Πόσο πιθανός είναι ένας σεισμός πάνω από 7 Ρίχτερ στην Ελλάδα - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Tρόμος για σεισμό έως και 7,5 Ρίχτερ
Η αγωνία για το ρήγμα που έδωσε την ισχυρή δόνηση στην Κωνσταντινούπολη και οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για πιθανό ντόμινο με σεισμούς και στην Ελλάδα

Ο ισχυρός σεισμός των 6,2 Ρίχτερ στην Τουρκία χθες το μεσημέρι προκάλεσε τρόμο και πανικό στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, αλλά μοιραία άνοιξε και τη συζήτηση για το κατά πόσο θα επηρεάσει τη χώρα μας. Οι Έλληνες σεισμολόγοι τονίζουν ότι το φαινόμενο είναι ακόμα σε εξέλιξη και παρακολουθείται.
Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες ώρες πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ο δρ Σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με μια προφητική -θα μπορούσε να χαρακτηριστεί- ανάρτησή του στο Facebook επισήμανε το ενδεχόμενο μεγάλων σεισμών μέσα στον Απρίλιο, βασιζόμενος στα στατιστικά. Μάλιστα, παρέθεσε τέσσερα γεγονότα, μεταξύ των οποίων τον σεισμό της 23ης Απριλίου του 1933 στην Κω με 183 νεκρούς.
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην «Απογευματινή», «ο μήνας που διανύουμε είναι σεισμογενής για την Ελλάδα και για τα πέριξ, δηλαδή Τουρκία και Βαλκάνια». Ο ίδιος, ανασύροντας τραγικές μνήμες από τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, τον Σεπτέμβριο του 1999, στην Πάρνηθα με τα 143 θύματα, υπενθύμισε πως 21 μέρες πριν είχε γίνει στο Ισμέτ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο μεγασεισμός των 7,5 Ρίχτερ που σκόρπισε τον θάνατο σε 17.000 ανθρώπους: «Τότε, ο σεισμός στην Τουρκία είχε γίνει λίγο πιο ανατολικά από εκεί που έγινε χθες, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει κάθε φορά κι ούτε πρόκειται να συμβεί τώρα, διότι -για να συμβεί- θέλουμε μεγάλο μέγεθος, όπως ήταν τότε το 7,5. Από 7 Ρίχτερ και πάνω απαιτούνται για να γίνει αυτή η δυναμική διέγερση στην Ελλάδα. Άρα, εφόσον θα μείνουμε με το 6,2 που έκανε χθες, δεν υπάρχει η γεωφυσική προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτό το φαινόμενο».
Αναφορικά με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στην Τουρκία και τη συσχέτισή του με την Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε: «Πρόκειται για το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που ενεργοποιήθηκε το 1999. Μόλις το ρήγμα προχωράει δυτικότερα και μπαίνει στη Θάλασσα του Μαρμαρά διακλαδίζεται σε 2-3 περισσότερα ρήγματα. Ένας από αυτούς τους κλάδους, λοιπόν, ενεργοποιήθηκε την Τετάρτη κι έδωσε τον σεισμό των 6,2. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διακλάδωσης μειώνεται το δυναμικό της δόνησης», επισήμανε, ενώ τόνισε ότι έως τώρα το ιστορικό έχει δείξει πως το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας είναι το μόνο που επηρεάζει τη χώρα μας από την Τουρκία.
