"Ένας άνθρωπος απλότητας και αφοπλιστικής αγάπης", άρθρο του Μητροπολίτου Φαναρίου Αγαθάγγελου
Ο Πάπας των αδυνάτων
Ο Μητροπολίτης Φαναρίου Αγαθάγγελος γράφει στα Παραπολιτικά για την αφοπλιστική αγάπη του Πάπα Φραγκίσκου

Η Αποστολική ∆ιακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει αναπτύξει τα τελευταία 20 χρόνια µια πολιτιστική συνεργασία µε τη Ρωµαιοκαθολική Εκκλησία, που καρποφορεί σε πολλές πλευρές της ιστορίας του κόσµου:
- Η ίδρυση και έδρα λειτουργίας της διδασκαλίας της Ελληνικής Γλώσσας και της Βυζαντινής Μουσικής στο Πανεπιστήµιο της Ρώµης.
-Αγιολογικά γεγονότα, όπως η έλευση των σκηνωµάτων της Αγίας Βαρβάρας και της Αγίας Ελένης στην Αθήνα.
Αυτό µας έδωσε τη δυνατότητα να συναντήσουµε επίσηµα µε τους φοιτητές του Οικοτροφείου της Αποστολικής ∆ιακονίας περισσότερο από πέντε φορές τον Πάπα Φραγκίσκο. Εναν άνθρωπο απλότητας και αφοπλιστικής αγάπης. Είχε µια σπάνια ευγένεια και ευαισθησία. Γι’ αυτό στην προσωπική συνάντηση που είχαµε τον περασµένο Οκτώβριο µου κατέθεσε µε πρωτοχριστιανικό ενθουσιασµό την απόφασή του για τον κοινό εορτασµό του Πάσχα, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν διατυπωθεί ακόµα και σε κύκλους της Ρωµαιοκαθολικής Εκκλησίας. Στην τελευταία µάλιστα συνάντησή µας µε τους φοιτητές του Οικοτροφείου, ο Πάπας Φραγκίσκος µάς έδειξε την αγάπη του, ερχόµενος προς τη συνάντησή µας όχι µε το καροτσάκι, που συνήθως χρησιµοποιούσε λόγω προβληµάτων στο βάδισµα, αλλά όρθιος, µε το µπαστουνάκι του. Μας χαιρέτησε όλους µε χαρά, έναν-έναν, γνώρισε τους νέους ανθρώπους και τους είπε ότι η τύχη του κόσµου για µια καλύτερη ζωή, µε αγάπη και ειρήνη, είναι στα χέρια τους.
Θυµάµαι στην προσφώνησή µου ότι του είπα µεταξύ άλλων πως κατά την τρίτη χιλιετία που διανύουµε, οι χριστιανοί του κόσµου είναι κουρασµένοι από τη βία και τους πολέµους, την αδικία, τις έριδες και τις φιλονικίες και από τον πειρασµό της εξουσίας. Μόνο η θεολογία και η αγάπη µπορούν να νικήσουν τη διαίρεση. Αρκεί, όταν θεολογούµε, να θεολογούµε στο όνοµα του Θεού και να υπερβαίνουµε τις οξειδώσεις του χρόνου, τις ψυχώσεις των περιστάσεων και τις συµβατικότητες της Ιστορίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος τότε, γλυκύς και µειλίχιος, επικαλέσθηκε τον Αγιο Ιγνάτιο, τον µεγάλο επίσκοπο Αντιοχείας, στην επιστολή του προς Εφεσίους: «Φροντίστε να συγκεντρώνεστε συχνότερα για να ευχαριστήσετε τον Θεό και να τον ευχαριστήσετε µε δοξολογίες. Καθότι, αν θα συναθροίζεσθε συχνά, οι δυνάµεις του κακού θα κατατροπωθούν» και συνέχισε να µας λέει µε πάθος: «Είµαι βέβαιος ότι η αµοιβαία αγάπη θα µπορέσει να τροφοδοτήσει την εφευρετικότητά µας και να µας κάνει να διανύσουµε νέους δρόµους. Οφείλουµε να αντιµετωπίσουµε τις προκλήσεις που απειλούν την πίστη, να καλλιεργήσουµε το πνευµατικό έδαφος που τροφοδότησε επί αιώνες την Ευρώπη, να διακηρύξουµε εκ νέου τις χριστιανικές αξίες, να προαγάγουµε την ειρήνη και τη συνάντηση ακόµα και στις πιο δύσκολες συνθήκες σήµερα, που ο επίσηµος θεολογικός διάλογος µεταξύ της Καθολικής Εκκλησίας και της Ορθοδόξου Εκκλησίας στο σύνολό του επανευρίσκει την πορεία του µε ανανεωµένη ενεργητικότητα». Εύχοµαι και ελπίζω ο άγιος Θεός να δώσει οι εκλέκτορες να σταθµίσουν την ευθύνη τους έναντι της Ιστορίας, της Εκκλησίας και του κόσµου και να αναδείξουν έναν νέο Πάπα που θα υπερβεί τις αγκυλώσεις της εξουσίας και θα τον χαρακτηρίζουν η απλότητα, η αγάπη και η ταπείνωση.
* γενικού διευθυντή της Αποστολικής ∆ιακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά