
Έρευνα PISA-2025 στην Ελλάδα: Συμμετείχαν περισσότεροι από 8.500 μαθητές και μαθήτριες - Τα βασικά στοιχεία της στρατηγικής
Αυξημένη συμμετοχή
Η φετινή έρευνα PISA αξιολόγησε το επίπεδο εγγραμματισμού των 15χρονων μαθητών
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 8.500 μαθητών και μαθητριών, καθώς και 500 εκπαιδευτικών που ανέλαβαν ρόλο συντονιστών σε 245 γυμνάσια και λύκεια, ολοκληρώθηκε στην Ελλάδα η διεξαγωγή της έρευνας PISA 2025. Όπως είχε ήδη ανακοινωθεί, η φετινή έρευνα αξιολόγησε το επίπεδο εγγραμματισμού των 15χρονων μαθητών στα βασικά πεδία των Φυσικών Επιστημών, της Κατανόησης Κειμένου και των Μαθηματικών, αλλά και στα πρόσθετα πεδία των Αγγλικών (Foreign Language Assessment) και της Μάθησης για τον Ψηφιακό Κόσμο (Learning in a Digital World).
Διαβάστε ακόμα: Τι είναι οι εξετάσεις PISA που αρχίζουν αύριο, Δευτέρα στα σχολεία - Οι επιδόσεις της Ελλάδας
Σύμφωνα με ενημέρωση από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας, φέτος συμμετείχαν περισσότερα παιδιά σε σχέση με τις προηγούμενες φορές. Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε σχετικό Δελτίο Τύπου, σε αυτό «συνέβαλλε η συνολική στρατηγική προετοιμασίας που για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση και συστηματικότητα σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από το υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και την ομάδα PISA του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής».
Έρευνα PISA-2025 στην Ελλάδα: Σχολεία ενισχύθηκαν με τεχνολογικό εξοπλισμό
Βασικά στοιχεία αυτής της στρατηγικής αποτέλεσαν η ενίσχυση όλων των σχολείων του δείγματος με σημαντικό τεχνολογικό εξοπλισμό (4.500 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptops) και 2.500 ενσύρματα ακουστικά), η διάθεση στη σχολική κοινότητα Τράπεζας Θεμάτων τύπου PISA, η οποία είναι προσβάσιμη και εμπλουτίζεται στη διεύθυνση https://skills4life.gr/ , αλλά και η αναβάθμιση των ταχυτήτων σύνδεσης σχολικών μονάδων του δείγματος με προβλήματα συνδεσιμότητας. «Η διεξαγωγή της έρευνας αποτελεί για το ΥΠΑΙΘΑ, ενδιάμεσο σταθμό στην προσπάθεια αξιοποίησης της έρευνας PISA με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της ποιότητας του εκπαιδευτικού μας συστήματος», αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου.
Η έρευνα PISA χαρακτηρίζεται, ακόμη, «βασικό εργαλείο» σε αυτήν την προσπάθεια, «με όρους ανύψωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων και μείωσης της επίδρασης των κοινωνικών ανισοτήτων».
Τέλος, όπως έγινε γνωστί, βρίσκονται σε εξέλιξη:
- Προγραμματική συμφωνία του υπουργείου Παιδείας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τον εμπλουτισμό της Τράπεζας Θεμάτων «skills4life» και την ερευνητική αξιοποίηση των δεδομένων της έρευνας PISA.
- Ο εμπλουτισμός της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας της Α' Λυκείου με σημαντικό αριθμό θεμάτων τύπου PISA, προκειμένου να αξιοποιηθούν συστηματικά την επόμενη σχολική χρονιά.
- Η ανίχνευση ελλειμμάτων στο επίπεδο των γνώσεων και δεξιοτήτων των μαθητών στην Ελλάδα με στόχο στοχευμένες παρεμβάσεις και βελτιώσεις στα Προγράμματα Σπουδών, κ.λπ.