Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο στην Πολεοδομία Ρόδου, με τη Δικαιοσύνη να προχωρεί σε σαρωτικό έλεγχο αρμοδιοτήτων, αποφάσεων και υπηρεσιακών ενεργειών που αφορούν τη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε κομβικά σημεία της παραλιακής ζώνης της πόλης.

*Διαβάστε ακόμα: Γιώργος Μοσχούρης: Ποιος ήταν ο "θαμνάκιας" της Greek Mafia που εκτελέστηκε εν ψυχρώ στο Χαλάνδρι - Τα σενάρια για το συμβόλαιο θανάτου

Στο επίκεντρο νέας προκαταρκτικής εξέτασης που είναι σε πλήρη εξέλιξη από την προανακρίτρια Ρόδου, βρίσκεται εκ νέου ο 55χρονος πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών του Δήμου, ο οποίος κλήθηκε ανωμοτί, δηλαδή με την ιδιότητα του υπόπτου για δύο σοβαρά ποινικά αδικήματα:

• Παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία (άρθρο 259 ΠΚ)
• Ψευδής βεβαίωση (άρθρο 242 ΠΚ)

Η κλήση του προέκυψε στο πλαίσιο ευρείας προκαταρκτικής έρευνας, μετά τη συνένωση πέντε δικογραφιών που σχετίζονται με πολεοδομικές και αδειοδοτικές διαδικασίες για τη λειτουργία επιχειρήσεων στο παραλιακό μέτωπο της Ρόδου. Ο 55χρονος ζήτησε και έλαβε προθεσμία για τη 13η Μαΐου 2025.

Οι πέντε αυτές υποθέσεις, που μέχρι πρότινος εξετάζονταν χωριστά, αφορούν παρατυπίες και αυθαίρετες κατασκευές σε επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος της παραλιακής ζώνης της Ρόδου και συνδέονται άμεσα με αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, τις εισηγήσεις των πολεοδομικών υπηρεσιών και τη διαχείριση εγγράφων από στελέχη του δήμου.


Σκάνδαλο στην Πολεοδομία της Ρόδου: Ποιοι απαλλάσσονται - Ποιοι παραμένουν στο στόχαστρο

Με πράξη αρχειοθέτησης που υπέγραψε η αντεισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου την 31η Μαρτίου 2025, κρίθηκε ότι για ορισμένα πρόσωπα δεν στοιχειοθετείται ποινική ευθύνη, είτε λόγω απουσίας συμμετοχής στις αποφάσεις είτε λόγω αντικειμενικής αδυναμίας σύνδεσης με τα επίμαχα περιστατικά.

Συγκεκριμένα:
• Αντώνιος Καμπουράκης του Βασιλείου (πρώην Δήμαρχος Ρόδου): Δεν συντρέχει ευθύνη για την απόφαση υπ’ αρ. 100/2022, καθώς είχε ήδη εκχωρήσει τις σχετικές αρμοδιότητες στον Στέφανο Δράκο με την απόφαση 19/17-01-2022.
• Εμμανουήλ Καζούλλης, Ιωάννης Αφεντούλης, Τσαμπίκα Κιαχαγιά, Μιχαήλ Σείτης, Δημήτριος Ιωσήφ: Όλοι τους ήταν μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, αλλά δεν συμμετείχαν στην κρίσιμη συνεδρίαση που οδήγησε στην έκδοση της επίμαχης απόφασης.
• Η δίωξη εις βάρος ενός ιδιώτη έπαυσε λόγω θανάτου.
• Μιχαήλ Καραβελλάκης του Νικολάου: Απαλλάσσεται καθώς δεν συμμετείχε καθόλου στη διαδικασία λήψης της επίμαχης απόφασης ούτε αυτοπροσώπως, ούτε μέσω πληρεξουσίου.


Ο ρόλος του πρώην προϊσταμένου στο σκάνδαλο

Σε αντίθεση με τους παραπάνω, ο 55χρονος πρώην προϊστάμενος του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Πολεοδομίας παραμένει στο μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.

