Γκανάς στα Παραπολιτικά 90,1: Μπορεί να έχουμε και έναν σεισμό με μέγεθος 7 ή 7,1 Ρίχτερ στην Τουρκία
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη
''Κάθε σεισμική δόνηση με αυτό το μέγεθος θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, κυρίως στα παλιά κτίρια'', είπε ο Θανάσης Γκανάς

«Ο σεισμός των 6,2 στην Κωνσταντινούπολη ήταν ο κύριος, έχει ξεκινήσει μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία πάει καλά», δήλωσε ο σεισμολόγος-γεωλόγος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών Θανάσης Γκανάς στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Μπρα ντε φερ», με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, σχετικά με τη σεισμική ακολουθία στην Τουρκία. «Έχει περιοριστεί στον χώρο που έσπασε το ρήγμα με μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα, είναι νότια των θρακικών ακτών, στη μέση περίπου της θάλασσας του Μαρμαρά και σε διεύθυνση ανατολή-δύση», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμα: Νομικού για Κωνσταντινούπολη: Αυξημένες οι πιθανότητες για σεισμό άνω των 7 Ρίχτερ μέσα στα επόμενα 9 χρόνια
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να πυροδοτήσει έναν σεισμό της κλίμακας 7 Ρίχτερ, ο Θανάσης Γκανάς σημείωσε: «Ναι, δυστυχώς αυτό το σενάριο έρχεται πιο κοντά και αυτό γιατί ο σεισμός των 6,2 μετέφερε τάσεις προς την περιοχή του ρήγματος των Πριγκηποννήσων, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ώριμο να δώσει έναν μεγάλο σεισμό».
Και συνέχισε: «Το μέγεθος του σεισμού αυτού δεν είναι προσδιορισμένο με μεγάλη ακρίβεια, δίνουμε ένα μέγιστο μέγεθος εμείς, το οποίο είναι το ακραίο σενάριο, το πιο δυσμενές, δεν σημαίνει ότι θα επαληθευτεί αυτό, μπορεί να έχουμε και έναν σεισμό με μέγεθος 7 ή 7,1 Ρίχτερ που θα είναι εξίσου καταστροφικός, διότι είναι πάρα πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη αυτό το ρήγμα. Είναι 20 χιλιόμετρα από την πόλη και κάθε σεισμική δόνηση με αυτό το μέγεθος θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, κυρίως στα παλιά κτίρια».
Ακόμη, ερωτηθείς αν πρέπει να ανησυχούμε ότι ένας επόμενος σεισμός μπορεί να επηρεάσει και τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, ο σεισμολόγος-γεωλόγος απάντησε: «Ο σεισμός που έγινε προχθές δεν αναμένεται να έχει καμία επίδραση στον ελλαδικό χώρο. Είναι πολύ μικρή η ενέργεια που έχει ελευθερωθεί και έχει απορροφηθεί στα πρώτα 100 χλμ., άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον ελλαδικό χώρο».
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Θανάση Γκανά στα Παραπολιτικά 90,1:
Σχετικά με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίας στην Κωνσταντινούπολη
Θ.ΓΚΑΝΑΣ: Ο σεισμός των 6,2 ήταν ο κύριος, έχει ξεκινήσει μια μετασεισμική ακολουθία η οποία πάει καλά. Έχει περιοριστεί στον χώρο που έσπασε το ρήγμα με μήκος περίπου 25 χιλιόμετρα, είναι νότια των θρακικών ακτών, στη μέση περίπου της θάλασσας του Μαρμαρά και σε διεύθυνση ανατολή-δύση.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη να πυροδοτήσει έναν σεισμό 7 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ
Θ.ΓΚΑΝΑΣ: Ναι, δυστυχώς αυτό το σενάριο έρχεται πιο κοντά και αυτό γιατί ο σεισμός των 6,2 μετέφερε τάσεις προς την περιοχή του ρήγματος των Πριγκηποννήσων, το οποίο ούτως ή άλλως είναι ώριμο να δώσει έναν μεγάλο σεισμό. Το μέγεθος του σεισμού αυτού δεν είναι προσδιορισμένο με μεγάλη ακρίβεια, δίνουμε ένα μέγιστο μέγεθος εμείς, το οποίο είναι το ακραίο σενάριο, το πιο δυσμενές, δεν σημαίνει ότι θα επαληθευτεί αυτό, μπορεί να έχουμε και έναν σεισμό με μέγεθος 7 ή 7,1 που θα είναι εξίσου καταστροφικός, διότι είναι πάρα πολύ κοντά στην Κωνσταντινούπολη αυτό το ρήγμα. Είναι 20 χιλιόμετρα από την πόλη και κάθε σεισμική δόνηση με αυτό το μέγεθος θα προκαλέσει μεγάλες καταστροφές, κυρίως στα παλιά κτίρια.
ΔΗΜ: Λέτε ότι είμαστε κοντά στην ενεργοποίηση αυτού του ρήγματος
Θ.ΓΚΑΝΑΣ: Είμαστε κοντύτερα ναι, δυστυχώς, γιατί αυτός ο σεισμός έγινε σε απόσταση περίπου 60 χλμ. από την Κωνσταντινούπολη και το ρήγμα έσπασε με διεύθυνση από Δύση προς την Ανατολή, προς την Κωνσταντινούπολη, που σημαίνει ότι η ενέργεια κατευθύνθηκε προς Ανατολάς.
Θ.ΓΚΑΝΑΣ: Το ρήγμα από Νικομήδεια μέχρι τη λίμνη Βαν σπάει στα τρία, αυτό είναι καλό γιατί το ποσό της ενέργειας το οποίο ούτως ή άλλως συσσωρεύεται κατά μήκος του ρήγματος αυτού διαιρείται διά τρία, οπότε στα Πριγκηπόννησα δεν θα γίνει τόσο μεγάλος σεισμός όσο στη Νικομήδεια, αυτή είναι η δικιά μου εκτίμηση.
Ερωτηθείς αν πρέπει να ανησυχούμε ότι ένας επόμενος σεισμός μπορεί να επηρεάσει και τα ρήγματα στον ελλαδικό χώρο
Θ.ΓΚΑΝΑΣ: Ο σεισμός που έγινε προχθές δεν αναμένεται να έχει καμία επίδραση στον ελλαδικό χώρο. Είναι πολύ μικρή η ενέργεια που έχει ελευθερωθεί και έχει απορροφηθεί στα πρώτα 100 χλμ., άρα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για τον ελλαδικό χώρο.
Ερωτηθείς πόσο μπορεί ένας μεγάλος σεισμός από το ρήγμα των Πριγκηποννήσων να προκαλέσει στη συνέχεια έναν μεγάλο σεισμό στον ελλαδικό χώρο
Θ.ΓΚΑΝΑΣ: Αυτό είναι μια πιθανότητα, δεν είναι όμως βεβαιότητα. Θα έλεγα ότι η πιθανότητα είναι κάτω από 50%. 30% ενδεχομένως να έχουμε έναν μεγάλο σεισμό.