Ρήγματα στις Βούτες Ηρακλείου: Σύσταση εκκένωσης τεσσάρων κατοικιών - Η πρώτη εκτίμηση του Λέκκα (Εικόνες & Βίντεο)
Εν αναμονή των εκτιμήσεων της ΔΑΕΦΚ
Την πρώτη του εκτίμηση για τα ρήγματα στις Βούτες Ηρακλείου έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας

*Διαβάστε επίσης: Προειδοποίηση Λέκκα για τις Βούτες Ηρακλείου: "Φύγετε από τα σπίτια που έχουν ρωγμές"
Στην επιτόπια αυτοψία συμμετέχουν:
- Ο δήμαρχος Ηρακλείου Αλέξης Καλοκαιρινός
- Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμης Λέκκας
- Ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ηρακλείου, Νίκος Συριγωνάκης
- Οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Βιώσιμης Κινητικότητας, Γιώργος Σισαμάκης, και Πολιτικής Προστασίας & Δημοτικής Αστυνομίας, Μανόλης Χαιρέτης
- Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βουτών, Χαράλαμπος Αλογδιανάκης
- Μέλη του Τοπικού Συμβουλίου και
- Μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου




Βούτες Ηρακλείου: Σύσταση εκκένωσης τεσσάρων κατοικιών λόγω των ρηγμάτων
Όπως προαναφέρθηκε, από τον μακροσκοπικό έλεγχο που διενήργησαν οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις στατικότητας σε τέσσερα σπίτια, με τον δήμαρχο Ηρακλείου, Αλέκη Καλοκαιρινό, να αναφέρει: «Ένα κλιμάκιο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου από έξι πολιτικούς μηχανικούς έχει ξεκινήσει την επισκόπηση από το Νηπιαγωγείο των Βουτών, την εκκλησία, την παιδική χαρά, τους αύλειους χώρους, εκεί όπου υπάρχει συνάθροιση κοινού, αλλά η ίδια αυτοψία θα περιλάβει και όλα τα κατοικημένα σπίτια στα οποία έχει διαπιστωθεί πρόβλημα, έχουν διαπιστωθεί ρωγμές, διότι προφανώς η προτεραιότητά μας είναι η ασφάλεια. Άρα λοιπόν προέχει η εκτίμηση του κινδύνου. Ήδη υπήρξε μια σύσταση εχθές το βράδυ που έγινε στη βάση της πρώτης μακροσκοπικής εκτίμησης, αλλά τώρα θα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη εικόνα και βεβαίως θα ακολουθήσει και το κλιμάκιο των ειδικών συνεργατών του προέδρου του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμη Λέκκα, το οποίο αναμένεται σε λίγες ώρες».Συγκεκριμένα, κατά την αυτοψία, οι τεχνικοί διαπίστωσαν σημάδια φθοράς και πιθανές επικινδυνότητες, γεγονός που τους οδήγησε στη σύσταση να μην κατοικούνται προσωρινά τα συγκεκριμένα ακίνητα, για λόγους ασφάλειας των ενοίκων.




Εν αναμονή των εκτιμήσεων της ΔΑΕΦΚ
Την τελική αξιολόγηση για την καταλληλότητα των κατοικιών θα πραγματοποιήσουν οι μηχανικοί της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), οι οποίοι είναι οι αρμόδιοι φορείς για την έκδοση επίσημων πορισμάτων. Οι αυτοψίες της ΔΑΕΦΚ αναμένεται να καθορίσουν εάν τα κτίρια μπορούν να επισκευαστούν ή αν θα κριθούν μη κατοικήσιμα.Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας (28/4) ο Ευθύμιος Λέκκας προχώρησε σε μια πρώτη εκτίμηση για το φαινόμενο. Υπενθυμίζεται ότι τα ρήγματα άρχισαν να παρουσιάζονται εντελώς ξαφνικά στα σπίτια των κατοίκων της περιοχής, αλλά και στους δρόμους από την Τετάρτη του Πάσχα (23/4), με τους κατοίκους να ζουν από εκείνη την ημέρα με τον φόβο, καθώς από την εκκλησία του χωριού και σε μήκος 150 μέτρων εκτείνονται δύο μεγάλα ρήγματα στους δρόμους του χωριού και σε δέκα σπίτια.
Ευθύμιος Λέκκας: Η πρώτη του εκτίμηση
Η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη, καθώς δεν έχει προηγηθεί κάποια σεισμική δόνηση που θα μπορούσε να δικαιολογήσει το φαινόμενο. Οι Αρχές ανησυχούν για την καθίζηση του εδάφους, καθώς ακόμη δεν έχει διαπιστωθούν η αιτία και η έκταση του φαινομένου. Μιλώντας στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η καθίζηση οφείλεται σε κατολισθητικά φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να εξειδικεύσουμε σε τι είδους φαινόμενα. Δηλαδή αν είναι μια απλή εδαφική διάρρηξη, εάν είναι μία περιστροφική κατολίσθηση ή αν είναι διαφορική καθίζηση. Όλα αυτά θα τα διερευνήσουμε σήμερα. Μέχρι το μεσημέρι θα ξέρουμε για τι ακριβώς φαινόμενο πρόκειται, τις διαστάσεις του προβλήματος καθώς και τα αίτια».Συνέχισε αναφερόμενος στο κατά πόσο έχει δει παρόμοιο φαινόμενο στην ελληνική επικράτεια, λέγοντας πως «έχουμε πάρα πολλά κατολισθητικά φαινόμενα στον ελληνικό χώρο. Ο ελληνικός χώρος είναι ένας δυναμικός χώρος, ένας εξελισσόμενος χώρος. Συνεπώς έχουμε δεκάδες, εκατοντάδες κατολισθητικά φαινόμενα. Το θέμα είναι πού αναπτύσσονται αυτά τα φαινόμενα. Να αναπτύσσονται σε περιοχές οι οποίες δεν έχουν ανθρώπινες δραστηριότητες. Πρόκειται για μια φυσική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε και την αφήνουμε να εξελιχθεί. Όταν αυτά τα φαινόμενα εξελίσσονται μέσα σε αστικούς χώρους και χώρους ιδιαίτερης σημασίας, τότε αρχίζουμε και εμείς να ασχολούμαστε μαζί τους. Ο ελληνικός χώρος είναι ένας χώρος δυναμικός, όπως προανέφερα, που διαμορφώθηκε ως έναν βαθμό από όλα αυτά τα φαινόμενα, από τους σεισμούς, τις κατολισθήσεις, τις διάβρωσης, τις μεταβολές ακτογραμμών κ.λπ.».





Δήμαρχος Ηρακλείου: "Υπάρχει ανησυχία, αλλά όχι πανικός"
Με τη σειρά του επί του θέματος τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Ηρακλείου, Αλέξης Καλοκαιρινός, ο οποίος τόνισε ότι πρόκειται για «ένα φαινόμενο με τοπικά χαρακτηριστικά», με τον ίδιο να διαβεβαιώνει ότι «υπάρχει ανησυχία, αλλά όχι πανικός».Όπως είπε: «Σε κάθε περίπτωση να αποφευχθούν η γενίκευση και η υπερβολή. Ήδη βρίσκεται εδώ κλιμάκιο μηχανικών για να κάνει μια πρώτη εκτίμηση ενδεχόμενου κινδύνου σε κατοικίες και θα ακολουθήσει και συνεργείο υπό τις οδηγίες του καθηγητή του κ. Λέκκα, ο οποίος ούτως ή άλλως έχει το γενικό πρόσταγμα στις επιχειρήσεις που θα γίνουν σήμερα εδώ».
Τέλος πρόσθεσε: «Προφανέστατα αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει είναι η ασφάλεια της ζωής πρωτίστως και των περιουσιών βέβαια και του δημόσιου χώρου, αλλά η εκτίμηση για ενδεχόμενο κίνδυνο πρέπει να γίνει γρήγορα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο από την πρώτη στιγμή ζήτησα να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε ό,τι χρειάζεται σε επίπεδο μελετών των έργων που τα συνοδεύουν, αλλά και ενδεχόμενων αποζημιώσεων που θα κριθεί ότι πρέπει να δοθούν, να γίνουν πολύ γρήγορα, να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο άμεσα. Στην πραγματικότητα, δίνουμε μάχη με τον χρόνο (…) Έχουν τοποθετηθεί ειδικοί δείκτες στις ρωγμές».
Ξεκινούν οι έρευνες για τα ρήγματα
Νωρίς το πρωί της Κυριακής (27/4) μηχανικοί της τοπικής αυτοδιοίκησης βρέθηκαν στις Βούτες για επιτόπιο έλεγχο, ενώ ο Δήμος Ηρακλείου θα ζητήσει να κηρυχθεί το χωριό σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 15 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Σήμερα το πρωί (28/04) με υπερηχητικά μηχανήματα και drones θα σαρώσουν την περιοχή των Βουτών προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη ασφαλής εκτίμηση για το φαινόμενο το γεωλογικό που σκίζει δρόμους και σπίτια στη μέση τα τελευταία εικοσιτετράωρα.








Λέκκας: "Φύγετε από τα σπίτια που έχουν ρωγμές"
Ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως σήμερα, Δευτέρα (28/04), θα γίνει αποτίμηση του φαινομένου, αλλά και θα καθοριστεί ποια σπίτια θα κριθούν μη κατοικήσιμα, με τους ειδικούς να συστήνουν στους κατοίκους να μη μείνουν απόψε στα σπίτια τους.
Τι αποφασίστηκε μετά την πρώτη αυτοψία
Η αξιολόγηση της στατικότητας των κατοικιών θα πραγματοποιηθεί με τη συνδρομή κλιμακίου της ΔΑΕΦ (Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών), το οποίο θα καταφθάσει αύριο από το Φαράγγι της Σαμαριάς, το οποίο θα κρίνει κατά πόσο κάθε κτίριο είναι ασφαλές για χρήση.
Παράλληλα:
- Θα πραγματοποιηθούν αυτοψίες από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Ηρακλείου, προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές στα κτίρια.
- Θα κατατεθεί αίτημα προς τη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) για την αποστολή εξειδικευμένων μηχανικών, οι οποίοι θα προχωρήσουν σε επίσημους χαρακτηρισμούς κτιρίων.
- Θα υποβληθεί αίτημα, μέσω της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, για την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η διαδικασία προβλέπει την αποστολή του σχετικού φακέλου προς το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, συνοδευόμενο από την εισήγηση των αρμόδιων επιστημόνων.
Η Πολεοδομία του Δήμου Ηρακλείου θα διαθέσει τους χάρτες της περιοχής, οι οποίοι θα συμβάλουν καθοριστικά στην ακριβή αποτύπωση του φαινομένου και στη σχεδίαση των επόμενων ενεργειών. Με βάση τις έως τώρα ενδείξεις, φαίνεται ότι η απόφαση για την κήρυξη των Βουτών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει ουσιαστικά οριστικοποιηθεί, γεγονός που θα επιτρέψει την άμεση κινητοποίηση κρατικών μηχανισμών για την προστασία κατοίκων και περιουσιών.