Συνολάκης στα Παραπολιτικά 90,1: Στην Κωνσταντινούπολη θα δούμε έναν σεισμό όχι μονάχα 7 Ρίχτερ, αλλά περίπου 7,5 στα επόμενα χρόνια
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη
''Πότε θα συμβεί αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά είναι σίγουρο ότι θα γίνει'', τόνισε ο Κώστας Συνολάκης

«Είμαστε σε μια πολύ άχαρη περίοδο που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί πότε θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός», δήλωσε ο καθηγητής φυσικών καταστροφών στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, Κώστας Συνολάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Στον αέρα», με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη, σχετικά με τη σεισμική δραστηριότητα στην Τουρκία. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Κωνσταντινούπολη θα δούμε έναν σεισμό όχι μονάχα 7 Ρίχτερ, αλλά οι υπολογισμοί είναι περίπου 7,5 Ρίχτερ στα επόμενα χρόνια. Πότε θα συμβεί αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά είναι σίγουρο ότι θα γίνει», τόνισε ο ίδιος.
Διαβάστε ακόμα: Γκανάς στα Παραπολιτικά 90,1: Μπορεί να έχουμε και έναν σεισμό με μέγεθος 7 ή 7,1 Ρίχτερ στην Τουρκία
Επιπλέον, ο Κώστας Συνολάκης ανέφερε ότι στην περίπτωση της Σαντορίνης αποδείχτηκε ότι «δεν είχαμε αρκετούς σεισμογράφους, δεν είχαμε αρκετούς μετρητές που μετρούν την παραμόρφωση, δεν είχαμε παλιρροιογράφους. Αν υπήρχε κάποιο τσουνάμι, δεν θα μπορούσαμε να το μετρήσουμε. Δανειστήκαμε από τους Ιταλούς».
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Κώστα Συνολάκη στα Παραπολιτικά 90,1:
Σχετικά με τον σεισμό στην Κωνσταντινούπολη
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Είμαστε σε μια πολύ άχαρη περίοδο που δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί πότε θα γίνει ο επόμενος μεγάλος σεισμός. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στην Κωνσταντινούπολη θα δούμε έναν σεισμό όχι μονάχα 7, αλλά οι υπολογισμοί είναι περίπου 7,5 στα επόμενα χρόνια. Πότε θα συμβεί αυτό δεν το γνωρίζουμε, αλλά είναι σίγουρο ότι θα γίνει.
Για το ελλαδικό τόξο
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Το ελληνικό τόξο είναι μια μεγάλη σεισμική ζώνη, ένα τεράστιο ρήγμα σε μήκος σχεδόν σαν το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, αυτό το ρήγμα γνωρίζουμε ότι στο παρελθόν έχει δώσει σεισμούς που έχουν φτάσει το 8,5, κατά μερικές εκτιμήσεις ακόμα και 8,7.
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Χρειάζεται προετοιμασία ειδικά στις νησιωτικές περιοχές, ειδικά στη Νότια Κρήτη, στη Ρόδο, στη Δυτική Πελοπόννησο, στα Επτάνησα για τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε από πριν προετοιμασμένοι.
Σχετικά με τον βαθμό ετοιμότητας του κράτους
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Από τον Ιούλιο του 2024 σχεδόν έξι μήνες προτού αρχίσει η έντονη σεισμικότητα φαινόταν ότι υπήρχαν παραμορφώσεις στη Σαντορίνη, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μια κάποια εξέλιξη, αυτό δεν αξιολογήθηκε. Αυτό το οποίο αποδείχτηκε είναι ότι δεν είχαμε αρκετούς σεισμογράφους, δεν είχαμε αρκετούς μετρητές που μετρούν την παραμόρφωση, δεν είχαμε παλιρροιογράφους. Αν υπήρχε κάποιο τσουνάμι, δεν θα μπορούσαμε να το μετρήσουμε, δεν θα μπορούσαμε να έχουμε έγκαιρη προειδοποίηση. Δεν είχαμε τίποτα, σε όλη την περιοχή δεν υπήρχε ένας παλιρροιογράφος. Τώρα παλιρροιογράφος υπάρχει, προσπάθησα και εγώ και το εθνικό αστεροσκοπείο και μπήκανε δύο παλιρροιογράφοι στη Σαντορίνη.
Κ.ΣΥΝΟΛΑΚΗΣ: Το μεγάλο μάθημα που πρέπει να μάθουμε από τη Σαντορίνη είναι ότι πρέπει να έχουμε φοβερή εγρήγορση όσον αφορά τις γεωφυσικές μετρήσεις. Δεν μπορεί να έχουμε ηφαίστεια στην Ελλάδα που δεν μετράμε τη συμπεριφορά τους, δεν μπορεί να έχουμε περιοχές ολόκληρες που να μη λειτουργούν οι σεισμογράφοι, να μη λειτουργούν οι επιταχυνσιογράφοι, να μην έχουμε παλιρροιογράφους και στο τέλος της ημέρας να τρέχουμε σαν τρελοί να δανειζόμαστε. Ξέρετε πώς μπήκαν οι μετρητές της παραμόρφωσης στη Σαντορίνη; Δανειστήκαμε από τους Ιταλούς και το πιο απίθανο ήταν ότι όταν είπα στους Ιταλούς να μας φέρουν 6 μετρητές παραμόρφωσης και είπαν οι άνθρωποι θα έρθουμε σε πέντε μέρες, η ελληνική γραφειοκρατία είπε όχι, δεν μπορούν να έρθουν αμέσως. Πρέπει γι' αυτό να πάρει απόφαση ο ΟΑΣΠ και να μπει στη Διαύγεια και μετά να μας δανείσουν.