Σε σταθερά ανοδική τροχιά βρίσκεται το κόστος ταξιδίων στη χώρα μας. Οσοι θέλουν να κάνουν διακοπές εντός ή και εκτός Ελλάδος θα κληθούν να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, κάτι που βλέπουν αυτές τις ημέρες οι ταξιδιώτες του Πάσχα. Η μόνη ανακούφιση βρίσκεται στα καύσιμα, καθώς, λόγω του «τυφώνα» Τραμπ και των δασμών που επέβαλε, σημειώθηκε μεγάλη κάμψη των τιμών του πετρελαίου. Χωρίς τον «τυφώνα» Τραμπ, πιθανώς αυτό το Πάσχα θα ήταν ακριβή και η μετακίνηση με αυτοκίνητο. Σημειώνεται ότι σε σχέση με το 2020 οι Ελληνες πληρώνουν περίπου 23% υψηλότερα τα καύσιμα, αλλά σε σχέση με τον Απρίλιο του 2024 το κόστος έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο 6,7%. Οι ενδείξεις, δε, δείχνουν ότι θα μειωθεί περαιτέρω, καθώς η αβεβαιότητα που έσπειρε στον πλανήτη ο αντισυστημικός πρόεδρος Τραμπ παραμένει βαριά.

Εκεί όπου θα μπει πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη από όσους θέλουν να κάνουν διακοπές είναι στα αεροπορικά εισιτήρια. Επειτα από μια μέση αύξηση κατά 90% που συντελέστηκε από το 2021 μέχρι τον Μάρτιο του 2024, τους τελευταίους 12 μήνες (Απρίλιος 2024 - Μάρτιος 2025), για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία, τα εισιτήρια αυξήθηκαν επιπλέον 8%. Ετσι, η σωρευτική αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων από το 2021 ανέρχεται σε περίπου 105%.

Κόστος διακοπών: Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών αεροπορικών εισιτηρίων

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών αεροπορικών εισιτηρίων καταγράφονται στις πτήσεις εξωτερικού (+117,5% από το καλοκαίρι το 2021) και ακολουθούν αυτές στα εισιτήρια εσωτερικού, όπου το κόστος έχει ανέλθει κατά 61,1%. Σημειώνεται ότι η ΕΛ.ΣΤΑΤ. υπολογίζει τις μεταβολές κόστους από το 2020, αλλά, καθώς δεν υπήρξαν ανατιμήσεις μέχρι και το καλοκαίρι του 2021, θεωρείται ότι οι όποιες ανατιμήσεις (ή και υποτιμήσεις) υπηρεσιών και αγαθών έγιναν αφορούν πρακτικά την περίοδο από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά. Στη χώρα μας μέχρι και το 2021 είχαμε αποπληθωρισμό. 

Μεγάλες ανατιμήσεις είχαμε και στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, τα οποία ενδιαφέρουν πολλές οικογένειες που θα κάνουν το καλοκαίρι τις διακοπές τους σε νησιά. Οι ανατιμήσεις, ωστόσο, εκεί έγιναν σε μεγάλο βαθμό το 2022, οπότε και υπήρξε μεγάλη αύξηση του κόστους των καυσίμων. Συνολικά, από το 2020 τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια στις γραμμές εσωτερικού ανατιμήθηκαν κατά 36,9%, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., ενώ στη διάρκεια του τελευταίου δωδεκαμήνου υπήρξε μια ανατίμηση της τάξης του 2,9%.

screenshot_2025-04-19_at_2_19_27_pm


Η τελευταία αύξηση αποδίδεται στην ένταξη της Κρήτης στο σύστημα εκπομπών ρύπων (ECTS) ως ένα νησί με πάνω από 200.000 κατοίκους. Αν δεν υπήρχε η εξαίρεση ένταξης στο σύστημα ECTS των νησιών με λιγότερους από 200.000 κατοίκους (πρακτικά, όλα τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου), τότε το κόστος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από τις αρχές του έτους θα είχε εκτοξευθεί.

H αύξηση των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), Γιάννη Θεοδωράτο, κυβέρνηση, ακτοπλόοι και λιμάνια αποσόβησαν την αύξηση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από 1ης Μαΐου, οπότε η Κομισιόν επιβάλλει στην ακτοπλοΐα τη χρήση πιο «πράσινων» και, επομένως, πιο ακριβών καυσίμων. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέδραμαν δύο παράγοντες: πρώτον, η μείωση των τελών ελλιμενισμού των πλοίων στα λιμάνια κατά 50% και, δεύτερον, η μείωση της τιμής των καυσίμων λόγω πτώσης της τιμής του αργού πετρελαίου. Η μείωση των τελών ελλιμενισμού
πλοίων εκτιμάται ότι εξοικονομεί περί τα 25 εκατ.-30 εκατ. ευρώ ετησίως από το λειτουργικό κόστος του κλάδου των ακτοπλοϊκών εταιρειών ή περίπου το 2,5% του συνόλου του λειτουργικού κόστους.

Η τιμή του πετρελαίου Brent έχει υποχωρήσει κατά 20% το τελευταίο διάστημα, οπότε εκτιμάται μια περαιτέρω εξοικονόμηση του λειτουργικού κόστους των ακτοπλοϊκών κατά 5% έως 10%. Ετσι, όπως αναφέρει ο κ. Θεοδωράτος, αποφεύγεται η αρχικά αναμενόμενη από 1ης Μαΐου αύξηση των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων κατά 8% έως 15%. Μάλιστα, όπως σημειώνει το στέλεχος της ΣΕΕΝ, οι εταιρείες, σε αντιστάθμισμα της μείωσης των τελώνελλιμενισμού των πλοίων στα λιμάνια του Αιγαίου, προσέφεραν για το φετινό Πάσχα εκπτώσεις τιμών στα εισιτήρια επιβατών οικογενειών με δύο ή περισσότερα παιδιά, που φτάνουν από 15% έως 20%.

Εκεί όπου παραμένει χαμηλό ακόμη το κόστος μετακινήσεων είναι αναμφίβολα στις οδικές μεταφορές. Μάλιστα, τα εισιτήρια στα τρένα έχουν μειωθεί σε σχέση με το 2020 κατά περίπου 6%. Ωστόσο, θα ήταν απίθανο να μην είχε συμβεί αυτό, με δεδομένο ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές έχουν δεινοπαθήσει, τόσο εξαιτίας του δυστυχήματος των Τεμπών όσο και λόγω των φυσικών καταστροφών του φαινομένου «Daniel», που έθεσε για πολλούς μήνες εκτός λειτουργίας τη βασική σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνας-Θεσσαλονίκης.

Εκεί όπου οι τιμές… ξεφεύγουν είναι στη φιλοξενία και την εστίαση. Το κόστος ενός καταλύματος (γενικά) έχει αυξηθεί κατά 35% από το 2020 και μετά, ενώ μόνον τον τελευταίο χρόνο έχει ανατιμηθεί πάνω από 10%. Επίσης, το μέσο κόστος εστίασης ανατιμήθηκε κατά 24,5% στην τριετία και κατά 6,7% τους τελευταίους 12 μήνες.

Με βάση τα παραπάνω, μια 4μελής οικογένεια που πέρυσι θα νοίκιαζε ένα κατάλυμα 100 ευρώ ημερησίως και θα ξόδευε 120 ευρώ ημερησίως σε φαγητό θα πλήρωνε για 7 ημέρες 1.540 ευρώ, έναντι 1.664 ευρώ φέτος. Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθούν η μετακίνηση και οποιαδήποτε άλλα κόστη αναψυχής και διασκέδασης.

*Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά»