Με επιστολή του προς τη Βουλή ο Χρήστος Τριαντόπουλος, επιβεβαιώνει εκ νέου τις διατυπωμένες θέσεις του σχετικά με το πόρισμα της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το δυστύχημα των Τεμπών.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του: «Επί του θέματος αυτού έχω τοποθετηθεί με την από 18-3-2025 επιστολή μου προς τον Πρόεδρο της ως άνω Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής κ. Παναγή Καππάτο, και το από 28-3-2025 προς αυτήν (Επιτροπή) υπόμνημά μου, το περιεχόμενο των οποίων καθ’ ολοκληρίαν επιβεβαιώνω και δια της παρούσης».


Δείτε την επιστολή του εδώ.

Ένταση στη Βουλή: Αποχώρησαν, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ανεξάρτητοι βουλευτές

Αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρο του κόμματος Σωκράτη Φάμελλο να καταγγέλλει ως αντισυνταγματική τη σημερινή διαδικασία. Πρόκειται για μία προαναγγελθείσα αποχώρηση, καθώς κάτι τέτοιο είχε καταστεί σαφές τις προηγούμενες μέρες. Νωρίτερα, ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος, παρενέβη στην Ολομέλεια και εξαπέλυσε ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Φάμελλος ζήτησε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική η σημερινή διαδικασία κατά την οποία θα παραπεμφθεί στο δικαστικό συμβούλιο ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για αντισυνταγματικό και παράνομο χαρακτήρα της συζήτησης και για τον λόγο αυτόν το κόμμα του υποχρεώνεται να ζητήσει «να διακοπεί αυτή η παράνομη και προσβλητική διαδικασία». «Από τη στάση των βουλευτών θα κριθεί εάν θα βάλετε την υπογραφή σας σε μια μελανή στιγμή του Κοινοβουλίου», ανέφερε ακόμη. Επίσης μίλησε για μία σειρά από παραβιάσεις άρθρων του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής, καθώς και για φίμωση του Κοινοβουλίου και των βουλευτών.




Επισημαίνεται ότι λίγο μετά τις 11:30, αποχώρησε και η Ελληνική Λύση από τη σημερινή διαδικασία με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Βελόπουλο να καταγγέλει για άλλη μία φορά την κυβέρνηση για συγκάλυψη, ενώ τόνισε ότι ο λόγος της αποχώρησης του κόμματός του είναι ότι δεν θέλει να νομιμοποιήσει τη σημερινή διαδικασία. Συνολικά, από τη διαδικασία έχουν αποχωρήσει ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνική Λύση, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές που πρόσκεινται στο Κίνημα Δημοκρατίας καθώς και η ανεξάρτητη βουλευτής, Αρετή Παπαϊωάννου.




Δείτε ακόμη: Βουλή: Υπέρ της παραπομπής Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο το ΠΑΣΟΚ - Παρέμβαση Φάμελλου για τη διαδικασία της συζήτησης


«Μετά το μπάζωμα στα Τέμπη, η κυβέρνηση έρχεται να μπαζώσει την αλήθεια, αλλά και το Κοινοβούλιο. Δεν θέλετε να έρθουν να καταθέσουν οι Μητσοτάκης, Σκέρτσος και Γεραπετρίτης και να αποκαλυφθεί η συγκάλυψη […] Όλοι ξέρουν ότι ο κ. Τριαντόπουλος ήταν εκεί με εντολή Μητσοτάκη. Στήσατε κανονική ομερτά, "τον καλύψατε για να σας καλύψει"», είπε σε άλλο σημείο, αναφερόμενος στον Χρήστο Τριαντόπουλο, ο κ. Φάμελλος, ενώ υποστήριξε ότι το πέπλο των μεθοδεύσεων για τη συγκάλυψη εξαπλώθηκε για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.

