Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας παρέχει ολοκληρωμένες οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων κατά την προετοιμασία του πασχαλινού τραπεζιού, βοηθώντας τους καταναλωτές να απολαύσουν τις εορταστικές τους στιγμές με υγεία και ασφάλεια. Καθώς το Πάσχα πλησιάζει, είναι κρίσιμο να ακολουθούμε συγκεκριμένες πρακτικές στη διαχείριση των τροφίμων για ένα ασφαλές πασχαλινό τραπέζι που θα χαρούν όλοι οι καλεσμένοι.

Βασικές Οδηγίες για την Ασφάλεια των Τροφίμων στο Πασχαλινό Τραπέζι

Η σωστή διαχείριση των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι ξεκινά από την αγορά και ολοκληρώνεται με το σερβίρισμα. Συγκεκριμένα:
• Αγορά Φρέσκων Τροφίμων από αξιόπιστους προμηθευτές με προσεκτικό έλεγχο των ημερομηνιών λήξης
• Σωστή Αποθήκευση διατηρώντας τα ευαίσθητα τρόφιμα στο ψυγείο και ακολουθώντας τις οδηγίες συντήρησης
• Υγιεινός Χειρισμός και Προετοιμασία με συχνό πλύσιμο των χεριών και χρήση καθαρών εργαλείων και επιφανειών
• Μαγείρεμα σε κατάλληλες θερμοκρασίες για κρέατα και πουλερικά για την εξάλειψη επιβλαβών βακτηρίων
• Σχολαστική Καθαριότητα μετά την παρασκευή του πασχαλινού γεύματος με επιμελή καθαρισμό επιφανειών και σκευών μαγειρικής

Οδηγίες του Ε.Φ.Ε.Τ. για Ασφαλή Τρόφιμα στο Πασχαλινό Τραπέζι

Σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες του Ε.Φ.Ε.Τ., υπάρχουν συγκεκριμένα σημεία που πρέπει να προσέξουμε για ένα ασφαλές πασχαλινό τραπέζι:
Οι αγορές τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, καθώς αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν τις απαραίτητες νόμιμες άδειες.

Το κρέας για το πασχαλινό τραπέζι πρέπει να είναι τοποθετημένο σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες που διατηρούν τις κατάλληλες θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτεθειμένο σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως σκόνη, έντομα και μικρόβια.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα για το πασχαλινό τραπέζι. Είναι απαραίτητο να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης πριν την αγορά τους.

Κριτήρια για την Ασφαλή Αγορά Αμνοεριφίων για το Πασχαλινό Τραπέζι

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος για το παραδοσιακό πασχαλινό τραπέζι, πρέπει να προσέξετε τα ακόλουθα:

  • Τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής πρέπει να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.
  • Τα εισαγόμενα αμνοερίφια από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε καστανό χρώμα.
  • Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του για να είναι κατάλληλο για το πασχαλινό τραπέζι.
  • Τα σπλάχνα δεν πρέπει να παρουσιάζουν οζίδια, κύστεις ή μεταβολές του χρωματισμού και δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.
Στα κατεψυγμένα προϊόντα για το πασχαλινό τραπέζι, είναι σημαντικό να ελέγχεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης.

Ασφαλής Χειρισμός Αυγών για το Πασχαλινό Τραπέζι

Τα αυγά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του πασχαλινού τραπεζιού και απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή: Ελέγχετε πάντα τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων της ημερομηνίας ωοτοκίας, της ημερομηνίας συσκευασίας ή ωοσκόπησης και της ημερομηνίας λήξης. Για τη σωστή συντήρηση των αυγών που θα χρησιμοποιηθούν στο πασχαλινό τραπέζι, διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

Οδηγίες για Σοκολατένια Αυγά και Βαφές στο Πασχαλινό Τραπέζι

Τα σοκολατένια αυγά και οι βαφές αποτελούν παραδοσιακά στοιχεία του πασχαλινού τραπεζιού: Για την αγορά σοκολατένιων αυγών, προτιμήστε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων που τηρούν τους κανόνες υγιεινής. Οι γονείς πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα το περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, ειδικά τα παιχνίδια μικρών διαστάσεων που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό, καθώς και την αναγραφή της σύνθεσης και της ημερομηνίας ανάλωσης.

Για τις βαφές των αυγών του πασχαλινού τραπεζιού, χρησιμοποιείτε μόνο τις επιτρεπόμενες διακοσμητικές βαφές, βάφετε μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά το βρασμό και ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στις συσκευασίες. Η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδας εύχεται σε όλους ένα χαρούμενο και ασφαλές Πάσχα με ένα υγιεινό και απολαυστικό πασχαλινό τραπέζι.