
Ηνίοχος 2025: Εντυπωσιακά πλάνα από ελιγμούς και σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών στην περίφημη άσκηση (Εικόνες)
Απίστευτοι σχηματισμοί στον αέρα
Κατά τη διάρκεια της άσκησης Ηνίοχος 2025 συμπληρώθηκαν 1.300 έξοδοι αεροσκαφών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών
Μεγάλη πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε για άλλη μια φορά η ελληνική Πολεμική Αεροπορία με τη συμμετοχή της στη μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση που διοργανώνει η Ελλάδα, με την κωδική ονομασία «Ηνίοχος 2025». Η άσκηση ολοκληρώθηκε ύστερα από 12 ημέρες συνεχόμενων αποστολών και δραστηριοτήτων στο FIR Αθηνών.
Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 2025» ξεκίνησε τη Δευτέρα 31 Μαρτίου 2025 και ολοκληρώθηκε σήμερα Παρασκευή 11 Απριλίου 2025, δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες επισκέπτες και θεατές να δουν από κοντά υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη απ' όλο τον κόσμο. Οι εντυπωσιακοί ελιγμοί και οι επιβλητικές διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών τράβηξαν τα βλέμματα, ενώ οι έμπειροι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας απέδειξαν ξανά την αξία αλλά και τη φήμη τους, με τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητά τους.
Η κύρια μονάδα φιλοξενίας της άσκησης ήταν η Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας, απ' όπου επιχειρούσαν σχεδόν το σύνολο των μαχητικών αεροσκαφών των ξένων αποστολών, ενώ η πλειοψηφία των μαχητικών αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) επιχειρούσε από την 116 Πτέρυγα Μάχης.
Διαβάστε επίσης: "Ηνίοχος 2025": Διελεύσεις μαχητικών αεροσκαφών πάνω από Πελοπόννησο και Κυκλάδες
Υψηλός ρεαλισμός στην άσκηση Ηνίοχος 2025
Κατά τη διάρκεια της άσκησης «Ηνίοχος 2025» εκτελέστηκαν όλα τα είδη των αεροπορικών αποστολών, υπό έναν έντονο ρυθμό μάχης, ημέρα και νύχτα, καλύπτοντας το σύνολο των σύγχρονων αεροπορικών επιχειρήσεων σε σειρά πολύπλοκων σεναρίων υψηλού ρεαλισμού.
Ταυτόχρονα, εκτελέσθηκαν αποστολές με τη χρήση των Τακτικών Εξομοιωτών αεροσκαφών F-16 της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης του ΚΕΑΤ, επεκτείνοντας την άσκηση και στον ψηφιακό κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της άσκησης συμπληρώθηκαν 1300 έξοδοι σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών.

Στον «Ηνίοχο 2025» συμμετείχαν συνολικά 12 χώρες, με τη μεγαλύτερη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων έως τώρα, από αρχής καθιέρωσης της άσκησης ως INVITEX.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι εξής χώρες:
Γαλλία με μαχητικά αεροσκάφη Μirgage 2000.
ΗΠΑ με μαχητικά αεροσκάφη F-16 και ιπτάμενα τάνκερ KC-46 και KC-135.
Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000/9.
Ινδία με μαχητικά αεροσκάφη Su-30.
Ισπανία με μαχητικά αεροσκάφη F/A-18 Hornet.
Ισραήλ με αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου G-550.
Ιταλία με μαχητικά αεροσκάφη Tornado.
Κατάρ με μαχητικά αεροσκάφη F-15.
Μαυροβούνιο με ελικόπτερα B-412.
Πολωνία με μαχητικά αεροσκάφη F-16.
Σλοβενία με εκπαιδευτικά αεροσκάφη PC-9.
Επιπλέον η Κύπρος θα συμμετέχει με προσωπικό υποστήριξης ενώ η Σλοβακία και το Μπαχρέιν θα αποστείλουν ομάδα παρατηρητών.
Η Πολεμική Αεροπορία συμμετείχε με όλους τους τύπους των μαχητικών αεροσκαφών της, καθώς και ελικόπτερα, μεταγωγικά και εκπαιδευτικά αεροσκάφη.

Επίσης στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, οι οποίες συνέδραμαν καθοριστικά στη δημιουργία πολύπλοκων και ρεαλιστικών σεναρίων.

Επιπρόσθετα, η Κύπρος, το Μπαχρέιν και η Σλοβακία συμμετείχαν με ομάδα παρατηρητών.