Μέχρι πού; Μέχρι πόσους; Μέχρι πότε; Σε ποιο σημείο μπορεί να φτάσει η έρευνα και πόσους θα… αγγίξει; Ενώπιον ενός ιδιαίτερα σύνθετου φαινομένου βρίσκονται οι διωκτικές υπηρεσίες, λόγω του περιεχομένου της 15σέλιδης προκήρυξης της οργάνωσης «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα», η οποία το μεσημέρι της 13ης Απριλίου ανέλαβε την ευθύνη των βομβιστικών ενεργειών στην οδό Σταδίου, έναντι του υπουργείου Εργασίας, τον Φεβρουάριο του 2024, και στην εταιρεία Hellenic Train την περασμένη Παρασκευή, 11 Απριλίου. H συνδεσμολογία των μηχανισμών, το περιεχόμενο, η χαμηλή ισχύς του ενός (φτιαγμένου από πυρίτιδα ψυχαγωγικών κροτίδων) στην περίπτωση της Hellenic Train και οι προληπτικές ενέργειες των τρομοκρατών, για να μην απειληθούν ζωές, δείχνουν ερασιτεχνισμό, επιφυλακτικότητα και συνεργασία με μέλη εγκληματικών ομάδων, ιδίως στην κατασκευή εκρηκτικών.

Διαβάστε: Ποια είναι η Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Hellenic Train


Hellenic Train: Ταυτοποίηθηκαν οι δράστες της βομβιστικής επίσθεσης

Εξάλλου, η απόφασή τους να «χτυπήσουν» τη συγκεκριμένη εταιρεία λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας και ενώ έχει αυξήσει τα μέτρα ασφαλείας της λόγω συνεχών συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας που καταλήγουν εκεί, στη διασταύρωση της Λ. Συγγρού με την Πετμεζά στον Ν. Κόσμο, ισοδυναμεί με «κίνηση αυτοκτονίας». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες έχουν ταυτοποιηθεί και ένας τρίτος συνεργός τους συμμετείχε το ίδιο απόγευμα σε πορεία αντιεξουσιαστών στην κάτω πλευρά της Πλατείας Συντάγματος. Αποσπάστηκε δε από το πλήθος γύρω στις 8.30 μ.μ., όπως παρατηρήθηκε, όταν σκοτείνιασε, και κατευθύνθηκε πεζή προς τη Συγγρού, όπου μία ώρα αργότερα, στις 9.30, εξερράγη ο μηχανισμός.

Η "ακτινογραφία" της προκήρυξης της "Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας"

Ο βαθύτερος προβληματισμός εστιάζεται στον συντάκτη της προκήρυξης και σε όσους απευθύνθηκε για να αντλήσει πολύ σοβαρά στοιχεία για την πορεία του ΟΣΕ από τη δεκαετία του ’90, τη διοικητική δομή, τα έργα και τα διάφορα σιδηροδρομικά ατυχήματα και δυστυχήματα, τα οποία παραθέτει κατ’ ακολουθία ως αποδείξεις της σταδιακής απαξίωσης του σιδηροδρόμου. Κατά τον συντάκτη, «ο ΟΣΕ από τότε που ιδρύθηκε, το 1971, από τη χούντα, διατηρώντας μάλιστα μεγάλο μέρος του χουντικού διοικητικού προσωπικού του και μετά τη Μεταπολίτευση, συγκροτήθηκε με όρους ιδιωτικής επιχείρησης... Γι’ αυτό υπαγόταν πάντα εντός του καπιταλιστικού λογιστικού πλαισίου που όριζε η σχέση του κέρδους με τις ζημίες, αντίθετα απ' ό,τι θα αντιστοιχούσε σε μια δημόσια, έστω και υπό κρατικό έλεγχο, υπηρεσία». Η κριτική αυτή ασκείτο εντόνως από τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ τη δεκαετία του ’80, όταν ζητούσαν «αποχουντοποίηση της διοίκησης» και εξαίρεση από τα λογιστικά πρότυπα της εποχής, υπό τον φόβο πιθανής ιδιωτικοποίησής τους.

Απίθανο αρχείο

Με τα όσα παραθέτει για τις επόμενες δεκαετίες, τα οποία χρονολογικά και σε επίπεδο οικονομικό ισχύουν στο ακέραιο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ή συμμετέχει στις εξελίξεις. Αναφέρεται στην ίδρυση της ΕΡΓΟΣΕ το 1996, «που ανέλαβε με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια τον εκσυγχρονισμό του δικτύου», στη σύσταση της ΓΑΙΟΣΕ «πέντε χρόνια αργότερα, για την εκμετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ», στη δημιουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «και τη μεταφορά πλούτου 4,5 δισ. ευρώ» στη νέα εταιρεία, ακόμα και σε δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη ως βουλευτή το 2008, που ζητούσε «να μην επιβαρύνεται άλλο ο ελληνικός λαός». Μιλά για το «γιγαντιαίο χρέος των 10 δισ. ευρώ το 2010», την πώληση του δικτύου μέσω ΤΑΙΠΕΔ το 2017 «στο ιταλικό μονοπώλιο Ferrovie Dello Stato», για «επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ που δεν έγιναν», για χαμένες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και σιδηροδρομικά συμβάντα (Σέρρες, Αδενδρο κ.τ.λ.) ως πρόδρομα γεγονότα των Τεμπών. Το ενδεχόμενο δεύτερου συντάκτη δεν αποκλείεται, αν και το ύφος του κειμένου παραμένει ίδιο. Μέρος αυτού αφορά εργασιακά και οικονομικά ζητήματα, όμως η προσέγγισή τους γίνεται με γενικότητες (στατιστικά εργατικών δυστυχημάτων, υπερεργασία αλλοδαπών, επίπεδα μισθών κ.λπ.). Η οργάνωση ενδιαφέρεται κυρίως για τον ΟΣΕ, γι’ αυτό και τόσο καιρό δεν είχε δημοσιοποιήσει την προκήρυξή της, την οποία είχε προαναγγείλει από τον Φεβρουάριο του 2024, πριν από 14 μήνες.


Ο "δάσκαλος"

Η Αστυνομία έχει ξαναπέσει πρόσφατα σε μια ανάλογη περίπτωση, όταν τον Νοέμβριο του 2024 συνέλαβε και προφυλάκισε έναν 50χρονο φιλόλογο, καθηγητή πανεπιστημίου, ο οποίος διατηρούσε γιάφκα-αποθήκη όπλων, πυρομαχικών και εκρηκτικών υλών κοντά στο σπίτι του στο Παγκράτι. Ανευ πρότερου ποινικού ή τρομοκρατικού βίου, ο αποκαλούμενος «δάσκαλος» φαίνεται ότι διακινούσε οπλισμό σε τρίτα πρόσωπα χωρίς περαιτέρω επαφές πλην των «συνδέσμων» του. Από την πρώτη στιγμή είχαν εντοπιστεί ομοιότητες ανάμεσα στις δύο ενέργειες, στο υπουργείο Εργασίας και στα γραφεία της Hellenic Train, καθώς τα σακίδια με τους μηχανισμούς ήταν δεμένα με λουκέτο. Υπενθυμίζεται ότι η μοτοσυκλέτα που είχαν χρησιμοποιήσει οι βομβιστές του υπουργείου Εργασίας είχε εντοπιστεί στα Εξάρχεια με δείγματα DNA και αποτυπωμάτων.

Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά