To σχολείο γυρίζει σελίδα: Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που προωθεί άµεσα το υπουργείο Παιδείας
Οι αλλαγές στα σχολεία
Αυτονοµία και αξιολόγηση εκπαιδευτικών, ευκαιρίες σε όλους τους µαθητές, Ψηφιακό Φροντιστήριο και µείωση της διδακτέας ύλης

Αυτονοµία των σχολικών µονάδων, αλλά και µείωση της διδακτέας ύλης, νέα σχολικά βιβλία, Ψηφιακό Φροντιστήριο, νέος ηλεκτρονικός εξοπλισµός, βελτίωση της καθηµερινότητας εκπαιδευτικών και µαθητών, νέες δυνατότητες στα Πρότυπα Σχολεία, καθώς και η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, είναι οι αλλαγές στα σχολεία που προωθεί το υπουργείο Παιδείας. Κεντρικό µήνυµα της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, είναι η αυτονοµία του σχολείου, όπως χαρακτηριστικά λέει η ίδια. «Ερχόµαστε να µιλήσουµε για την ουσία της εκπαίδευσης που έχει έντονο ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα», επισηµαίνει η υπουργός, η οποία στοχεύει σε ένα σχολικό περιβάλλον «που θα δίνει ευκαιρίες σε όλους τους µαθητές, ανεξαρτήτως σε ποια περιοχή της χώρας µένουν».
Το πρώτο βήµα προβλέπει τη συστηµατική εξέταση του περιεχοµένου της σχολικής ύλης ώστε να προχωρήσει στην αυτονοµία των σχολείων µε µείωση της γραφειοκρατίας και στήριξη του έργου του εκπαιδευτικού και των σπουδών του µαθητή, γιατί, όπως λέει η υπουργός, «µε τον τρόπο αυτό θα βελτιωθεί και η σχολική καθηµερινότητα των µαθητών».
Ήδη εξαγγέλθηκε µείωση της διδακτέας ύλης και πρόσθετη χρηµατοδότηση 3 εκατ. ευρώ για τη διάθεση νέου ηλεκτρονικού εξοπλισµού σε όλες τις ∆ιευθύνσεις Εκπαίδευσης. Ιδιαίτερη έµφαση δίνεται στον καλύτερο και έγκαιρο προγραµµατισµό της νέας σχολικής χρονιάς, µε καλύτερη εικόνα των κενών για την ορθή σχολική προετοιµασία.
Σχολεία: Μείωση της διδακτέα ύλης
Αναφορικά µε την ύλη, σηµειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για να καταρτιστεί πρόταση µείωσης έπειτα από έρευνα, προκειµένου οι µαθητές να αφοµοιώσουν καλύτερα τη διδακτέα ύλη.
Οι αλλαγές άρχισαν ήδη από τα Πρότυπα και τα Πειραµατικά Σχολεία. Όπως σχεδιάζεται, τα Πρότυπα Σχολεία θα δίνουν στους µαθητές τη δυνατότητα να κάνουν δραστηριότητες σε οµίλους και να διδάσκονται καινοτόµες παιδαγωγικές µεθόδους που θα επεκταθούν σταδιακά σε όλα τα σχολεία της χώρας. Μάλιστα, στον σχεδιασµό του υπουργείου Παιδείας περιλαµβάνεται η θεσµοθέτηση και λειτουργία του ∆ιεθνούς Απολυτηρίου (Ι.Β.) στα Πρότυπα Σχολεία.
