Δύο ελληνικά πανεπιστήμια ανοίγουν παραρτήματα στην Κύπρο. Πρόκειται για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ανοίγουν τα φτερά τους στη Μεγαλόνησο, την ώρα που ξένα πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και ένα κυπριακό, υπέβαλαν αίτηση για να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα.

Τα παραρτήματα που ανοίγουν στην Κύπρο, ΕΚΠΑ και Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Το ΕΚΠΑ θα ιδρύσει παράρτημα με Ιατρική Σχολή, Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τμήμα Ψυχολογίας, ενώ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα ξεκινήσει με Κτηνιατρική Σχολή. Και τα δύο Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα διαθέτουν ισχυρό όνομα στον χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης και τμήματα με υψηλότατες διεθνείς αξιολογήσεις. Ήδη, οι δύο αποστολές από ελληνικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Γεράσιμο Σιάσο, και τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Χαράλαμπο Μπιλλίνη, στο πλαίσιο της διεθνοποίησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επισκέφτηκαν τη Μεγαλόνησο, συναντήθηκαν με την ηγεσία του κυπριακού υπουργείου Παιδείας και φορείς και βρίσκονται στην τελική ευθεία για τη δημιουργία παραρτημάτων, που θα υποδεχθούν τους πρώτους φοιτητές από το 2026. Ο κ. Σιάσος συνομίλησε, ειδικότερα, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τους δύο δημάρχους Λευκωσίας και Λάρνακας, τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, Γεώργιο, και την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου.

Προσέλκυση φοιτητών από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή

Το ΕΚΠΑ, με πρωτοβουλία του πρύτανη Γεράσιµου Σιάσου, που κατέθεσε τη σχετική πρόταση στη Σύγκλητο, «κατεβαίνει» στην Κύπρο με Ιατρική Σχολή, με προπτυχιακά και μεταπτυχιακά τμήματα. Τα προγράμματα αφορούν αρχικά σε ελληνόγλωσσα τμήματα, μεταξύ των οποίων Ιατρικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, Ψυχολογίας και Παιδαγωγικών, καθώς και ένα πρόγραμμα στην αγγλική γλώσσα. Στόχος είναι να ικανοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση των Κύπριων φοιτητών, αλλά και των Ελλήνων, καθώς και να προσελκυσθούν φοιτητές από τη Μέση Ανατολή και την Ινδία. Τα τμήματα θα στεγαστούν σε κτίριο που ανήκει στην Αρχιεπισκοπή Κύπρου, ενώ η έδρα του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών θα είναι στη Λευκωσία, σε κτίριο στην οδό Λήδρας.

Σύμφωνα με στοιχεία από δημοσκόπηση της ALCO για το ΕΚΠΑ, το 87% δηλώνει ότι θα αντιμετώπιζε θετικά τη δημιουργία παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Κύπρο, ενώ το 88% της κυπριακής κοινωνίας θεωρεί ότι η δημιουργία παραρτημάτων πανεπιστημίων άλλων χωρών έχει θετική επίδραση στο επίπεδο σπουδών αλλά και στην κυπριακή οικονομία. Η επιλογή της Κύπρου έγινε λόγω εθνικών και ιστορικών σκοπών και των δεσμών με τη χώρα, ενώ το ΕΚΠΑ είναι μεταξύ των πρώτων επιλογών των Κύπριων μαθητών για τις σπουδές τους.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ανοίξει παράρτημα στην επαρχία της Λάρνακας, καθώς έδρα του θα είναι ο Δήμος Αθηένου. Η πρόθεση του ιδρύματος είναι το παράρτημα στην Κύπρο να δεχθεί τους πρώτους φοιτητές το 2026, ενώ η πρώτη σχολή θα είναι η Κτηνιατρική.

Ο πρύτανης Χαράλαμπος Μπιλλίνης, όπως λέει στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», έχει φέρει στη Σύγκλητο το θέμα, προκειμένου να συζητηθεί ποιες ακόμα σχολές θα περιλαμβάνει το παράρτημα, καθώς, σύμφωνα με την κυπριακή νομοθεσία, πρέπει να είναι τουλάχιστον τρεις. Το Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έχει αποφασιστεί να είναι το πρώτο τμήμα, είναι πιστοποιημένο από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) με βαθμό Α, κατατάσσεται μεταξύ των θέσεων 101-150 στις διεθνείς κατατάξεις και προσφάτως αξιολογήθηκε από την Ένωση Ευρωπαϊκών Κτηνιατρικών Σχολών με θετική εισήγηση.

Θα ακολουθήσουν και άλλες ακαδημαϊκές μονάδες

Όπως η Θεσσαλία, έτσι και η περιοχή Αθηένου χαρακτηρίζεται από εκτενή κτηνοτροφική παραγωγή, οπότε θα υπάρχουν πολλές συνέργειες μεταξύ του νέου τμήματος και της πρωτογενούς παραγωγής της Κύπρου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη του αγροδιατροφικού τομέα στις δύο χώρες. Την ίδρυση της Κτηνιατρικής Σχολής θα ακολουθήσουν και άλλες ακαδημαϊκές μονάδες, κατόπιν απόφασης της Συγκλήτου, έπειτα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τον πρύτανη προς τα τμήματα του πανεπιστημίου, συνεκτιμώντας το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που είναι το τρίτο μεγαλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο της Ελλάδας, έχει μεγάλο φάσμα επιστημονικών πεδίων και είναι οργανωμένο σε οκτώ Σχολές και 35 Τμήματα. Η αντιπροσωπεία του ιδρύματος, αποτελούμενη από τον πρύτανη Χ. Μπιλλίνη, την αντιπρύτανι Καινοτομίας, Χ. Λασπίδου, τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων, Ι. Αναγνωστόπουλο και τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, Γ. Φθενάκη, επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα την Κύπρο, όπου συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, την υπουργό Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου, και τον δήμαρχο Αθηένου, Κ. Καρεκλά, και συμφώνησαν στη συνεργασία όλων, για να προωθηθεί η υλοποίηση της ίδρυσης, της ανάπτυξης και της λειτουργίας του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Δήμο Αθηένου Κύπρου.

Για να ξεκινήσει η λειτουργία του παραρτήματος, ο δήμαρχος Αθηένου και η πρόεδρος της Σχολικής Εφορείας υποσχέθηκαν να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι εγκαταστάσεις του πρώην Δημοτικού Σχολείου Αθηένου, αλλά και δωρεά οικοπέδου στο οροπέδιο Σαπουνά, για την ανέγερση των μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων του παραρτήματος.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά