Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάσταση στους καταυλισμούς προσφύγων στη χώρα και δυστυχώς δεν έλειψαν και τα θύματα. Μία 17χρονη πρόσφυγας που διέμενε στον καταυλισμό προσφύγων του Ελληνικού έχασε την Τρίτη τη ζωή της, μετά από σύντομη νοσηλεία της στο Λαϊκό Νοσοκομείο. Η νεαρή κοπέλα βρισκόταν από τις 10 Απριλίου διασωληνωμένη, αλλά δεν κατέστη δυνατό να κρατηθεί στη ζωή.

Την ίδια ώρα, ακόμη μια αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ της Τρίτης στο κέντρο φιλοξενίας στο Πολύκαστρο (Νέα Καβάλα), με έναν Σύρο τραυματία, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Κιλκίς, όπου και νοσηλεύεται.

Όλα ξεκίνησαν, όταν -κατά τις πληροφορίες- για άγνωστο λόγο, Σύροι πρόσφυγες που ζουν στη δομή όπου διαμένουν περίπου 4.000 άτομα, ενεπλάκησαν μεταξύ τους, βγάζοντας μαχαίρια!

Από τον καβγά τραυματίστηκε στο λαιμό ένας Σύρος με τις πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι το μαχαίρι πέρασε πολύ κοντά στην καρωτίδα, γεγονός που θα επέφερε τον θανάσιμο τραυματισμό του.

Παράλληλα και ενώ η κυβέρνηση θεωρεί ότι έστω και με προβλήματα η κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας εξομαλύνεται και ενώ άρχισε και η χρηματοδότηση από την ΕΕ μέσω των οκτώ ΜΚΟ που εγκρίθηκαν, οι αρμόδιοι δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα σύννεφα που σωρεύονται στην σχέση ΕΕ-Τουρκίας όσον αφορά την εφαρμογή της μεταξύ τους Συμφωνίας.

Συνολικά στις επίσημες δομές είναι καταγεγραμμένοι 54.000 πρόσφυγες. Η ροή από την Τουρκία εξακολουθεί να είναι μικρή και χθες πέρασαν στα ελληνικά νησιά 150 άτομα. Στην Ειδομένη παραμένουν περί τους 10.000 πρόσφυγες, στο λιμάνι του Πειραιά περίπου 3.000 ενώ η κατάσταση είναι προβληματική και στο Ελληνικό όπου συνωστίζονται περί τους 4.000 πρόσφυγες σε κακές συνθήκες και χθες υπήρξε και θάνατος 17χρονης. Οι δήμαρχοι των περιοχών γύρω από το Ελληνικό έστειλαν επιστολή στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζουν τους κινδύνους για την δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Στις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Μουζάλας κατά την παρουσίαση των οκτώ ΜΚΟ που εγκρίθηκαν και στις οποίες θα διατεθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια δήλωσε ότι οι περισσότεροι πρόσφυγες στην χώρα μας είναι τράνζιτ. «Με τις μέχρι τώρα προσφορές για μετεγκατάσταση, οι 14.000-15.000 θα φύγουν από την Ελλάδα προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε.

Χθες υπογράφτηκαν α πρώτα συμβόλαια για 83 εκατ. ευρώ από τα χρήματα που χορηγεί η ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης στην Ελλάδα. Τα χρήματα αυτά θα δοθούν σε οκτώ ΜΚΟ και όχι απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση. Τα 83 εκατ. ευρώ είναι μέρος των 700 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στην Ελλάδα από τον νέο μηχανισμό βοήθειας έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, που δίνεται πρώτη φορά σε κράτος-μέλος _ 300 εκατ. φέτος, 200 εκατ. το 2017 και 200 εκατ. το 2018.

Οι ΜΚΟ που θα λάβουν αυτά τα πρώτα 83 εκατ. ευρώ είναιοι: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (ελληνικό τμήμα), Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ελληνικό τμήμα των Γιατρών του Κόσμου, Συμβούλιο Προσφύγων της Δανίας, OXFAM, Save the Children, ASB Federal As”

Προβλέπεται να γίνουν προσλήψεις  κυρίως από την τοπική κοινωνία και οι αγορές από την τοπική αγορά» ανέφερε ο Μουζάλας.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε ότι η διαδικασία εκκένωσης του λιμανιού θα συνεχιστεί ανάλογα με την δημιουργία θέσεων φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά όπου μεταφέρονται οι πρόσφυγες. Οι μετακινήσεις θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο.

Παράλληλα οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι και στην Ειδομένη θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες όταν θα παραδοθεί το κέντρο φιοξενίας στα Λαγκαδίκια που κατασκευάζει ο ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ η αστυνομικές αρχές θα επιχειρήσουν ξανά ενδεχομένως και σήμερα να απελευθερώσουν την σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη που ο αποκλεισμός τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα την εμπορική κίνηση.

Σύννεφα στην Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Το «κλειδί» όμως για το προσφυγικό εξακολουθεί να το κρατά η Τουρκία η οποία απειλεί με ακύρωση της συμφωνίας εάν οι Ευρωπαίοι δεν δώσουν την βίζα για τους Τούρκους πολίτες. Ο Ερντογάν ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ότι “η ΕΕ χρειάζεται περισσότερο την Τουρκία απ' ότι η Άγκυρα τις Βρυξέλλες” και χαρακτήρισε  «προκλητική» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία. Παρόμοια απειλή για ακύρωση της Συμφωνίας είχε διατυπώσει και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου.

Η Κομισιόν πάντως διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να κάνει «εκπτώσεις» στα κριτήρια για την απελευθέρωση της βίζας απέναντι στην Τουρκία. 

«Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώνει όλα τα εναπομείναντα κριτήρια ώστε η Κομισιόν να υιοθετήσει την πρόταση τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να επισκεφθούν το Σάββατο καταυλισμό προσφύγων στο Γκαζιαντέπ της νότιας Τουρκίας, στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.