«Δεν καίγονται τα έλαια σιλικόνης σε μικρές θερμοκρασίες, ασφαλώς και κάηκαν υδρογονάνθρακες. Δεν πρέπει να ρωτάμε εάν καίγονται τα έλαια σιλικόνης. Φυσικά και δεν καίγονται σε αρκετές θερμοκρασίες εκατοντάδων βαθμών Κελσίου. Το ερώτημα που θα πρέπει να γίνεται είναι ‘τα έλαια σιλικόνης καίγονται υπό ένα ηλεκτρικό τόξο;’», σχολίασε στο Mega ο Θεόδωρος Λιόλιος, καθηγητής Πυρηνικής Φυσικής και Στρατιωτικών Επιστημών.

«Στην προσομοίωση έβαλαν καιρικές συνθήκες που θεώρησαν σωστές, έβαλαν διαρροή με τον τρόπο που θεώρησαν σωστό, θεώρησαν ότι δύο ακροφύσια διαρρέουν ένα υλικό. Οι παραδοχές που έγιναν ήταν αυθαίρετες, βόλεψε και βγήκε έτσι το αποτέλεσμα», υπογράμμισε. 

Προκειμένου να ξεκαθαριστεί η υπόθεση και να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη, ο κ. Λιόλιος ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει ένα διαπανεπιστημιακό συνέδριο όπου θα συμμετέχουν ειδικοί από το εξωτερικό, καθηγητές και οι τεχνικοί σύμβουλοι, ώστε να απαντηθούν συγκεκριμένα ερωτήματα.

«Όποιος ισχυρίζεται δημόσια ότι ένας μετασχηματιστής υπό ένα ηλεκτρικό τόξο 25.000 V δεν ανατινάζεται, λέει πράγματα επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια. Ανατινάζονται, δημιουργούνται εύφλεκτα αέρια με ένα ηλεκτρικό τόξο και βραχυκύκλωμα 25.000 V. Κι αν κάποιος στο μέλλον αμελήσει να πάρει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας ακούγοντας αυτές τις απόψεις, μπορεί να αναζητήσει αστικές και ποινικές ευθύνες από όποιον ισχυρίζεται ότι το ηλεκτρικό τόξο δεν ανατινάζει μετασχηματιστή», είπε.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d92pfq23cd3d)