Στην τελική ευθεία το νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου - Στο "φουλ" οι μηχανές για την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών εργασιών από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.
Οι υποχρεώσεις της ΥΠΑ
Mε εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης στο Καστέλι Πεδιάδος, ο οποίος με την ολοκλήρωσή του θα είναι ένας από τους πιο σύγχρονους της Μεσογείου
Mε εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες για την κατασκευή του νέου διεθνούς αερολιμέναΗρακλείουΚρήτης στο Καστέλι Πεδιάδος, ο οποίος με την ολοκλήρωσή του θα είναι ένας από τους πιο σύγχρονους της Μεσογείου. Οι βαριές κατασκευαστικές εργασί ες του αεροδρομίου τείνουν προς την ολοκλήρωσή τους, ενώ ο πύργος ελέγ χου εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέ χρι το τέλος της άνοιξης.
Ομως, αν και οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, δεν είναι δυνατόν να προσδιορι στεί ο χρόνος λειτουργίας του νέου αε ροδρομίου. Αυτός εξαρτάται από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, η οποία είναι υπεύθυνη για την τοποθέ τηση των αεροναυτιλιακών συστημάτων αλλά και για την εκπαίδευση του προσωπικού. Πιο αναλυτικά, το νέο αεροδρόμιο ανα πτύσσεται από την εταιρεία Διεθνής Αε - ρολιμένας Ηρακλείου Κρήτης, με μετό χους το ελληνικό Δημόσιο (με ποσοστό 45,9%), τον Ομιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (32,46%) και τον ινδικό Ομιλο GMR (21,64%). Το έργο της κατασκευής έχει αναλάβει η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., ο κατασκευαστικός βραχί ονας του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Σε ό,τι αφορά την πρόοδο των έργων, όπως προαναφέρθηκε, τείνουν προς ολοκλήρωση οι βαριές κατασκευαστι - κές εργασίες του αεροδρομίου, που θα εκτείνεται σε 6.030 στρέμματα (πρόο δος υλοποίησης περίπου 50%). Ο πύρ γος ελέγχου εκτιμάται ότι θα ολοκληρω θεί μέχρι το τέλος της άνοιξης. Επίσης, η διάστρωση της τελικής επιφάνειας των ειδικών οδοστρωμάτων προσγείωσης - απογείωσης - στάθμευσης αεροσκα φών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με πο - σοστό υλοποίησης 60%. Ο φέρων οργανισμός του αεροσταθ μού έχει ήδη ολοκληρωθεί (65.000 κ.μ. οπλισμένου σκυροδέματος) και η κατα σκευή των οικοδομικών και Η/Μ εργα σιών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τέλος, η πρόοδος υλοποίησης των ερ γασιών της νέας οδικής σύνδεσης βρί σκεται στο 60%. Πιο αναλυτικά, το νέο αεροδρόμιο θα περιλαμβάνει:
Οκτώ συνδετήριους τροχόδρομους του διαδρόμου με τον παράλληλο τρο χόδρομο.
Δύο συνδετήριους τροχόδρομους με τον διάδρομο του Στρατιωτικού Αε ροδρομίου.
Χώρο στάθμευσης αεροσκα φών (Αpron), που θα αποτε λείται από 5 σταθερές θέσεις κατηγορίας Ε, 27 απομακρυ σμένες θέσεις κατηγορίας C και 1 θέση κατηγορίας Ε, 16 θέσεις για γενική αερο πλοΐα και 3 θέσεις για ελι κόπτερα.
Χώρους στάθμευσης και εξυπηρέ τησης οχημάτων: 400 θέσεις μακράς και 200 μικρής διάρκειας για Ι.Χ., 168 για ταξί, 500 για ενοικιαζόμενα, 600 για υπαλλήλους και 110 θέσεις για λε - ωφορεία.
Χώρο εμπορικών χρήσεων, επιφά - νειας 400 στρεμμάτων.
Κυλιόμενος ιμάνατας αποσκευών στο terminal building
Ο πύργος ελέγχου εκτιμάτια ότι θα ολοκληρωθεί μεχρι το τέτλος της άνοιξης
Οδικό δίκτυο
Το οδικό δίκτυο θα περιλαμβάνει:
Οδό σύνδεσης αεροδρομίου με τον ΒΟΑΚ στο ύψος του οικισμού Χερσο - νήσου, μήκους 18 χλμ., δύο κλάδων με δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύ - θυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος.
Οδό σύνδεσης αεροδρομίου με την οδό Αρκαλοχωρίου - Βιάννου, μήκους 6 χλμ., με μία λωρίδα κυκλο - φορίας και διευρυμένη ΛΕΑ ανά κα - τεύθυνση και παράπλευρο δίκτυο σε όλο το μήκος.
Περιμετρική οδό Καστελίου, μή - κους 1,5 χλμ.
Εξωτερικό περιμετρικό δίκτυο αε - ροδρομίου με την αναβάθμιση των υφιστάμενων οδών που επηρεάζονται, εκτιμώμενου μήκους 20 χλμ.