Εντυπωσιακό ήταν και φέτος το Πάσχα στο Λεωνίδιο Αρκαδίας, με τα πολύχρωμα αερόστατα να δίνουν τον εορταστικό τόνο το βράδυ της Ανάστασης, αλλά και τις τσακώνικες εκπλήξεις να προκαλούν ενθουσιασμό την Κυριακή του Πάσχα. Αυτό που έκανε και φέτος ξεχωριστό το Πάσχα στο Λεωνίδιο είναι ένα μοναδικό πασχαλινό έθιμο που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Το βράδυ της Ανάστασης, μόλις ακουστεί το «Χριστός Ανέστη», δεκάδες αυτοσχέδια, πολύχρωμα «αερόστατα» ελευθερώνονται από τις πέντε ενορίες της πρωτεύουσας της επαρχίας Κυνουρίας και φωτίζουν τον ουρανό δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Οι κάτοικοι ακολουθούν το ίδιο τελετουργικό κατασκευής εδώ και χρόνια, ενώ το έθιμο ορίζει το κάθε σπίτι να φτιάχνει το δικό του αερόστατο. Κύριο συστατικό της επιτυχίας είναι η «κολλημάρα», δηλαδή ένα πανί βουτηγμένο στο λάδι και το πετρέλαιο, στο οποίο βάζουν φωτιά για να αρχίσει το «πέταγμα».
Λεωνίδιο: Από που προήλθε το έθιμο των αερόστατων
Η προέλευση του εθίμου των αερόστατων χάνεται στο μυστήριο. Άλλοι λένε πως ναυτικοί από την περιοχή το μετέφεραν από κάποια ασιατική χώρα, άλλοι μιλούν για την Κωνσταντινούπολη ή τον Πειραιά. Όπως και να έχει, μεταξύ 1910 και 1915, τα πρώτα αερόστατα υψώθηκαν στο Λεωνίδιο και έκτοτε, κάθε Ανάσταση, η νύχτα μεταμορφώνεται. Τα αερόστατα, λένε οι ντόπιοι, συμβολίζουν τις ψυχές που υψώνονται ή τα μηνύματα προς αγαπημένους που έχουν φύγει. Και όταν αρχίσουν να ανεβαίνουν, μέσα από το σκοτάδι και τη σιωπή, η στιγμή είναι καθηλωτική. Οι φλόγες σιγοκαίνε, τα αερόστατα λαμπυρίζουν, και ο ουρανός του Λεωνιδίου γεμίζει ευχές.
Λεωνίδιο: Αερόστατο σε σχήμα τσακώνικης μελιτζάνας
Την Κυριακή του Πάσχα, ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας έστησε στην πλατεία Ηρώων ένα τσακώνικο γλέντι με εκπλήξεις. Πρόσφερε στους επισκέπτες κρασί, πασχαλινούς μεζέδες και κόκκινα αυγά, ενώ διοργάνωσε την Γιορτή της Αγάπης, κατά τη διάρκεια της οποίας το Ευαγγέλιο διαβάστηκε στην τσακώνικη διάλεκτο. Στην ίδια γιορτή φρόντισαν να πετάξουν γιγάντια αερόστατα στην μορφή των «συμβόλων» της περιοχής, όπως είναι η τσακώνικη μελιτζάνα, που παράγεται στο Λεωνίδιο και οι μύλοι. Στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς ομιλείται ακόμα η μοναδική τσακώνικη διάλεκτος – μια από τις πιο αρχαίες γλωσσικές μορφές που επιβιώνουν στον σύγχρονο κόσμο. Πρόκεται για τα αρχαία δωρικά, την διάλεκτο που αποτελεί πολιτιστικό θησαυρό για την περιοχή.
Μοναδικά έθιμα και στα γειτονικά χωριά
Μοναδικά έθμια εξελίσσονται τις ημέρες του Πάσχα και στα γειτονικά χωριά, όπως στα Πέρα Μέλανα και στον Τυρό. Στα Πέρα Μέλανα, πετούν και εκεί αερόστατα το βράδυ της Ανάστασης, ενώ στον Τυρό, η περιφορά του επιταφίου γίνεται με την συνοδεία καϊκιών, δημιουργώντας μία φαντασμαγορική εικόνα.