«Πώς μπορεί σε έναν μήνα, για τα ίδια πράγματα, να λέτε ακριβώς τα αντίθετα;», κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανήθικη μεθόδευση», στην οποία, όπως είπε, συμμετέχει και η ηγεσία της Δικαιοσύνης, την οποία και κατηγόρησε ότι «λειτουργεί ως μακρύ χέρι του κυρίου Μητσοτάκη». Ακολούθως μίλησε για προσβολή επιστημόνων, θεσμών, της μνήμης των νεκρών προκειμένου -όπως είπε- «να καλύψετε τις ευθύνες σας». «Ζητάμε να σταματήσει τώρα αυτή η διαδικασία ως παράνομη και αντισυνταγματική. Ζητάμε να τοποθετηθούν όλα τα κόμματα», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Για προανακριτική «καρικατούρα» μίλησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Δεν καταθέσαμε πόρισμα για να μην νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία και δεν θα τη νομιμοποιήσουμε ούτε τώρα. Αποχωρούμε από τη διαδικασία και θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην μείνει τίποτα στο σκοτάδι», ανέφερε, αποχωρούσε μαζί με τους υπόλοιπους βουλευτές του ΚΚΕ από τη συνεδρίαση.

Την ίδια στιγμή η εισηγήτρια της ΝΔ Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη υποστήριξε ότι «καλούμαστε να ανταποκριθούμε σε ένα πάγιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και των οικογενειών των θυμάτων: να αποδοθεί δικαιοσύνη. Να χυθεί άπλετο φως. Και φυσικά, αυτό θα πράξουμε». «Είναι πράγματι, η πρώτη φορά στην ιστορία του Ελληνικού Κράτους που ένας πρώην Υφυπουργός ζητά να παραπεμφθεί απευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο, επί τη βάσει όσων στοιχείων διαβιβάστηκαν στην επιτροπή από τα όργανα της δικαιοσύνης, τα οποία είχαν ήδη γίνει γνωστά σε όλους μας, όταν ψηφίσαμε για τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής», συμπλήρωσε η βουλευτής Εύβοιας.

Παράλληλα κατηγόρησε την αντιπολίτευση για «άκρατη κομματικοποίηση, τοξικότητα, αντιπαράθεση, χυδαία εργαλειοποίηση του πόνου. Αν ήσασταν για μια φορά ειλικρινείς, θα έπρεπε να συμφωνείτε με το πόρισμα. Στεκόμαστε για άλλη μια φορά δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων. Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Αυτό όμως στις αίθουσες των δικαστηρίων, όχι σε τηλεοπτικά πάνελ ή γραφεία τύπου κομμάτων. Θέτουμε τέλος στην τοξικότητα. Στεκόμαστε στο ύψος που απαιτεί η περίσταση».

«Με σεβασμό στα θύματα και τις οικογένειες. Με αίσθημα ευθύνης. Με εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Η Επιτροπή εκτέλεσε τη συνταγματική της επιταγή. Το πόρισμα που τίθεται ενώπιόν σας εισηγείται την παραπομπή του κου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο. Και εάν τυχόν αυτό διακρίνει και άλλα αδικήματα, να είστε σίγουροι ότι θα τηρηθούν οι συνταγματικές επιταγές, με μοναδικό γνώμονα να μάθουμε την αλήθεια. Σας καλώ λοιπόν να υπερψηφίσετε το πόρισμα, απαλλαγμένοι από τις γνωστές σας τακτικές. Άλλωστε, στο πόρισμα αυτό ενσωματώνεται το κατηγορητήριό σας», κατέληξε η Κωνσταντίνα Καραπατσώλη.


Zωή Κωνσταντοπούλου: Με λαθροχειρία επιχειρείτε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες Τριαντοπούλου

Μετά τον κ. Φάμελλο έλαβε τον λόγο η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία αφού επανέλαβε τις χθεσινές της αιτιάσεις περί μη αναφοράς της σημερινής διαδικασίας στην τελευταία Διάσκεψη των Προέδρων, προέβαλε ένσταση αντισυνταγματικότητας της διαδικασίας και ποινικής απαξίας. Ακόμη συμπλήρωσε ότι συμφωνεί με την ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με κάθε ανάλογη ένσταση που θα κατατεθεί, λέγοντας ότι πρόκειται για ακόμη ένα έργο στη συγκάλυψη του εγκλήματος των Τεμπών.

Η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στα βουλευτικά έδρανα της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι «η ψήφος για κλείσιμο της προανακριτικής αποτελεί αξιόποινη πράξη. Διαπράττετε βαρύτατο αδίκημα» .«Η διαδικασία δεν έχει καμία εγκυρότητα. Δεν συνεδρίασε η Διάσκεψη Προέδρων Βουλής για να προγραμματιστεί η συζήτηση του πορίσματος. Με λαθροχειρία επιχειρείτε να συγκαλυφθούν οι ευθύνες Τριαντοπούλου», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αμφισβητούμε την εγκυρότητα του κλεισίματος της προανακριτικής. Δεν συναινούμε», είπε σε άλλο σημείο.

Βουλή: Οι αντιδράσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων

«Θα μείνουμε μέχρι τέλους προσηλωμένοι στην ανάγκη να λογοδοτήσουν ο Χρήστος Τριαντόπουλος και όλοι οι υπεύθυνοι για το δυστύχημα, για να τιμωρηθούν εκείνοι οι οποίοι πρέπει και να πέσει άπλετο φως», τόνισε παρεμβαίνοντας στη συνεδρίαση ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Μάντζος και υποστήριξε ότι εάν δεν είχε ζητηθεί η συγκρότηση της προανακριτικής, δεν θα άνοιγε ο δρόμος για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού στο δικαστικό συμβούλιο.

Την ίδια ώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη σύγκρουση. «Μήπως ήταν καύσιμα για τα αμερικάνικα drones; Ήταν για τα πανηγύρια η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας», ανέφερε, και επέμεινε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής

«Δεν ξεγελάτε κανέναν με τα τερτίπια σας. Όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι υπάρχει δόλος στην απόφασή σας για απευθείας παραπομπή. Υπάρχει δόλος και κουτοπονηριά για να μην έρθουν να απολογηθούν στην προανακριτική», τόνισε από την πλευρά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης Κώστας Χήτας, και συμπλήρωσε πως το κόμμα του δε νομιμοποιεί την «παρανομία» της ΝΔ.

«Προφανώς θα μείνουμε σε αυτή τη συζήτηση, πρέπει να μάθει ο λαός για το πόσο άθλια και χυδαία επιχειρείται αυτή η συγκάλυψη. Θα αποχωρίσουμε από την ψηφοφορία, αλλά θα υποστείτε τη βάσανο να απαντήσετε στα ερωτήματα», ανέφερε από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς Πέτη Πέρκα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην αντιπολίτευση, σχολιάζοντας πως «ο διαγκωνισμός των κομμάτων δεν βοηθά».

Γιώργος Φλωρίδης: Βρίσκεστε σε μία διαδικασία που δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα

«Μόνο επί της διαδικασίας δεν ήταν η συζήτηση που προηγήθηκε. Πράγματι στην κοινοβουλευτική διαδικασία που διεξάγεται, η Βουλή συνεκλήθη για να συζητήσει το πόρισμα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περαιωθεί μία διαδικασία επί της οποίας μπορούν να υπάρχουν αιτιάσεις ή αντιρρήσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

«Η αλήθεια είναι ότι από τις τοποθετήσεις δεν έγινε αντιληπτή ποια θα είναι η στάση των κομμάτων. Δεν έγινε σαφές αυτό. Θα μείνετε; Θα φύγετε;» είπε ακόμη. «Ευτυχώς η Ελλάδα δεν έχει μουσολινικό πολίτευμα αλλά δημοκρατικά. Αρκετά ακούσαμε, θα σας απαντάμε θεσμικά» απάντησε στη συνέχεια στη Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία φώναζε από τα έδρανα της Πλεύσης Ελευθερίας.

«Ο φάκελος της υπόθεσης υπάρχει αλλά εσείς δεν ενδιαφέρεστε για έναν φάκελο και τα στοιχεία που υπάρχουν. Δεν ενδιαφέρεστε για την έρευνα που έκανε η εισαγγελία και δικαιολογεί ότι η επιτροπή μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της», τόνισε ακόμη απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

«Η κυβέρνηση θα τοποθετηθεί στο τέλος της διαδικασίας. Είστε μπροστά στην αποκάλυψη της αλήθειας» ανέφερε ακόμη και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «ουρά» της Πλεύσης Ελευθερίας, γι’ αυτό και καταρρέει δημοσκοπικά. «Λέτε υποκριτικά όχι στο αίτημα Τριαντόπουλου. Αυτά τα συλλαλητήρια που έγιναν είχαν και ένα αίτημα. Η ποινική μεταχείριση των πολιτικών πρέπει να γίνει ίδια με των πολιτών», συμπλήρωσε.

«Βρίσκεστε σε μία διαδικασία που δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα. Πείτε με σε τι παραβιάζεται το Σύνταγμα. Ποιον κοροϊδεύετε όταν υπάρχουν μαρτυρικές καταθέσεις; Κάποιοι θέλουν να αποδεσμευτούν από αυτήν την τοξική διαδικασία. Σιγά σιγά ο λαός θα μάθει την αλήθεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποφύγετε τη μεγάλη κατηγορία ότι το μόνο που σας ένοιαζε ήταν να συγκαλύψετε την αλήθεια», κατέληξε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Μιλένα Αποστολάκη: Καθεστωτική απόφαση η παράκαμψη της Προανακριτικής

Καθεστωτική απόφαση με ενορχηστρωτή τον πρωθυπουργό, έσπευσε να χαρακτηρίσει την ολοκλήρωση της προανακριτικής η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη. Η κυρία Αποστολάκη απέδωσε ευθύνη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για παρεμπόδιση του έργου της Δικαιοσύνης, παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και βασικών κανόνων της χρηστής διοίκησης καθώς και χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Παράλληλα έσπευσε να τον κατονομάσει ως υπεύθυνο για τον περαιτέρω κλονισμό της εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς και της λειτουργίας του πολιτεύματος καθώς και για την υποδαύλιση αισθημάτων οργής και ανασφάλειας στην κοινωνία.

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να μας πει πως νιώθει που 13 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ κλήθηκαν ως ύποπτοι από την Ευρωπαία Εισαγγελέα για άμεση συνέργεια σε απιστία και 3 εκπρόσωποι της κοινοπραξίας ΤΟΜΗ/ ALSTOM για ηθική αυτουργία σε απιστία και ο φυσικός αυτουργός της απιστίας Κ. Καραμανλής απολαμβάνει το ακαταδίωκτο που του εξασφάλισε. Και καλώ τον κ. Μητσοτάκη να μας πει ποια είναι η αντίληψη του για τη διαφάνεια, το κράτος δικαίου και τον ρόλο του φυσικού δικαστή όταν μιλάμε για πολιτικά πρόσωπα», τόνισε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως χαρακτήρισε καθεστωτική την απόφαση της παράκαμψης του σταδίου της προανακριτικής επιτροπής που, όπως τόνισε, συνιστά καταστρατήγηση του Συντάγματος με μοναδικό σκοπό τον περιορισμό της προσωπικής έκθεσης του πρωθυπουργού, σε συνέχεια των όσων αποκάλυψε το περίφημο email Τριαντόπουλου. Όπως τόνισε το πόρισμα της προανακριτικής περιορίζει την άσκηση δίωξης μόνο στον κ. Τριαντόπουλο και μόνο για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος, δεν είναι εφικτό να επεκταθεί η δίωξη σε άλλους τυχόν εμπλεκόμενους ή και για νέα αδικήματα. Σύμφωνα με την εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ υπάρχει ισχυρό το ενδεχόμενο να αναδειχθεί η ακυρότητα της διαδικασίας από το Δικαστικό Συμβούλιο υπογραμμίζοντας ότι οι διατάξεις του άρθρου 86 του Συντάγματος είναι διατάξεις αναγκαστικού δικαίου.

Στη συνέχεια κριτίκαρε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «τραμπικού στυλ» απάντησή του να ζητήσει ως αντάλλαγμα την αναθεώρηση του άρθρου 16 προκειμένου να συναινέσει στην πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του άρθρου 86 καθώς και του άρθρου 90 για την επιλογή της ηγεσίας της δικαιοσύνης.

«Υπάρχουν όμως στον τόπο δημοκρατικά και θεσμικά αναχώματα και ένα από αυτά είναι το ΠΑΣΟΚ Και διαβεβαιώνουμε την ελληνική κοινωνία ότι με την ίδια θεσμική προσήλωση και δημοκρατική ευθύνη θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους προκειμένου να διερευνηθούν και οι ευθύνες του κ. Καραμανλή καθώς και όλων των υπευθύνων. Είναι χρέος στα θύματα, στις οικογένειες τους, στον ελληνικό λαό», κατέληξε η εισηγήτρια της αξιωματικής αντιπολίτευσης.