέτρησα. Είναι τέσσερα. Πέντε είναι για να δώσω».
Η κωδικοποίηση είναι προφανής: το «πέντε» δεν αφορά χαρτιά, αλλά μετρητά. Και το υπόλοιπο χίλια ευρώ παραδόθηκε την επόμενη μέρα «σε φάκελο στο μαγαζί».

Η απόλυτη απόδειξη χρήσης της θέσης της υπαλλήλου: πρόσβαση στους φυσικούς φακέλους της Υπηρεσίας. Στις 3 Φεβρουαρίου 2025, ο μηχανικός λέει στην υπάλληλο:
«Το πήρα απ’ την υπηρεσία. Από μέσα. Έπιασα τη γνήσια άδεια από το αρχείο και έβαλα ένα αντίγραφο στο αρχείο. Όταν είμαστε έτοιμοι θα πάω να κάνω σκάντζα».
Η “σκάντζα” αφορούσε αντικατάσταση εγγράφων — μία ευθεία παραποίηση φακέλου σε δημόσια υπηρεσία.

Οι ημερομηνίες ήταν το κλειδί. Από τη στιγμή που κάποιο έγγραφο καταγραφόταν με παλιότερη ημερομηνία, καθίστατο νομικά ισχυρό, ξεπερνώντας εμπόδια πολεοδομικού ελέγχου ή τροποποιήσεις νόμου. Σε άλλη περίπτωση, η υπάλληλος καθοδηγεί: «Να κάνουμε μια αναθεώρηση πιο πριν και μετά να κάνεις την τακτοποίηση. Κατάλαβες;». Η λογική ήταν σαφής: πρώτα “επιστροφή στο παρελθόν”, μετά τα υπόλοιπα νομιμοποιούνταν. Ο φόβος παρακολούθησης είχε ενσκήψει. Αλλά η οικειότητα και η εμπιστοσύνη κυριαρχούσαν. Σε άλλο χαρακτηριστικό απόσπασμα ακούγονται:

Υπάλληλος: «Δεν θέλω να με παίρνεις από το τηλέφωνο να μου λες τέτοια πράγματα.»
Μηχανικός: «Δεν λέμε τίποτα που να φαίνεται…»

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι όλα καταγράφηκαν.


Δύο βασικές υποθέσεις, επτά κατηγορούμενοι, δεκάδες σκιές και το ερώτημα

-Υπόθεση 1: Αναθεώρηση άδειας του 2005 στους Πεύκους, που είχε ήδη αναθεωρηθεί το 2009. Παρά την ύπαρξη αναθεώρησης, επινοήθηκε επιπλέον εγγραφή, με ψευδή ημερομηνία και πλαστά σχέδια. Τίμημα: 10.000 ευρώ.
-Υπόθεση 2: Άδεια άλλου ιδιώτη, με οδηγία για «αναθεώρηση προ της τακτοποίησης». Εξελίχθηκε με παραδοχή της υπαλλήλου ότι θα «δώσει» μόλις λάβει το σύνολο. Τίμημα: 5.000 ευρώ, καταβληθέν σε δύο δόσεις.

Οι εισαγγελικές αρχές έχουν σχηματίσει κατηγορητήριο που αφορά τουλάχιστον επτά πρόσωπα. Το εύρος των υποθέσεων που διαχειρίστηκε το κύκλωμα παραμένει αδιευκρίνιστο. Οι συνομιλίες δείχνουν ότι υπήρχαν κι άλλες ανοιχτές περιπτώσεις που «προχωρούσαν», καθώς και αναφορές για επιπλέον χρηματικά ποσά, «πρόθυμους ιδιοκτήτες», ακόμα και αλλοδαπούς με περιουσίες στην περιοχή.


Η αμφιλεγόμενη ανάρτηση της 25ης Μαρτίου

Στην υπόθεση διαφθοράς σημαντικός ήταν ο ρόλος της 48χρονης πολιτικού μηχανικούΠαρά τους περιοριστικούς όρους που της έχουν επιβληθεί, την εμπλοκή της στη χειραγώγηση πολεοδομικών φακέλων και τη δέσμευση κάθε τραπεζικού της λογαριασμού από την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος, η 48χρονη ιδιώτης πολιτικός μηχανικός προχώρησε σε παρέμβαση στο πληροφοριακό σύστημα e-άδειες – αυτή τη φορά σε μία ημέρα που η δημόσια διοίκηση… δεν λειτουργούσε και όχι μόνο.

