Διεθνής έρευνα, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτει ότι οι οδηγοί άνω των 65 ετών που έχουν κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να προκα λέσουν τροχαία ατυχήματα, καθώς εμ φανίζουν μειωμένο χρόνο αντί δρασης και απόσπαση προσοχής. Μολονότι εύλογο το πόρισμα της έρευνας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί και στους ελληνικούς δρόμους.



Έρευνα: Πώς η κατάθλιψη επιβαρύνει την κακή οδηγική συμπεριφορά 

Συγκριτικά με τους νεαρότερους οδηγούς (ηλικίας 25-64 ετών), οι μεγαλύτεροι έτσι κι αλλιώς είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν τροχαίο, ωστόσο η κατάθλιψη επιβαρύνει την (κακή) οδηγική συμπεριφορά τους, όπως συμπεραίνει η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περι οδικό «JAMA Network Open». Όπως επισημαίνεται στην έρευνα που ανέδειξε τη συνάρτηση της κατάθλιψης και των επικίνδυνων οδηγικών συμπεριφορών στους ηλικιωμένους, ο αυξημένος κίν δυνος ατυχήματος από αυτούς έχει αποδοθεί σε διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομέ νων των ανεπιθύμητων ενεργει ών της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν, σε αίτια που έχουν να κάνουν με την άνοια ή με κάποια μορφή κατάθλιψης.

Ηλικιωμένοι θα είναι το 25% όλων των οδηγών έως το 2050


Η τελευταία μάλιστα είναι υπεύ θυνη για τη μείωση του χρόνου αντίδρασης και την απόσπαση της προσοχής. Η εξασθενημένη γνωστική επεξεργασία ως συνέ πεια της κατάθλιψης είναι ενδε χομένως υπεύθυνη για τη χαμη λότερη απόδοση οδήγησης και τα υψηλότερα ποσοστά τροχαίων. Αυτή η έρευνα, γνωστή ως DRIVES (Driving Real-World In-Vehicle Evaluation System), παρακολούθησε τις οδηγικές συ νήθειες 395 ανθρώπων ηλικίας από 65 ετών και άνω, οι 85 από τους οποίους είχαν διαγνωστεί με μείζονα καταθλιπτική διαταραχή (MDD). Χρησιμοποιήθηκαν συ σκευές καταγραφής δεδομένων για την ανάλυση της καθημερινής οδήγησης και αποδείχθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με MDD παρουσία σαν αυξημένα ποσοστά απότομου φρεναρίσματος, υπερβο