Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Τιμάται με το βραβείο Templeton 2025 - Η συμβολή του στη γεφύρωση επιστήμης και πνευματικότητας
Παγκόσμια αναγνώριση για τον Πατριάρχη
Το Ίδρυμα John Templeton απονέμει το παγκοσμίου κύρους βραβείο Templeton 2025 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για τη γεφύρωση επιστήμης και πνευματικότητας

Tο Ίδρυμα John Templeton ανακοίνωσε την απονομή του διεθνούς κύρους βραβείου Templeton 2025 στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναγνωρίζοντας την πολυετή προσφορά του στη γεφύρωση της επιστήμης με την πνευματικότητα.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με το Templeton World Charity Foundation και το Templeton Religion Trust, επιβραβεύοντας τον μακροβιότερο προκαθήμενο του Αποστολικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως.
Αυτή η τιμή δεν αναφέρεται μόνον προς το ταπεινόν μας πρόσωπον, αλλά και προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, την Αποστολικήν Καθέδραν του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Επί δεκαεπτά αιώνας, αυτή η Εκκλησία των Αγίων και των Μαρτύρων, των Ομολογητών και των Θεολόγων, ηγήθη της πνευματικής αποστολής διδασκαλίας και μεταδόσεως του μεταμορφωτικού Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ανά την οικουμένην. Αποδεχόμεθα αυτήν την μοναδικήν τιμήν εν ονόματι αυτής της διακονίας προς τον Θεόν και την ανθρωπότητα».
Οι δύο αυτές τιμητικές διακρίσεις επιβεβαιώνουν την παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον διαθρησκειακό διάλογο και την περιβαλλοντική προστασία.
Η απόφαση ελήφθη σε συνεργασία με το Templeton World Charity Foundation και το Templeton Religion Trust, επιβραβεύοντας τον μακροβιότερο προκαθήμενο του Αποστολικού Θρόνου της Κωνσταντινουπόλεως.
Η συμβολή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην περιβαλλοντική συνείδηση
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Ιδρύματος Templeton, για «τις καινοτόμες προσπάθειές του να γεφυρώσει την επιστημονική και πνευματική θεώρηση της σχέσεως της ανθρωπότητας με τον φυσικό κόσμο, κινητοποιώντας ανθρώπους διαφορετικής πίστεως να καταστούν οικονόμοι της δημιουργίας». Η περιβαλλοντική του δράση και η προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου για την προστασία του πλανήτη αποτελούν κεντρικά σημεία της πατριαρχικής του διακονίας.Η δήλωση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για το Βραβείο Templeton
Με την αναγγελία αυτού του εξόχως τιμητικού βραβείου, ο κ.κ. Βαρθολομαίος έκανε την εξής δήλωση: «Αποδεχόμεθα με ευγνωμοσύνην και ταπείνωσιν αυτήν την μοναδικήν αναγνώρισιν, η οποία αντικατοπτρίζει το φιλάνθρωπον όραμα του Sir John Templeton, του εξαιρέτου ιδρυτού μιάς παγκοσμίου πρωτοβουλίας επενδύσεως εις το ανθρώπινον πνεύμα και εις την ικανότητα του ανθρωπίνου προσώπου να αντιλαμβάνεται και να αξιοποιή τας δυνατότητας του Πνεύματος.Αυτή η τιμή δεν αναφέρεται μόνον προς το ταπεινόν μας πρόσωπον, αλλά και προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, την Αποστολικήν Καθέδραν του Αγίου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου. Επί δεκαεπτά αιώνας, αυτή η Εκκλησία των Αγίων και των Μαρτύρων, των Ομολογητών και των Θεολόγων, ηγήθη της πνευματικής αποστολής διδασκαλίας και μεταδόσεως του μεταμορφωτικού Ευαγγελίου του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού ανά την οικουμένην. Αποδεχόμεθα αυτήν την μοναδικήν τιμήν εν ονόματι αυτής της διακονίας προς τον Θεόν και την ανθρωπότητα».
Η ιστορία και το κύρος του Βραβείου Templeton
Το πρώτο Βραβείο Templeton απονεμήθηκε στη Μητέρα Τερέζα το 1973, και εν συνεχεία τόσο σε πνευματικούς ηγέτες, όπως ο Τεντζίν Γκιάτσο, 14ος Δαλάι Λάμα, και ο Αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, όσο και σε οραματιστές, όπως ο Αλαξάντρ Σολζεντίτσιν, ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, η διακεκριμένη οικολόγος Τζέιν Γκούντολ, και σε κορυφαίους επιστήμονες και ειρηνοποιούς σε όλον τον κόσμο.Διπλή διεθνής αναγνώριση για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο
Η απονομή του Βραβείου Templeton αποτελεί τη δεύτερη σημαντική διεθνή αναγνώριση για τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις 17 Μαρτίου 2025, η Ακαδημία Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών του Ινστιτούτου της Γαλλίας εξέλεξε τον Οικουμενικό Πατριάρχη «εταίρο εκ του εξωτερικού» στην έδρα την οποία κατείχε ο αείμνηστος Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' (Γιόζεφ Ράτσινγκερ).Οι δύο αυτές τιμητικές διακρίσεις επιβεβαιώνουν την παγκόσμια αναγνώριση της προσφοράς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον διαθρησκειακό διάλογο και την περιβαλλοντική προστασία.