Πάσχα: Ποιες τροφές νηστεύουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα
Τα δημοφιλέστερα νηστίσιμα φαγητά
Ποια τρόφιμα νηστεύουμε και ποια μπορούμε να καταναλώσουμε άφοβα κατά τη διάρκεια της νηστείας και της Μεγάλης Εβδομάδας

Από την Καθαρά Δευτέρα έχει ξεκινήσει η περίοδος νηστείας, με τους πιο συνεπείς να την τηρούν για σαράντα ημέρες. Ωστόσο, από την έναρξη της Μεγάλης Εβδομάδας, από την Μεγάλη Δευτέρα δηλαδή, τα νηστίσιμα πιάτα αποκτούν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στα ελληνικά νοικοκυριά, κάτι το οποίο αποτυπώνεται μάλιστα σε έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών το 2024, από την οποία προκύπτει πως ένας στους δύο καταναλωτές νηστεύουν την Μεγάλη Εβδομάδα. Το ενδιαφέρον του κοινού για νηστεία αποδεικνύεται και από τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο, αφού πολλοί είναι εκείνοι που ψάχνουν τα τρόφιμα, που επιτρέπεται να καταναλώσουν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.
Πάσχα: Ποιες τροφές νηστεύουμε
Κάποιες τροφές που πρέπει να αποφεύγονται είναι σαφείς, όπως για παράδειγμα οι τροφές που περιέχουν αίμα, όπως το κρέας, το ψάρι, ενώ αποκλείονται ακόμη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή γάλα, γιαούρτι, βούτυρο, τυρί αλλά και το λάδι μαζί με τα αυγά.
Τι επιτρέπεται να φάμε τη Μεγάλη Εβδομάδα
Η λίστα των τροφίμων που απαγορεύεται να καταναλώνουμε είναι μεγάλη, ωστόσο εξίσου μεγάλη είναι και η λίστα με τα νηστίσιμα γεύματα που επιτρέπεται να καταναλώνει κανείς κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Μπορεί τα ψάρια να μην επιτρέπονται, ωστόσο τα θαλασσινά όπως το χταπόδι, το καλαμάρι, οι σουπιές και οι γαρίδες, έχουν μια θέση στο νηστίσιμο τραπέζι.
Τι άλλο μπορούμε να καταναλώσουμε:
- Φρέσκα φρούτα και φυσικούς χυμούς
- Όσπρια
- Ποικιλία λαχανικών
- Ξηρούς καρπούς
- Ζυμαρικά
- Ψωμί
- Ελιές
- Σόγια
- Ταχίνι
- Μέλι
- Μανιτάρια