Καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, σχετικά με το ενδεχόμενο να επηρεαστεί η Ελλάδα από τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην Τουρκία. Ειδικότερα, μιλώντας στο ΕΡΤΝews το πρωί της Πέμπτης (24.04.25) για την ισχυρή δόνηση των 6,2 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη, ο Κώστας Παπαζάχος σημείωσε ότι «σεισμοί της τάξης των 7 -7,4 Ρίχτερ έχουν πλήξει κατ’ επανάληψη την περιοχή, με πιο γνωστό αυτόν του 1509 που είχε πολλά θύματα».

Διαβάστε ακόμα: Δυσοίωνες προβλέψεις Καραστάθη - Παπαδόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1: Θα βρεθούμε ενώπιος ενωπίω με τα επόμενα ισχυρά χτυπήματα του Εγκέλαδου

Ακόμη, τόνισε ότι «εφόσον σε παλιότερους σεισμούς είχαμε χιλιάδες νεκρούς, αναρωτιόμαστε, τί θα συμβεί αν ένας τέτοιος σεισμός γίνει σήμερα, σε μια πολύ πιο πυκνοκατοικημένη και δομημένη πόλη». «Το κομμάτι αυτό δεν έχει σπάσει από το 1766, όταν σημειώθηκε σεισμός 7,1 Ρίχτερ. Το ακόμα πιο δυτικό τμήμα έδωσε σεισμό 6,8 Ρίχτερ το 1648. Μιλάμε για περίπου 300 χρόνια χωρίς εκτόνωση της ενέργειας σε αυτό το τμήμα… η περιοχή ”χρωστάει” έναν μεγάλο σεισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορούν οι σεισμοί της Τουρκίας να επηρεάσουν την Ελλάδα;

Ερωτηθείς αν ένας ενδεχόμενος μεγάλος σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, θα μπορούσε να επηρεάσει την Ελλάδα, ο Κώστας Παπαζάχος απάντησε: «Το ρήγμα φτάνει μέχρι τη Λήμνο και τις Βόρειες Σποράδες, αλλά δεν σπάνε όλα μαζί. Ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη δεν έχει τη δυναμική να επηρεάσει άμεσα τον ελληνικό χώρο».

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d9em2p7664qh)

Τα εφιαλτικά σενάρια για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη

«Δεν ανησυχούν μόνο οι Τούρκοι συνάδελφοι, αλλά όλη η επιστημονική κοινότητα. Έχουν γίνει διεθνείς έρευνες και προσομοιώσεις, οι οποίες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα: ότι οι επιπτώσεις στην Κωνσταντινούπολη θα είναι δυσανάλογα βαριές λόγω της αστικής δόμησης και της χαμηλής ποιότητας πολλών κτηρίων», σημείωσε ακόμη ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ αναφορικά με τα σενάρια για τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Τέλος, σχετικά με το αν ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ ήταν ο κύριος, ο ίδιος δήλωσε: «Η ακολουθία εκτείνεται σε ένα μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων – κάτι που συνάδει με έναν κύριο σεισμό αυτού του μεγέθους – και δεν έχουμε ενεργοποίηση γειτονικών ρηγμάτων. Αυτό είναι ενθαρρυντικό, αλλά είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα».