Στις ανησυχητικές ρηγματώσεις που έχουν κάνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα την εμφάνισή τους στις Βούτες Ηρακλείου Κρήτης αναφέρθηκε ο καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Δημήτρης Εμμανουλούδης, μιλώντας τη Δευτέρα (28/4) στα Παραπολιτικά 90,1, στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη. Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων: «Δεν είναι μυστήριο, αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν απανταχού της γης» και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν τρεις αιτίες που δημιουργούνται τα φαινόμενα αυτά: ή αργή κατολίσθηση ή διάβρωση ή καθίζηση. Είναι μια "ασθένεια" και φυσικά μπορούμε να τη "θεραπεύσουμε". Υπάρχει τρόπος θεραπείας, υπάρχουν τα κατάλληλα τεχνικά έργα».


Εμμανουλούδης στα Παραπολιτικά 90,1 για Βούτες Ηρακλείου: Αν δεν επιδιορθώνεται, τότε γίνεται μετακίνηση του χωριού

Ο διευθυντής ανάλυσης και διαχείρισης ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών αναφερόμενος στις ρηγματώσεις εξήγησε: «Δεν είναι μυστήριο, αυτά τα φαινόμενα υπάρχουν απανταχού της γης, είναι εδαφοτεχνικού χαρακτήρα, επηρεάζεται δηλαδή η στατική ισορροπία των εδαφών ή αλλιώς η γεωστατική τους ισορροπία. Οφείλεται στη σύνθεση του εδάφους. Σε τέτοια εδάφη υπάρχουν τρεις αιτίες που δημιουργούνται τα φαινόμενα αυτά: ή αργή κατολίσθηση ή διάβρωση εδαφών από επιφανειακά νερά. Είναι μαλακά αυτά τα εδάφη οπότε όταν γίνει διάβρωση σε κάποια περιοχή γειτονική, δημιουργείται ένα κενό, αυτό το κενό πάει να αναπληρωθεί από το υπάρχον έδαφος της περιοχής που μας ενδιαφέρει, μετακινείται πλευρικά και αυτές οι μετακινήσεις δημιουργούν τις ρηγματώσεις. Ή καθίζηση των εδαφών αυτών, η οποία προκύπτει από αιφνίδια μεταβολή της περιεκτικότητας αυτών των εδαφών σε νερό. Αν έχουν πλούσιο υπόγειο υδροφορέα και ξαφνικά αυτός στεγνώσει είτε από υπεράντληση είτε από ξηρασία ή από οτιδήποτε, αυτή η συρρίκνωση-διόγκωση δημιουργεί αυλακιές, δημιουργεί "σκασίματα" και αυτό το σκάσιμο ξεκινάει από το έδαφος και πάει μετά στην τοιχοποιία των υπερκείμενων κατασκευών».

Ο Δημήτρης Εμμανουλούδης συνέχισε λέγοντας: «Υπάρχει σήμερα τρόπος, επιστημονικά, να διαπιστωθούν τα αίτια με τοπικές μετρήσεις και ελέγχους με ειδικά όργανα που υπάρχουν από εξειδικευμένα συνεργεία πολιτικών μηχανικών, ειδικών στις γεωτεχνικές μελέτες, μπορεί να διαπιστωθεί και να γίνει διάγνωση. Είναι μια "ασθένεια" και φυσικά μπορούμε να τη "θεραπεύσουμε". Υπάρχει τρόπος θεραπείας, υπάρχουν τα κατάλληλα τεχνικά έργα. Δεν είναι μυστήριο, είναι γεωτεχνικά εδαφοτεχνικά θέματα, υπάρχουν εξαιρετικοί γεωτεχνικοί μηχανικοί και στα Πολυτεχνεία αλλά και στις Διευθύνσεις των τεχνικών υπηρεσιών των Περιφερειών και μου κάνει εντύπωση που δεν έχουν επιληφθεί ακόμα, γιατί αυτά τα φαινόμενα λύνονται. Παγκοσμίως λύνονται και υπάρχουν και σοβαρότερα φαινόμενα».

Τέλος, ερωτηθείς αν ορθώς εκκενώνονται κάποια από τα πληγέντα κτίρια, ο καθηγητής είπε: «Όταν φτάσει να επηρεάζεται η στατικότητα του κτιρίου και δημιουργείται κίνδυνος, θα το πουν οι μηχανικοί. Θα δει ο μηχανικός αν έχει βλαφθεί η στατικότητα του κτιρίου, σε αυτή την περίπτωση εννοείται ότι γίνεται εκκένωση. Από τη στιγμή που θα γίνει εκκένωση, μετά γίνεται και προσπάθεια επιδιόρθωσης, αν δεν επιδιορθώνεται, τότε γίνεται μετακίνηση του χωριού. Έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις στη χώρα μας, όπως παλιότερα είχε γίνει στα χωριά της Αργιθέας στην Καρδίτσα».