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Η... προφητεία Παπαδόπουλου και ο σεισμός στην Κω
Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγες ώρες πριν από το χτύπημα του Εγκέλαδου στη Θάλασσα του Μαρμαρά, ο δρ Σεισμολογίας και επιστημονικός συνεργάτης της UNESCO, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με μια προφητική -θα μπορούσε να χαρακτηριστεί- ανάρτησή του στο Facebook επισήμανε το ενδεχόμενο μεγάλων σεισμών μέσα στον Απρίλιο, βασιζόμενος στα στατιστικά. Μάλιστα, παρέθεσε τέσσερα γεγονότα, μεταξύ των οποίων τον σεισμό της 23ης Απριλίου του 1933 στην Κω με 183 νεκρούς. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, μιλώντας στην «Απογευματινή», «ο μήνας που διανύουμε είναι σεισμογενής για την Ελλάδα και για τα πέριξ, δηλαδή Τουρκία και Βαλκάνια». Ο ίδιος, ανασύροντας τραγικές μνήμες από τον φονικό σεισμό των 5,9 Ρίχτερ, τον Σεπτέμβριο του 1999, στην Πάρνηθα με τα 143 θύματα, υπενθύμισε πως 21 μέρες πριν είχε γίνει στο Ισμέτ, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, ο μεγασεισμός των 7,5 Ρίχτερ που σκόρπισε τον θάνατο σε 17.000 ανθρώπους: «Τότε, ο σεισμός στην Τουρκία είχε γίνει λίγο πιο ανατολικά από εκεί που έγινε χθες, στη Θάλασσα του Μαρμαρά. Όμως, αυτό δεν συμβαίνει κάθε φορά κι ούτε πρόκειται να συμβεί τώρα, διότι -για να συμβεί- θέλουμε μεγάλο μέγεθος, όπως ήταν τότε το 7,5. Από 7 Ρίχτερ και πάνω απαιτούνται για να γίνει αυτή η δυναμική διέγερση στην Ελλάδα. Άρα, εφόσον θα μείνουμε με το 6,2 που έκανε χθες, δεν υπάρχει η γεωφυσική προϋπόθεση για να λειτουργήσει αυτό το φαινόμενο».
Αναφορικά με το ρήγμα που προκάλεσε τον σεισμό στην Τουρκία και τη συσχέτισή του με την Ελλάδα, ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε: «Πρόκειται για το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας που ενεργοποιήθηκε το 1999. Μόλις το ρήγμα προχωράει δυτικότερα και μπαίνει στη Θάλασσα του Μαρμαρά διακλαδίζεται σε 2-3 περισσότερα ρήγματα. Ένας από αυτούς τους κλάδους, λοιπόν, ενεργοποιήθηκε την Τετάρτη κι έδωσε τον σεισμό των 6,2. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της διακλάδωσης μειώνεται το δυναμικό της δόνησης», επισήμανε, ενώ τόνισε ότι έως τώρα το ιστορικό έχει δείξει πως το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας είναι το μόνο που επηρεάζει τη χώρα μας από την Τουρκία.
Τι λένε οι σεισμολόγοι για έναν πιθανό σεισμό πάνω από 7 Ρίχτερ στην Ελλάδα
- Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, τόνισε: «Πρέπει να δούμε αν είναι ο κύριος σεισμός ή προσεισμός. Είναι πιθανό να είναι προσεισμός. Έχει ενδιαφέρον το φαινόμενο», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι το τελευταίο ρήγμα που θα σπάσει και το πιο δύσκολο γιατί μπορεί να δώσει σεισμό 7,5 Ρίχτερ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Τα δεδομένα για το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας ανέλυσε ο καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ, Μανώλης Σκορδίλης, σχετικά με τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη: «Είναι ένα τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που μπορεί να δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς και -υπό αυτή την έννοια- πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί, ειδικά τις πρώτες ώρες μετά την εκδήλωση αυτού του σεισμού».
- Από την πλευρά του, ο Άκης Τσελέντης έγραψε -σε ανάρτησή του- πως «απαιτείται μεγάλη προσοχή»: «Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Βορείου Αιγαίου, πάντως, θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα (αλλά υπαρκτή) να επηρεαστεί».
- Στο μεταξύ, ο καθηγητής Σεισμολογίας και Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος δήλωσε στο ΑΠΕ πως ο σεισμός στην Τουρκία σημειώθηκε σε μία «γνωστή ρηξιγενή περιοχή στη βόρεια λεκάνη του Μαρμαρά, που ιστορικά έχει δώσει πολύ ισχυρούς σεισμούς» και «δεν αναμένεται να έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις, αλλά σχετικά περιορισμένες, δυτικά από την Κωνσταντινούπολη».
- Ο φόβος ενός μεγάλου σεισμού στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης απασχολεί εδώ και χρόνια τους ειδικούς στη γείτονα. Ο καθηγητής Γεωλογίας Νατζί Γκιορούρ υποστήριξε ότι «ο σεισμός είναι στη ζώνη του ρήγματος Kumburgaz, που είναι “κλειδωμένο” και συσσωρεύει ενέργεια, προκαλώντας μικρούς σεισμούς από καιρό σε καιρό». Πρόσθεσε, όμως, ότι το ρήγμα φορτώνεται και ο χθεσινός σεισμός υπενθύμισε ότι «ο μεγάλος σεισμός έρχεται» και γι’ αυτό «προειδοποιώ άλλη μια φορά τις Αρχές ότι δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο».