Τα δεδομένα για το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας ανέλυσε μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τα 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης. «Σε κάποιες περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έγινε αισθητός ο σεισμός αλλά όχι έντονα, ήταν μακριά από το επίκεντρο. Στη Θεσσαλονίκη δεν έγινε αισθητός πουθενά», σημείωσε αρχικά, για να συνεχίσει λέγοντας: «Είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για οποιαδήποτε εξέλιξη. Συνήθως, όπως είπε ο κ.Καραστάθης, μετά από κάποιον ισχυρό σεισμό χρειαζόμαστε ένα με δύο εικοσιτετράωρα, τουλάχιστον, για να έχουμε μία αντικειμενική εικόνα της όλης διέγερσης. Ως μέγεθος το 6,2 είναι αρκετά μεγάλο αλλά για τον χώρο, στον οποίο εκδηλώθηκε είναι μάλλον μικρό με τη λογική ότι ξέρουμε πως ιστορικά στον χώρο αυτόν έχουν εκδηλωθεί σεισμοί με μεγέθη, που έφτασαν και ξεπέρασαν τους 7 βαθμούς. Επομένως είναι ένα τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, που μπορεί να δώσει πάρα πολύ ισχυρούς σεισμούς και υπό αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί ειδικά τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση αυτού του σεισμού»..


Σκορδίλης: Ένας ισχυρός σεισμός, πάνω από 7 Ρίχτερ στη θάλασσα του Μαρμαρά, θα έχει τεράστιες επιπτώσεις κυρίως στην Κωνσταντινούπολη

Στη συνέχεια, ο κ. Σκορδίλης συμπλήρωσε: «Ο τεκτονικός σχηματισμός της Βόρειας Ανατολίας είναι ένα δεξιόστροφο ρήγμα μετασχηματισμού, που έχει ένα μήκος περίπου 1500 χιλιόμετρα. Αυτός ο τεκτονικός σχηματισμός προς τα δυτικά διασχίζει όλο το Βόρειο Αιγαίο και καταλήγει στις Σποράδες. Επάνω, λοιπόν, στο Βόρειο Αιγαίο έχουν γίνει στο παρελθόν κάποιοι ισχυροί σεισμοί πάνω σε αυτό το τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, σεισμοί, που έφτασαν και τους επτά βαθμούς. Από ‘κει και μετά, δεν έχουμε στην περιοχή μας κάποιον χώρο, που μπορεί να φαίνεται ότι έχει μείνει χωρίς κίνηση το τελευταίο διάστημα και να πούμε ότι υπάρχει κίνδυνος να εκδηλωθεί κάποιος μεγάλος σεισμός πάνω σε αυτό το κομμάτι του ρήγματος, που βρίσκεται στον ελληνικό χώρο. Αντίθετα, τέτοιο κομμάτι υπάρχει, όπως αναφέρθηκε και πριν κοντά στην Κωνσταντινούπολη, που είναι κάτι, που ανησυχεί πάρα πολύ τόσο τους σεισμολόγους όσο και την Πολιτεία στην Τουρκία. Ένας ισχυρός σεισμός, πάνω από 7 στη θάλασσα του Μαρμαρά, καταλαβαίνετε ότι θα έχει τεράστιες επιπτώσεις κυρίως στην Κωνσταντινούπολη».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9e0nphqdcpt)