Την 25η Μαρτίου 2025, ημέρα επίσημης εθνικής αργίας, η μηχανικός ανάρτησε πράξη αναθεώρησης άδειας (Α/Α 1383930) για ξενοδοχειακή μονάδα στα Κολύμπια Αφάντου. Η πράξη φέρει την υπογραφή της ίδιας ως υπεύθυνης για όλες τις τεχνικές μελέτες του έργου — από την αρχιτεκτονική έως την ηλεκτρομηχανολογική — και αναφέρει την ανώνυμη ξενοδοχειακή εταιρεία. Η κίνησή της αυτή ήρθε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της πρώτης φάσης της ανακριτικής διαδικασίας (το απόγευμα της 24ης Μαρτίου 2025 αφέθηκε ελεύθερη) και σε χρόνο που όλοι οι λογαριασμοί της είναι δεσμευμένοι, περιλαμβανομένων και των συγγενικών της προσώπων, λόγω του αστρονομικού ποσού-σφραγίδα των 9,9 τρισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη παράλληλη έρευνα εις βάρος των κατηγορουμένων για τυχόν ξέπλυμα χρήματος.

Ωστόσο, το πιο αξιοσημείωτο κομμάτι της υπόθεσης δεν είναι μόνο η χρήση της πλατφόρμας. Είναι και ο ακριβής συγχρονισμός των κινήσεών της. Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που καταχωρήθηκε στο ΓΕΜΗ την 1η Απριλίου 2025, η ίδια παραιτήθηκε από τη θέση της διαχειρίστριας και μοναδικής εκπροσώπου της ξενοδοχειακής εταιρείας, μεταβιβάζοντας το τιμόνι στη μικρότερη αδελφή της, η οποία ανέλαβε πλήρη εξουσιοδότηση για λήψη αποφάσεων, δικαστική εκπροσώπηση, διαχείριση τραπεζικών λογαριασμών και e-banking. Ο χρονισμός δεν είναι τυχαίος. Προχθές τράπεζα ενημερώθηκε για τη μεταβολή στη νομική εκπροσώπηση της εταιρείας και, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι λογαριασμοί της εταιρείας δεν υπόκεινται σε δέσμευση.


Η ψηφιακή δύναμη της e-Άδειες στα λάθος χέρια

Η πρόσβαση στο e-Άδειες για εξουσιοδοτημένους μηχανικούς είναι σχεδιασμένη για να διευκολύνει τη διαφάνεια. Όμως, όπως καταδεικνύεται στη δικογραφία των «Αδιάφθορων», η 48χρονη φέρεται να εκμεταλλευόταν τη δυνατότητα χειρισμού εκκρεμών φακέλων, επανενεργοποιώντας αιτήματα που έπρεπε να είχαν αρχειοθετηθεί και μεταβάλλοντάς τα έτσι ώστε να υπόκεινται σε παλαιότερες, πιο ευνοϊκές πολεοδομικές διατάξεις. «Το σύστημα δεν έχει φίλτρα. Αν έχεις πρόσβαση, έχεις τον πλήρη έλεγχο του φακέλου, και αυτό σημαίνει δυνατότητα μεταβολών ακόμη και σε υποθέσεις που ερευνώνται ή έχουν νομική εκκρεμότητα», αναφέρει στο ρεπορτάζ μέλος του Τεχνικού Επιμελητηρίου που έχει γνώση της υπόθεσης.


Η υπερασπιστική γραμμή: Ασθένεια, διασυρμός και "μόνο μία γνωριμία"

Η κατηγορούμενη, μέσω των συνηγόρων της, αρνείται κάθε σύνδεση με εγκληματική οργάνωση. Υποστηρίζει ότι η μόνη επαφή της με συγκατηγορούμενο περιορίζεται σε ένα πρόσωπο με το οποίο διατηρούσε προσωπική σχέση και ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή της προέρχονται από αποζημίωση που έλαβε για την αποχώρησή της από την οικογενειακή επιχείρηση.

Ανάμεσα στα επιχειρήματά της:
  • Η πλήρης οικονομική της αδυναμία: έχει δεσμευμένους όλους τους λογαριασμούς της, συμπεριλαμβανομένων αυτών συγγενών της.
  • Ο ισχυρισμός ότι πάσχει από σοβαρό πρόβλημα υγείας, με προσκομισμένες ιατρικές βεβαιώσεις.
  • Η επαγγελματική και κοινωνική διαπόμπευση που, κατά τα λεγόμενά της, την έχει καταστήσει «ανενεργή» επαγγελματικά.
  • Η αδυναμία κάλυψης της εγγυοδοσίας των 60.000 ευρώ, με αίτημα να μειωθεί σε μόλις 1.000 ευρώ, το μόνο ποσό που – όπως δηλώνει – μπορεί να εξασφαλίσει.

Αυτό που προκαλεί απορία είναι η απουσία οποιασδήποτε απαγόρευσης πρόσβασης στα ψηφιακά εργαλεία του ΤΕΕ για κάποιον που είναι κατηγορούμενος σε σοβαρή υπόθεση παραβίασης υπηρεσιακής ευθύνης. Παρά το γεγονός ότι η μηχανικός έχει παραπεμφθεί σε πειθαρχική διαδικασία από το Τεχνικό Επιμελητήριο και χθες επρόκειτο να κριθεί η υπόθεση μετά από αναβολή, ακόμη δεν της αφαιρέθηκε ή περιορίστηκε το ψηφιακό της αποτύπωμα. Αντιθέτως, συνέχισε να λειτουργεί ως ενεργή χρήστρια σε μία υπόθεση στην οποία το βασικό αποδεικτικό υλικό είναι η ίδια η χρήση του e-Άδειες.

