Kαθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά το μπαράζ των, μικρής ισχύος, δονήσεων στη Δυτική Αττική, το βράδυ της Τρίτης και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Επιησημαίνουν, χαρακτηριστικά, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως δεν αναμένονται το επόμενο διάστημα περισσότερα Ριχτερ. Υπενθυμίζεται ότι οι πιο δυνατοί σεισμοί έγιναν λίγο μετά τις 00:20 με τρεις απανωτούς των 2.5, 2.7 και 3.0 Ρίχτερ αντίστοιχα, εμπνέοντας ανησυχία στους κατοίκους. Το επίκεντρο στις περισσότερες δονήσεις εντοπίστηκε βόρεια του Ασπροπύργου και της Ελευσίνας, με πολύ μικρό εστιακό βάθος, στα 5 χλμ, με αποτέλεσμα οι σεισμοί να γίνονται ιδιαίτερα αισθητοί παρά το μέγεθος τους.

Σεισμοί στη Δυτική Αττική: Οι εκτιμήσεις των ειδικών 

«Μετά τις 10 το βράδυ είχαμε ένα μπαράζ σεισμικών δονήσεων από την περιοχή της Μάνδρας περίπου και την ευρύτερη περιοχή, τη Δυτική Αττική, δηλαδή περίπου 15 σεισμικές δονήσεις μικρού μεγέθους. Η μεγαλύτερη είχε μέγεθος της τάξεως των 2,7 βαθμών. Οι δονήσεις έγιναν έντονα αισθητές στους κατοίκους των περιοχών της Δυτικής Αττικής και μέσα στο Λεκανοπέδιο» τόνισε για τη σεισμική δραστηριότητα στη Δυτική Αττική, o πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Εξήγησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ότι όλη αυτή η δραστηριότητα «προέρχεται από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Φυλής ή του ρήγματος της Πάρνηθας. Θα πρέπει να θυμίσω ότι στο ανατολικό τμήμα είχε εκδηλωθεί ο σεισμός του 1999. Στο κεντρικό τμήμα είχε εκδηλωθεί ένας σεισμός το 2019, μεγέθους 5,3 R, που είχε ανησυχήσει μεγάλο τμήμα των κατοίκων της Αττικής και τώρα ουσιαστικά η σεισμική δραστηριότητα περιορίστηκε στο δυτικό άκρο του ρήγματος, δηλαδή εκεί που τελειώνει το ρήγμα. Εκτιμούμε ότι το τμήμα αυτό του ρήγματος δεν έχει τη δυνατότητα και τη δυναμικότητα να δώσει κάποιους μεγαλύτερους σεισμούς».

«Θεωρώ ότι μέχρι μπορεί να δώσει πιθανώς και λίγο παραπάνω, δηλαδή της τάξης των 3,5 βαθμώμν της κλίμακας Ρίχτερ, αλλά έχει εξαντλήσει από καιρό τις δυνατότητες να δώσει κάποιον μεγάλο σεισμό ο οποίος να μας προβληματίσει» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος ανέφερε: «Σεισμοί μικρού μεγέθους, μικρότερου του 3, την τελευταία ώρα στην Αττική, βόρεια από τη Μαγούλα, νότια από τα Σκούρτα. Οι προκαταρκτικές λύσεις δείχνουν μάλλον μικρή ενεργοποίηση του ρήγματος της Φυλής στις νότιες παρυφές της Πάρνηθας.»


Στους σεισμούς αναφέρθηκε και ο Ακης Τσελέντης γράφοντας σε ανάρτησή του: «Από το μεσημέρι γίνονται κάποιοι μικροσεισμοί σε Ελευσίνα – Μάνδρα. Χωρίς να μπορώ ακόμη να πω κάτι πιο συγκεκριμένο, το παρακολουθούμε πάντως. Να έχετε κατά νου τα γνωστά μέτρα προφύλαξης. Το ίδιο φαινόμενο είχαμε αρκετές φορές στο παρελθόν ΧΩΡΙΣ να έχουμε κάποιο σημαντικό σεισμό».

«Ούτε και η άλλη κύρια τεκτονική δομή, το ρήγμα του Ασπρόπυργου δείχνει σημάδια ενεργοποίησης.
=>ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ
(**) Σε πραγματικό χρόνο μπορείτε να παρακολουθείτε εδώ τους μικροσεισμούς https://bbnet2.gein.noa.gr/index/gr/1
(**) Τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999, ο οποίος προήλθε από την ενεργοποίηση του άγνωστου ως τότε νεοτεκτονικού ρήγματος της Νότιας Πάρνηθας- Φυλής., και αυτό διότι, σε περίπτωση ενεργοποίησής τους ακόμη και οι μικροί σεισμοί με τους οποίους συνδέονται, γίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνοι».
Μάλιστα σήμερα, με την επέκταση του δομημένου περιβάλλοντος πολλές φορές σε επικίνδυνα εδάφη ή πιο κοντά σε σεισμικές πηγές (ενεργά ρήγματα), τα σεισμικά προβλήματα μεγεθύνονται».