Τη σύνδεση τριών τροµοκρατικών οργανώσεων υπό έναν καθοδηγητή µε κινηµατικό παρελθόν και προσβάσεις ή απ’ ευθείας σχέση µε την κρατική διοίκηση αναζητεί η Αντιτροµοκρατική, έχοντας ταυτοποιήσει -κατά πληροφορίες- τρία πρόσωπα που συµµετείχαν στη βοµβιστική ενέργεια το βράδυ της 11ης Απριλίου στα γραφεία της Hellenic Train στη Λ. Συγγρού. Πρόκειται για την «Επαναστατική Ταξική Αυτοάµυνα», την «Ένοπλη Προλεταριακή ∆ικαιοσύνη», µέλη της οποίας είχαν τοποθετήσει εκρηκτικό µηχανισµό κοντά στην έδρα των ΜΑΤ στην Καισαριανή, τον ∆εκέµβριο του 2023, και τα τουλάχιστον 5 µέλη της «παρέας των Αµπελοκήπων», προερχόµενα κατά βάση από τις Πολυτεχνικές σχολές της Πάτρας. Ενας εξ αυτών, ο 33χρονος Κυριάκος Ξυµητήρης, απέτυχε στην προσπάθειά του να συνδέσει τον µηχανισµό, µε αποτέλεσµα να εκραγεί πάνω του και να τον σκοτώσει ακαριαία το µεσηµέρι της 31ης Οκτωβρίου 2024 στους Αµπελόκηπους.

*Διαβάστε ακόμα: Βόμβα στη Hellenic Train: Η "ακτινογραφία" της προκήρυξης της "Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας" που ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης


Η βασική οργάνωση που ανέλαβε την ευθύνη για τη βοµβιστική ενέργεια στο υπουργείο Εργασίας

Βασική οργάνωση είναι η «Επαναστατική Ταξική Αυτοάµυνα» που πρωτοεµφανίστηκε τον Φεβρουάριο του 2024, ανέλαβε αµέσως την ευθύνη για τη βοµβιστική ενέργεια της οδού Σταδίου στο υπουργείο Εργασίας, έκτοτε όµως σίγησε και επανήλθε την περασµένη Κυριακή µε µακροσκελή προκήρυξή της, µε την οποία ναι µεν «υιοθετεί» το χτύπηµα στη Hellenic Train, ωστόσο δεν δίνει καµία περαιτέρω επιχειρησιακή πληροφορία, όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Ο συντάκτης αποφεύγει τις ακρότητες, αρθρώνει οξύ πολιτικό λόγο και σε όλο το κείµενο φαίνεται η ευρύτατη γνώση του για τον ΟΣΕ, σε βαθµό που εγείρονται ερωτήµατα για την ιδιότητά του ή το επίπεδο των σχέσεών του µε την κεντρική διοίκηση. Πιθανολογείται ότι έρχεται σε επαφή µέσω τρίτου προσώπου µε τους νεότερους τροµοκράτες και διαθέτει δίκτυα προσέγγισης σε αρκετές περιοχές της Αθήνας. Στο κείµενο εντοπίζονται αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του ΟΣΕ από τη δεκαετία του ’90, τη διοικητική δοµή, τα έργα, τα διάφορα σιδηροδροµικά ατυχήµατα τα οποία παραθέτει κατ’ ακολουθία ως αποδείξεις της σταδιακής απαξίωσης του φορέα. Κατά τον συντάκτη, «ο ΟΣΕ από τότε που ιδρύθηκε το 1971 από τη Χούντα διατηρώντας µάλιστα µεγάλο µέρος του Χουντικού διοικητικού προσωπικού του και µετά τη Μεταπολίτευση, συγκροτήθηκε µε όρους ιδιωτικής επιχείρησης... Γι’ αυτό υπαγόταν πάντα εντός του καπιταλιστικού λογιστικού πλαισίου που όριζε η σχέση του κέρδους µε τις ζηµίες, αντίθετα από ό,τι θα αντιστοιχούσε σε µια δηµόσια, έστω και υπό κρατικό έλεγχο, υπηρεσία». Η κριτική αυτή ασκούνταν εντόνως από τους συνδικαλιστές του ΟΣΕ τη δεκαετία του ’80 όταν ζητούσαν «αποχουντοποίηση της διοίκησης» και εξαίρεση από τα λογιστικά πρότυπα της εποχής υπό τον φόβο πιθανής ιδιωτικοποίησής του.


Απίθανο αρχείο

Με τα όσα παραθέτει για τις επόµενες δεκαετίες, τα οποία χρονολογικά και σε επίπεδο οικονοµικό ισχύουν στο ακέραιο, δεν υπάρχει αµφιβολία ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς ή ότι συµµετέχει στις εξελίξεις. Αναφέρεται στην ίδρυση της ΕΡΓΟΣΕ το 1996, «που ανέλαβε µε ιδιωτικοοικονοµικά κριτήρια τον εκσυγχρονισµό του δικτύου», στη σύσταση της ΓΑΙΟΣΕ «πέντε χρόνια αργότερα για την εκµετάλλευση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ», στη δηµιουργία της ΤΡΑΙΝΟΣΕ «και τη µεταφορά πλούτου 4,5 δις ευρώ» στη νέα εταιρεία, ακόµη και σε δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως βουλευτή το 2008 που ζητούσε «να µην επιβαρύνεται άλλο ο ελληνικός λαός». Μιλά για το «γιγαντιαίο χρέος των 10 δις ευρώ το 2010», την πώληση του δικτύου µέσω ΤΑΙΠΕ∆ το 2017 «στο Ιταλικό µονοπώλιο Ferrovie Dello Stato», σε «επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ που δεν έγιναν», σε χαµένες ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και για σιδηροδροµικά συµβάντα (Σέρρες, Αδενδρο κ.τ.λ.) ως πρόδροµα γεγονότα των Τεµπών. Το ενδεχόµενο δεύτερου συντάκτη δεν αποκλείεται, αν και το ύφος του κειµένου παραµένει το ίδιο. Μέρος αυτού αφορά εργασιακά και οικονοµικά ζητήµατα, όµως η προσέγγισή τους γίνεται µε γενικότητες (στατιστικά εργατικών δυστυχηµάτων, υπερεργασία αλλοδαπών, επίπεδα µισθών κ.τ.λ.). Η οργάνωση ενδιαφέρεται κυρίως για τον ΟΣΕ γι’ αυτό και τόσο καιρό δεν είχε δηµοσιοποιήσει την προκήρυξή της, την οποία είχε προαναγγείλει από τον Φεβρουάριο του 2024, 14 µήνες πριν.


Ο καθηγητής

Η Αστυνοµία έχει «ξαναπέσει» πρόσφατα σε µια ανάλογη περίπτωση, όταν τον Νοέµβριο του 2024 συνέλαβε και προφυλάκισε 50χρονο φιλόλογο, καθηγητή Πανεπιστηµίου, ο οποίος διατηρούσε γιάφκα-αποθήκη όπλων, πυροµαχικών και εκρηκτικών υλών κοντά στο σπίτι του στο Παγκράτι. Ανευ πρότερου ποινικού ή τροµοκρατικού βίου, ο αποκαλούµενος «δάσκαλος» φαίνεται ότι διακινούσε οπλισµό σε τρίτα πρόσωπα χωρίς περαιτέρω επαφές, πλην των «συνδέσµων» του.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»