Γιατί ο Άρειος Πάγος ξεψαχνίζει δικαστές για τη Χαλκιδική: Έκτακτη επιθεώρηση για την απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι και οι 21 συλληφθέντες για το κύκλωμα στην Πολεοδομία
Στο μικροσκόπιο του Ανώτατου Δικαστηρίου
Υπόθεση "καρμπόν" με αυτήν της Πολεοδομίας Ρόδου. Μέχρι 1.000 ευρώ το "γρηγορόσημο" στη Χαλκιδική

Στο «μικροσκόπιο» του Αρείου Πάγου έχει μπει ακόμα μία σοβαρή δικογραφία που αφορά διαφθορά σε Πολεοδομία της χώρας, και συγκεκριμένα στη Χαλκιδική, η οποία αποκαλύφθηκε πριν από μερικούς μήνες, αλλά η ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων δεν ήταν αντίστοιχη με τη βαρύτητα των ποινικών αδικημάτων που τους αποδίδονται. Αντίθετα, μετά τις απολογίες τους όλοι οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι, υπόθεση δηλαδή «καρμπόν» με αυτήν του κυκλώματος που λυμαινόταν την Πολεοδομία της Ρόδου.
Διαβάστε: Κύκλωμα πολεοδομιών στη Χαλκιδική: Θυρίδες και ακίνητα εντόπισε η έρευνα των Αρχών στους κατηγορούμενους
Η υπόθεση, που έχει μπει στο «στόχαστρο» του Ανώτατου Δικαστηρίου, αφορά τις Πολεοδομίες της Χαλκιδικής, που αποκαλύφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, με τις αστυνομικές Αρχές να προχωρούν σε 21 συλλήψεις και τους κατηγορουμένους, μετά τις απολογίες στην ανακρίτρια Πολυγύρου, να αφήνονται ελεύθεροι με σύμφωνη γνώμη και εισαγγελικού λειτουργού, με περιοριστικούς όρους ή χωρίς. Η ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων και όχι μόνο έκρουσε το «καμπανάκι» στο Ανώτατο Δικαστήριο, με την επικεφαλής της επιθεώρησης των δικαστηρίων, αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, Ασημίνα Υφαντή, να μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να διενεργήσει έκτακτη επιθεώρηση, ώστε να διαπιστώσει τι ακριβώς έχει συμβεί στην προκειμένη περίπτωση.
Η επιθεωρήτρια του Αρείου Πάγου, κυρία Υφαντή, κατά τη διάρκεια της έκτακτης επιθεώρησης στα δικαστήρια της συμπρωτεύουσας ελέγχει εάν οι δικαστές έχουν υποπέσει στο αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, εάν έχουν προσκομιστεί πλαστά στοιχεία αναφορικά με την εκτέλεση δημοσίων έργων και οτιδήποτε άλλο αφορά την ύπαρξη τυχόν πειθαρχικών και όχι μόνο αδικημάτων. Στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνονταν έξι δημόσιοι λειτουργοί, τέσσερις υπάλληλοι υπηρεσίας και Διευθύνσεων Δόμησης και δύο μέλη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, καθώς και 15 ιδιώτες. Μεταξύ των ιδιωτών βρίσκονταν αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί και τοπογράφοι.
Το ενδιαφέρον είναι πως στη λίστα των κατηγορουμένων περιλαμβάνεται και ένας πρώην δήμαρχος, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και την καταβολή εγγυοδοσίας 60.000 ευρώ. Άπαντες οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους στην ανακρίτρια Πολυγύρου αρνήθηκαν τις κακουργηματικές κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν, κατά περίπτωση, για αδικήματα που αφορούν τη διεύθυνση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, τη δωροληψία - δωροδοκία, την άμεση συνέργεια σε δωροληψία και τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές πράξεις.
Έως 1.000 ευρώ το «γρηγορόσημο» στις επίμαχες Πολεοδομίες της Χαλκιδικής
Από την έρευνα των αστυνομικών Αρχών προέκυψε ότι οι τιμές για το «γρηγορόσημο» κυμαίνονταν από 250 έως 1.000 ευρώ, ενώ το κόστος για την έγκριση παράνομης κατασκευής ή ενέργειας, όπως ψευδή βεβαίωση διοικητικών πράξεων, μη κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών, άρχιζε από 1.000 ευρώ και έφτανε έως τις 20.000 ευρώ. Η δράση των κατηγορουμένων μάλιστα αποκαλυπτόταν και από τις σοκαριστικές συνομιλίες τους, που περιλαμβάνονταν στη δικογραφία και στις οποίες κανόνιζαν τις παράνομες συναλλαγές. Μάλιστα, και η Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είχε προχωρήσει στη δέσμευση κινητών, ακινήτων, λογαριασμών και θυρίδων των βασικών κατηγορουμένων, ενώ οι Αρχές είχαν κατασχέσει και 1.000.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 600.000 εντοπίστηκαν στους υπαλλήλους. Τα στοιχεία αυτά, ωστόσο, δεν κρίθηκαν ικανά για να οδηγήσουν σε αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων, κάτι που πλέον εξετάζεται από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προκειμένου να κριθεί εάν προκύπτουν ευθύνες των δικαστικών Αρχών που χειρίστηκαν την υπόθεση, όπως συνέβη και στην υπόθεση της Πολεοδομίας της Ρόδου όταν η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ιωάννα Κλάπα, ζήτησε τη διενέργεια πειθαρχικού ελέγχου. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εντολή της κυρίας Κλάπα προκάλεσε την έντονη αντίδραση και δικαστικών ενώσεων, αλλά και δικηγόρων.