Στις 2 Μαΐου είναι η κλήρωση για τα Πειραµατικά, στις 3 Μαΐου οι εξετάσεις για τα Πρότυπα και στις 4 Μαΐου για τα Ωνάσεια Σχολεία. Παράλληλα, προωθούνται αλλαγές στο σύστηµα εξετάσεων για την εισαγωγή στα Πρότυπα Σχολεία µε σύστηµα που προσοµοιάζει µε αυτό των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το αδιάβλητο του χαρακτήρα και την κεντρική επιλογή των θεµάτων από έµπειρη επιτροπή θεµατοδοτών. Στόχος είναι να διασφαλιστεί η ορθότητα των θεµάτων, να µη γίνονται αστοχίες, καθώς τα θέµατα θα έχουν λυθεί δοκιµαστικά από πριν, και να µην επιλέγονται εξεζητηµένα θέµατα, αλλά διαβαθµισµένης δυσκολίας.Ψηφιακό Φροντιστήριο
Σε ό,τι αφορά το Ψηφιακό Φροντιστήριο, που άρχισε επί υπουργίας Κυριάκου Πιερρακάκη, η κ. Ζαχαράκη είναι αποφασισµένη να το συνεχίσει και να το διανθίσει µε νέες εκπαιδευτικές ενότητες. Ηδη οι µαθητές µπορούν να παρακολουθούν τα µαθήµατα και τα παιδιά που φοιτούν στη Γ' Λυκείου κάνουν επαναλήψεις της εξεταστέας ύλης των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Σύµφωνα µε στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, 49.000 µαθητές Ελλάδας και εξωτερικού παρακολούθησαν ζωντανά τα µαθήµατα του Ψηφιακού Φροντιστηρίου κατά τον µήνα Μάρτιο, µε τους µαθητές της περιφέρειας της Αττικής να φθάνουν τους 12.500, της Κύπρου τους 1.500, ενώ της νησιωτικής Ελλάδας άγγιξαν τους 3.650.
Εν τω µεταξύ, η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συνεχίζεται. «Πιστεύουµε στην αξιολόγηση, διότι πιστεύουµε στις δυνάµεις µας», υπογράµµισε η Σοφία Ζαχαράκη και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Το λέω στον εκπαιδευτικό και στο άξιο στέλεχος της εκπαίδευσης. Μπορούµε να τα καταφέρουµε και σίγουρα κάποιοι άνθρωποι χρειάζονται, αυτή τη στιγµή, την επιµόρφωση».
Υψηλής προτεραιότητας είναι και το θέµα των διορισµών µόνιµων εκπαιδευτικών, ο αριθµός των οποίων αναµένεται να ανακοινωθεί τον Μάιο, καθώς επίσης η αναβάθµιση σχολικών κτιρίων µέσα από το πρόγραµµα «Μαριέττα Γιαννάκου», που αφορά την ανακαίνιση 645 σχολείων σε 245 δήµους σε όλη τη χώρα.
Νέοι διορισµοί εκπαιδευτικών
Στο γραφείο της υπουργού Παιδείας βρίσκονται τα χρονοδιαγράµµατα που αφορούν την καταγραφή των κενών οργανικών θέσεων προκειµένου να γίνει ο προγραµµατισµός νέων διορισµών µόνιµων εκπαιδευτικών. Για το ζήτηµα της διαµόρφωσης του χάρτη των σχολείων και την ορθολογική κατανοµή του µαθητικού δυναµικού, το υπουργείο λέει ότι το στοίχηµα της έγκαιρης οργάνωσης της νέας σχολικής χρονιάς πρέπει να αντιµετωπιστεί µε γνώµονα την εφαρµογή της νοµοθεσίας, µε λελογισµένες επιλογές και έναν ρεαλιστικό χρονοπρογραµµατισµό.
Η προσοχή του υπουργείου έχει στραφεί και στα σχολεία του εξωτερικού. Επίσης, στις άµεσες προτεραιότητες του υπουργείου είναι και η ίδρυση και λειτουργία δύο Αθλητικών Σχολείων, τα οποία θα αποτελέσουν «πόλο έλξης» για τους µαθητέςαθλητές, καθώς θα εξυπηρετούν τις ιδιαιτερότητες των γνωστικών αντικειµένων, αλλά και των προγραµµάτων που ακολουθούν. Τα Πρότυπα Αθλητικά Σχολεία (ΠΑΣ) αφορούν µαθητές µε υψηλές αθλητικές επιδόσεις, αρτιµελείς ή µε αναπηρίες. Το ελάχιστο επίπεδο για την επιλογή τους στα ΠΑΣ είναι «µέλος της (ηλικιακά αντίστοιχης ή ανώτερης) προ-εθνικής οµάδας». Οι µαθητές των ΠΑΣ θα ακολουθούν το προπονητικό πρόγραµµα της οικείας αθλητικής οµοσπονδίας µε εξειδικευµένους προπονητές, εντός του ωρολογίου προγράµµατός τους.
Δημοσιεύτηκε στην Κυριακάτικη Απογευματινή