Ενα επιτακτικό αίτηµα χρόνων υλοποιεί η κυβέρνηση, θέτοντας σε εφαρµογή από την επόµενη εβδοµάδα µέσω ειδικής πλατφόρµας την αξιολόγηση των δηµόσιων υπηρεσιών, που στόχο έχει τον εντοπισµό των δυσλειτουργιών και την αντίστοιχη λήψη µέτρων για την απαλοιφή τους.



Ποια θα είναι η διαδικασία αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό του υπουργείου Εσωτερικών, η διαδικασία της αξιολόγησης θα διεξαχθεί σε δύο άξονες, µε ευρύ ερωτηµατολόγιο 40-50 ερωτήσεων και µε αναζήτηση της ικανοποίησης του πολίτη όταν αυτός έρθει σε άµεση επικοινωνία µε κάποια δηµόσια υπηρεσία. Η αξιολόγηση στο ∆ηµόσιο έρχεται µετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι το εγχείρηµα αυτό γίνεται στη λογική πως κριτής του κράτους και του τρόπου λειτουργίας του πρέπει να είναι ο ίδιος ο πολίτης, δίνοντάς του για πρώτη φορά τη συγκεκριµένη δυνατότητα αλλά και τα απαραίτητα εργαλεία. Ο ένας τρόπος αξιολόγησης, που είναι και ο πιο ευρύς, θα εφαρµοστεί τις επόµενες ηµέρες.

Περίπου πέντε εκατοµµύρια πολίτες, που έχουν κάνει χρήση των υπηρεσιών της ιστοσελίδας gov.gr και έχουν παραχωρήσει τα στοιχεία τους (Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας), θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα ερωτηµατολόγιο τύπου multiple choice µε διαβαθµισµένη αξιολόγηση από το 1 έως το 10 (το 1 βρίσκεται στην αρνητική βαθµολόγηση και το 10 στη θετική) και να δώσουν τη θετική ή την αρνητική εικόνα τους από την επαφή τους µε τις δηµόσιες υπηρεσίες.

Στο τέλος του ερωτηµατολογίου θα υπάρχουν και δύο ανοιχτού τύπου ερωτήσεις που θα αφήνουν στον πολίτη την ευχέρεια να γράψει τη γνώµη του για κάποια συγκεκριµένη υπηρεσία ή να καταθέσει προτάσεις βελτίωσής της. Το χρονικό διάστηµα που θα δίνεται στον πολίτη για να συµµετάσχει στη διαδικασία είναι δύο εβδοµάδες.

Θα χρησιµοποιηθεί ερωτηµατολόγιο τύπου multiple choice µε διαβάθµιση από το 1 έως το 10 - Θα υπάρχει και δεύτερος γύρος µετά την επαφή µε τους κρατικούς φορείς


Ποιες υπηρεσίες του Δημοσίου θα αξιολογηθούν

Κάθε έξι µήνες θα τίθεται σε εφαρµογή εκ νέου το ερωτηµατολόγιο προκειµένου, όπως δήλωσε στην «Απογευµατινή» η υφυπουργός Εσωτερικών, Βιβή Χαραλαµπογιάννη, να είναι ένας συγκρίσιµος δεί κτης για µελλοντικές µετρήσεις, όπου θα διαπιστώνεται αν οι δείκτες λειτουργίας της δηµόσιας υπηρεσίας έχουν θετικό ή αρνητικό πρόσηµο κάθε φορά για τον πολίτη. Να σηµειώσουµε ότι στη διαδικασία αυτή θα λάβουν µέρος µόνο όσοι είναι κάτοικοι της Ελλάδας και µόνο µία φορά. Οι υπηρεσίες οι οποίες θα αξιολογηθούν είναι είτε της κεντρικής κυβέρνησης, όπως ΕΦΚΑ, ∆ΥΠΑ, εφορίες, ΚΕΠ, είτε υπηρεσίες αρµοδιότητας της δηµοτικής και περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, µε τον τρόπο αυτό «θα µπορούµε όλοι να αξιολογήσουµε την κατάσταση όλων αυτών των σηµαντικών υπηρεσιών για την καθηµερινότητά µας και για την ποιότητα ζωής µας µε ασφαλή τρόπο µέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή».



Ο δεύτερος άξονας της αξιολόγησης των υπηρεσιών του Δημοσίου

Σύµφωνα µε τον σχεδιασµό, υπάρχει πρόβλεψη και για δεύτερο άξονα της διαδικασίας, που εστιάζει στην ποιοτική αξιολόγηση των υπηρεσιών. Όπως είπε στην «Α» η κυρία Χαραλαµπογιάννη, η διαδικασία αυτή θα γίνεται µετά τη συναλλαγή του πολίτη µε υπηρεσία του ∆ηµοσίου (µετωπική υπηρεσία), από την οποία ο πολίτης θα λαµβάνει προσωποποιηµένο σύνδεσµο για να απαντήσει σε ηλεκτρονικό ερωτηµατολόγιο σχετικά µε τον βαθµό ικανοποίησής του από την υπηρεσία. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση στοχεύει να αποκοµίσει χρήσιµα συµπεράσµατα για, παραδείγµατος χάρη, τη λειτουργία των νοσοκοµείων, ενώ ιδιαίτερη έµφαση δίνεται επίσης και για πολύ σηµαντικές υπηρεσίες της καθηµερινότητάς µας, όπως είναι λόγου χάρη η καθαριότητα ενός δήµου, ο ηλεκτροφωτισµός ή η κατάσταση του οδικού δικτύου.



Πέντε εκατομμύρια πολίτες θα αξιολογήσουν το Δημόσιο

Για τους καχύποπτους, που µπορεί να θεωρήσουν ότι οι απαντήσεις των συµµετεχόντων και στις δύο µορφές αξιολόγησης θα είναι «προβοκατόρικες», από το υπουργείο Εσωτερικών απαντούν ότι το δείγµα είναι πολύ µεγάλο (περίπου 5.000.000), γεγονός που ελαχιστοποιεί την παραπλανητική εικόνα. Σε σχέση µε την αξιολόγηση των δηµόσιων υπαλλήλων, ο κ. Λιβάνιος υποστήριξε στην ΕΡΤ ότι η αξιολόγηση εντός των δηµόσιων υπηρεσιών γίνεται και υπάρχουν διαθέσιµα και συγκριτικά στοιχεία µε κλιµάκωση των εσωτερικών αξιολογήσεων. «Αξιοποιούµε και σύγχρονα εργαλεία τεχνητής νοηµοσύνης προκειµένου να αξιολογηθεί η ποιότητα των βαθµολογιών που βάζουν. ∆εν είναι, για παράδειγµα, αναιτιολόγητη η βαθµολογία να παίρνει κάποιος άριστα από τον προϊστάµενό του χωρίς να έχει αιτιολογηθεί επαρκώς», υποστήριξε. Την ερχόµενη Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, θα δώσει στη δηµοσιότητα περισσότερες λεπτοµέρειες του προγράµµατος.