Παράταση μέχρι τις 15 Ιουνίου για τη διεργασία καθαρισμού στα ακαθάριστα οικόπεδα ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας ενόψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου, που ξεκινά την 1η Μαΐου. Τα ακαθάριστα οικόπεδα αποτελούν, άλλωστε, μια «πυριτιδαποθήκη», με τον στόχο να είναι η πρόληψη, προκειμένου να μπει ένα ανάχωμα σε επικίνδυνες πυρκαγιές που ενδέχεται να ξεσπάσουν ανά την επικράτεια.  Όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του σήμερα, 700.000 πολίτες καθάρισαν τα οικόπεδά τους πέρυσι, απευθύνοντας έκκληση φέτος να γίνει υπέρβαση αυτού του αριθμού.

Οι πολίτες καλούνται να συμμορφωθούν, καθώς μπορούν να έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμων, με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστα Κατσαφάδο, να στέλνει αυστηρό μήνυμα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «για πρώτη φορά θα επιβληθούν πρόστιμα, σε όσους δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους».

*Διαβάστε ακόμα: Κατσαφάδος στα Παραπολιτικά 90,1: Για πρώτη φορά θα επιβληθούν πρόστιμα, σε όσους δεν καθαρίσουν τα οικόπεδά τους

Ακαθάριστα οικόπεδα: Ποιοι θα πρέπει να προχωρήσουν στον καθαρισμό των οικοπέδων

Σύμφωνα με σχετική Πυροσβεστική Διάταξη οι ιδιοκτήτες, νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε:

  • α) περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων,
  • β) περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο,
  • γ) εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μ. από τα όρια των ανωτέρω περ (α) και (β) κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και
  • δ) εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας θα πρέπει να προχωρήσουν στον καθαρισμό των παραπάνω χώρων κατά το χρονικό διάστημα από την 1η μέχρι την 30η Απριλίου ενώ καθ' όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου, οφείλουν να διατηρούν τα οικόπεδα τους καθαρά για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Τι πρέπει να περιλαμβάνει ο καθαρισμός

Υπενθυμίζεται ότι ο απαιτούμενος καθαρισμός θα πρέπει να περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται άμεσα σε επαφή με κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.
  • Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται οι διαμορφωμένοι, συντηρημένοι κήποι ή φυτευμένες επιφάνειες ακάλυπτων χώρων κτιρίων, πολυκατοικιών κλπ των περιοχών και εκτάσεων που αναφέρονται παραπάνω.

Ακαθάριστα Οικόπεδα: Τι ισχύει με τα πρόστιμα

Οι αρμόδιες αρχές κρούουν το «καμπανάκι» ώστε οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές των συγκεκριμένων χώρων να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

Την ίδια ώρα θα πρέπει να προχωρήσουν στην υποβολή της αντίστοιχης δήλωσης στην πλατφόρμα ενώ σε περίπτωση μη υποβολής της στο Εθνικό Μητρώο προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.

Επιπλέον σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.