Η Εισαγγελία ερευνά αν είχε ενεργό ρόλο:
• στη σύνταξη ή έγκριση εγγράφων που περιείχαν ανακριβή ή ψευδή στοιχεία,
• στη διαμόρφωση φακέλων με παραλείψεις ή ανακριβείς εισηγήσεις,
• και στη συγκάλυψη αυθαιρεσιών που τελικά δεν αποδόθηκαν στους σωστούς υπόχρεους.
Ειδικά σε μία περίπτωση, οι εισηγήσεις της Υπηρεσίας Πολεοδομικών Εφαρμογών φέρονται να απέδωσαν αυθαίρετες κατασκευές σε κατάστημα που δεν είχε καμία σχέση με το ακίνητο στο οποίο έγιναν οι παραβάσεις.


Οι υπόλοιποι ύποπτοι και οι εξηγήσεις τους

Τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα –μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου Ρόδου– συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου Ρόδου κ. Αλέξανδρου Κολιάδη, που είχε τότε την ιδιότητα του μέλους της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με την παράταξη του κ. Καμπουράκη, έχουν καταθέσει εκτενείς έγγραφες εξηγήσεις, στις οποίες προβάλλονται τα εξής επιχειρήματα:

• Οι εισηγήσεις εισάγονταν αποκλειστικά από την αρμόδια υπηρεσία και όχι με πρωτοβουλία της Επιτροπής.
• Η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να αναζητεί αυθαίρετα στοιχεία εκτός φακέλου.
• Όπου υπήρχε αμφισβήτηση από επιχειρηματίες για την ορθότητα των στοιχείων, ζητήθηκε αναβολή κι επανέλεγχος.
• Η διαδικασία τηρήθηκε ως είχε και η Επιτροπή έδρασε προσεκτικά, εφαρμόζοντας την αρχή της χρηστής διοίκησης.


Νομική τεκμηρίωση και επόμενα βήματα

Το έγκλημα της παράβασης καθήκοντος, σύμφωνα με το άρθρο 259 ΠΚ, απαιτεί πρόθεση και σκοπό προσπορισμού παράνομου οφέλους ή πρόκλησης ζημίας. Στην περίπτωση του πρώην προϊσταμένου, αυτό ακριβώς αναζητείται στην προκαταρκτική έρευνα: αν υπήρξε δόλος και μεροληπτική συμπεριφορά υπέρ συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η κλήση του ως υπόπτου από την Προανακρίτρια αποτελεί κομβικό βήμα για τη συνέχιση της διαδικασίας. Αν αποδειχθεί ότι εν γνώσει του παρέκαμψε ή διαστρέβλωσε στοιχεία σε εισηγήσεις προς την Επιτροπή, τότε δεν αποκλείεται η άσκηση ποινικής δίωξης.

Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς αγγίζει τον πυρήνα της διοικητικής και πολεοδομικής λειτουργίας ενός από τους σημαντικότερους τουριστικούς δήμους της χώρας. Το παραλιακό μέτωπο της Ρόδου είναι μία περιοχή με υψηλή εμπορική αξία, όπου η εφαρμογή των πολεοδομικών κανόνων συγκρούεται συχνά με επιχειρηματικά συμφέροντα και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Η δικαστική έρευνα θα κρίνει εάν πρόκειται για μεμονωμένες υπηρεσιακές αβλεψίες ή για ένα μεγαλύτερο σύστημα συγκάλυψης και ανοχής παρανομιών, σε μία περιοχή-φιλέτο της Ρόδου. Το ενδεχόμενο να εμπλέκονται και άλλοι υπηρεσιακοί ή πολιτικοί παράγοντες δεν έχει αποκλειστεί. Η εξέλιξη της προκαταρκτικής εξέτασης και οι επόμενες αποφάσεις της Δικαιοσύνης θα είναι καθοριστικές για την αποκατάσταση της θεσμικής εμπιστοσύνης των πολιτών προς τον τρόπο με τον οποίο ασκούνται η τοπική εξουσία και η πολεοδομική εποπτεία στο νησί.

*Πηγή: dimokratiki.gr