Η αναθεώρηση οικοδομικής άδειας δεν μπορεί να είναι απλώς μία “συνήθης διοικητική πράξη”. Πρόκειται για μία κίνηση με σαφείς ενδείξεις χειραγώγησης, που αποκτά ξεχωριστή βαρύτητα όταν γίνεται μεσούσης της δικαστικής έρευνας, ανήμερα αργίας, από πρόσωπο με ενεργό κατηγορητήριο, και με αμφίβολες συνθήκες μεταβίβασης εταιρικού ελέγχου. Η κοινωνία της Ρόδου παρακολουθεί, το ΤΕΕ προς το παρόν σιωπά, ενώ η Δικαιοσύνη έχει μπροστά της μία ακόμα σοβαρή πρόκληση: θα επιτρέψει να συνεχίζεται η διαχείριση δημόσιας πληροφορίας και αδειοδοτήσεων από πρόσωπα που βρίσκονται στο επίκεντρο μίας υπόθεσης που δοκιμάζει τα θεμέλια της διαφάνειας; Θα παραγγελθεί και θα διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί τι πραγματικά έχει συμβεί στο σύστημα;


Στοιχεία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος βρήκε ο Βουρλιώτης

Ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα του Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης διαβίβασε πόρισμα ήδη στην Εισαγγελία της Ρόδου προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, σε βάρος των εμπλεκομένων στο κύκλωμα της Πολεοδομίας της Ρόδου που συγκλονίζει το νησί, καθώς μετά από έρευνα της Αρχής βρέθηκαν στοιχεία για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η Αρχή αμέσως μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, αφού δέσμευσε άμεσα τα περιουσιακά στοιχεία (τραπεζικούς λογαριασμούς, τραπεζικές θυρίδες, ακίνητα πάσης φύσης, κ.λπ.) όλων των εμπλεκομένων και των στενών συγγενικών τους προσώπων, πραγματοποίησε έρευνα και καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, τα οποία φέρονται ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν από την απόκτηση των νόμιμων ειδοσημάτων των κατηγορουμένων.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d923gs29270p)


Αποκαλυπτικά ευρήματα

Τα ευρήματα της Αρχής είναι αρκετά αποκαλυπτικά και ειδικότερα, δέκα διαμερίσματα τα οποία μισθώνονται και εισπράττονται ενοίκια, δύο οικόπεδα, λογαριασμοί σε Τράπεζες και μετρητά που φτάνουν τα 500.000 ευρώ. Τα περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται ύποπτα φέρονται να έχουν αποκτηθεί το επιλήψιμο χρονικό διάστημα στο οποίο στηρίζεται το κατηγορητήριο με βάση το οποίο απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι και όπως είναι γνωστό, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων και χρηματικών εγγυήσεων που φτάνουν συνολικά το ποσό των 100.000 ευρώ.

Ωστόσο, από την αντιπαραβολή των στοιχείων και των οικονομικών δεδομένων δεν φαίνεται να δικαιολογείται η απόκτηση των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων που δεσμεύονται από τα δηλωθέντα εισοδήματα και το οικονομικό προφίλ των ελεγχόμενων προσώπων. Κατόπιν αυτών, συντάχθηκε αναλυτικό πόρισμα από την Αρχή στο οποίο καταγράφονται τα ευρήματα που δείχνουν την ύπαρξη ξεπλύματος μαύρου χρήματος και διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία της Ρόδου προκειμένου να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για τους εμπλεκόμενους κατηγορουμένους.

Σίγουρα δεν πρόκειται για μία απλή περίπτωση «φακέλου». Είναι υπόθεση που αναδεικνύει τον βαθμό στον οποίο μία δημόσια υπηρεσία μπορεί να μετατραπεί σε εργαλείο κερδοσκοπίας. Χωρίς αυστηρούς ελέγχους, χωρίς ψηφιοποίηση, χωρίς ανεξαρτησία. Το σύστημα δεν «έσπασε» από μόνο του. Ενεργοποιήθηκε, οργανώθηκε και έδρασε – μεθοδικά, ήσυχα, επικερδώς. Η δικαιοσύνη έχει πλέον τον λόγο. Το ερώτημα είναι αν η Πολιτεία θα σταθεί μόνο στις ποινές ή θα κοιτάξει κατάματα και τις ρίζες της διαφθοράς. Γιατί όπως φαίνεται, το πρόβλημα δεν ήταν μόνο τα χαρτιά. Ήταν αυτοί που ήξεραν να τα φτιάχνουν όπως τους συνέφερε.

Με πληροφορίες από dimokratiki.gr