Η φτώχεια γονάτισε τους Έλληνες:Γέμισαν με νέους ανθρώπους τα συσσίτια
Κραυγή απόγνωσης στα parapolitika.gr από την πρόεδρο της Φιλοπτώχου Βέροιας: «Δε χωράει άλλο το καζάνι του Σωματείου μας»
Την θλιβερή πραγματικότητα που επικρατεί στην χώρα μας και κυρίως στους νέους ανθρώπους που παλεύουν όχι για μια καλύτερη ζωή, αλλά στην κυριολεξία για ένα πιάτο φαγητό, αναδεικνύει το γεγονός ότι αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νέων ανθρώπων που συνωστίζονται στα συσσίτια προκειμένου να επιβιώσουν.
Με αφορμή τη μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Λέκκα, που διοργανώνεται στις 2 Απριλίου για την ενίσχυση της Φιλοπτώχου Βέροιας, η Πρόεδρος κ. Δέσποινα Τελάλογλου μιλώντας στα parapolitika.gr δίνει τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει λάβει η οικονομική κρίση στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στην πόλη της Βέροιας, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί οι νέοι που απευθύνονται στην αδελφότητα της Φιλοπτώχου προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαγητό. «Πάνω από 80 άτομα σιτίζονται από εμάς και δυστυχώς οι νέοι όχι μόνο έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά έχουμε και ολόκληρες οικογένειες που δεν μπορούν να επιβιώσουν».
Η κ. Τελάλογλου κάνοντας μια σύντομη αναφορά στο έργο της Φιλοπτώσχου Κυριών Βέροιας, που μετρά 112 χρόνια ζωής και 70 χρόνια στη διανομή συσσιτίου σημείωσε επίσης ότι λόγω της κρίσης τα έσοδα της Φιλοπτώχου Κυριών Βεροίας «μειώθηκαν δραματικά καθώς βασίζονται αποκλειστικά στις δωρεές του κόσμου, στις εκδηλώσεις και τις εκδρομές» και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε αρκετές χιλιάδες ευρώ για να εξασφαλίσουμε τα έξοδα της λειτουργίας μας μόνο και μόνο για το συσσίτιο. Έξοδα μαγείρισσας, ρεύμα, υλικά κλπ.».
Όπως τόνισε στα parapolitika.gr η κ. Τελάλογλου το φαινόμενο αυτό της αύξησης των νέων στα συσσίτια δεν αφορά μόνο την Βέροια, αλλά κι άλλες αδελφότητες και σωματεία αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα: «Παντού παρατηρείται μια δραματική αύξηση των νέων ανθρώπων που συνωστίζονται στις ουρές των συσσιτίων. Δυστυχώς, λόγω της ανεργίας και της ανέχειας οι άνθρωποι που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε ένα πιάτο φαγητό αυξήθηκαν».
Σημειώνει μάλιστα η κ. Τελάλογλου πως «τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαμε από τις δωρεές των συνανθρώπων μας να δίνουμε και χρήματα στις οικογένειες ή στους φοιτητές που ήταν άποροι. Δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα και πολλοί που χτυπούν την πόρτα μας για βοήθεια μας βρίσκουν με άδεια τα χέρια. Είναι θλιβερό για την κοινωνία μας, να υπάρχουν νέοι άνθρωποι που αναζητούν φαγητό ή μια μικρή οικονομική στήριξη. Πριν την κρίση δίναμε καθημερινά 50 μερίδες φαγητό και πλέον σήμερα διανέμουμε 80 μερίδες, με τη ζήτηση να υπάρχει ακόμα αλλά το καζάνι μας να μη χωράει. Το ανησυχητικό βέβαια είναι ότι πριν οι άνθρωποι που κατέφευγαν στο συσσίτιο της Φιλοπτώχου ήταν μεγάλης ηλικίας που δε μπορούσαν να εργαστούν.
Πλέον, νέοι άνθρωποι χτυπούν την πόρτα μας, άνθρωποι σε παραγωγική ηλικία που ενώ θα έπρεπε να εργάζονται, η κρίση που διανύουμε τους αναγκάζει να καταφεύγουν στο συσσίτιο, αφού δε μπορούν να ταΐσουν ούτε τα παιδιά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τελάλογλου.