Χριστοδούλου: Η ΠΑ είναι πανέτοιμη να υπερασπιστεί τα εθνικά δίκαια
"Δεν θα δείτε ποτέ στο Αιγαίο αεροσκάφος με κόκκινα φτερά, χωρίς να συνοδεύεται δίπλα του από αεροπλάνο με γαλάζια φτερά"
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διευκρινίσεις έδωσε πριν από λίγη ώρα ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου αναφορικώς με τα προγράμματα αναβαθμίσεως των F-16 της ΠΑ, της αρχικής διερευνήσεως διαθέσεως του «πέμπτης γενιάς» και τεχνολογίας stealth μαχητικού F-35, καθώς και της υποστηρίξεως των υπαρχόντων στο οπλοστάσιο της ΠΑ κατευθυνομένων βλημάτων S-300PMU-1 ρωσικής κατασκευής, στη διάρκεια της πρώτης του ενημερωτικής συναντήσεως με τους στρατιωτικούς συντάκτες.
Ο ίδιος τόνισε με έμφαση ότι «η ΠΑ, και κατ’επέκταση οι Ένοπλες Δυνάμεις, είναι πανέτοιμη αν και όποτε χρειαστεί να υπερασπιστούν τα εθνικά δίκαια» για να προσθέσει: «Δεν θα δείτε ποτέ στο Αιγαίο αεροσκάφος με κόκκινα φτερά, χωρίς να συνοδεύεται δίπλα του από αεροπλάνο με γαλάζια φτερά. Αυτό το ξέρουν όλοι. Είναι υπόσχεση. Είναι δέσμευση» τόνισε χαρακτηριστικώς.
«Ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, αλλά όπως λένε ποτέ δεν είναι αργά» τόνισε ο Αρχηγός, προσθέτοντας ότι με την LOR που εστάλη στην Αμερικανική κυβέρνηση εξετάζονται όλες οι περιπτώσεις και όλες οι διαφορετικές φάσεις αναβαθμίσεως για καθένα από τις τέσσερις υπάρχουσες στην ΠΑ εκδόσεις του προαναφερθέντος τύπου αεροσκάφους. Μόλις θα ληφθεί η επίσημη απάντηση των Αμερικανών τότε θα αποφασιστεί και θα επιλεγεί η λύση αναφορικώς με τον αριθμό των αεροσκαφών και το επίπεδο του εκσυγχρονισμού τους.
Αναφορικώς για το F-35 σημείωσε ότι εστάλη στους Αμερικανούς LOR με την οποία ζητούνται πληροφορίες για την τιμή και τις επιχειρησιακές δυνατότητές του, που όταν θα απαντηθούν τότε η ΠΑ θα εξετάσει όλα τα δεδομένα και θα λάβει τις τελικές αποφάσεις που θα προτείνει στην κυβέρνηση. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, εμμέσως πλην σαφώς άφησε να εννοηθεί ότι ο λόγος γίνεται για 20 μαχητικά αεροσκάφη, γιατί αυτός είναι ο αριθμός μιας Μοίρας μαχητικών και είναι ένας αριθμός απολύτως προσαρμοσμένος στα οικονομικά δεδομένα της εποχής μας, ενώ σημείωσε ότι η όλη κίνηση έγινε με βάση σχετική μελέτη για το πρόγραμμα του «Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους» που έχει γίνει το 2008 και έκτοτε επικαιροποιείται με βάση τα νέα κάθε φορά δεδομένα και με γνώμονα δύο δεδομένα. Πρώτο το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα τεχνολογίας stealth μαχητικά και δεύτερο το πώς θα αποκτήσει η ΠΑ μαχητικά αυτής της τεχνολογίας.
Τέλος για τα κατευθυνόμενα βλήματα εδάφους – αέρος μεγάλου βεληνεκούς S-300PMU-1 απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της ιστοσελίδος μας τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα προμήθειας S-400 ή άλλου πυραυλικού/αντιπυραυλικού συστήματος, όπως σε κάποιες ιστοσελίδες είχε εμφανιστεί, διευκρινίζοντας ότι αυτό που έχει αποφασιστεί είναι να τεθούν με την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη σε πλήρη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα το σύνολο των υπαρχόντων συστημάτων S-300 της 11 Μοίρας Κ/Β της ΠΑ, κάτι που ισχύει και για τα υπόλοιπα αντιαεροπορικά συστήματα.