Απέπλευσε από τον τουρκικό ναύσταθμο του Ακσάζ η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» (F-455) και ήδη έχει αναλάβει τη διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής επιχειρήσεως “Sea Guardian” για το επόμενο 15νθήμερο. Ο απόπλους της ελληνικής φρεγάτας ήταν προγραμματισμένος για το χθες το πρωί, ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα για τους Χριστιανούς και της ημέρας διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στη γείτονα, γεγονός που σημαίνει ότι το πλήρωμα της φρεγάτας μας μάλλον θα έφαγε τον παραδοσιακό οβελία…εν πλω!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ανέλαβε για τρίτη φορά την τακτική διοίκηση της Συμμαχικής επιχειρήσεως “Sea Guardian”, αυτή τη φορά το διάστημα από 14 έως 30 Απριλίου, με τακτικό διοικητή τον Διοικητή της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΜΦ/Γ-2) Πλοίαρχο Πολυχρόνη Κουλούρη ΠΝ, ο οποίος μαζί με το πολυεθνικό επιτελείο του επιβαίνει στη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ». Στη φρεγάτα επιβαίνει επίσης στοιχείο της Διοικήσεως Υποβρύχιων Καταστροφών, καθώς και το οργανικό ελικόπτερό της, τύπου S-70B Aegean Hawk της Διοικήσεως Ελικοπτέρων Ναυτικού.

Οι εν λόγω δράσεις της επιχειρήσεως “Sea Guardian” θα διεξαχθούν στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή φρεγατών, υποβρυχίων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας από την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Τουρκία.

Ως γνωστόν, η επιχείρηση “Sea Guardian” είναι επιχείρηση θαλάσσιας ασφάλειας (Maritime Security Operation/MSO) για την αντιμετώπιση παρανόμων δραστηριοτήτων σε θαλάσσιο περιβάλλον και διαδέχθηκε την επιχείρηση του ΝΑΤΟ “Active Endeavour” για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας στη θάλασσα.

Συμφώνως με το ΓΕΝ, με τη συμμετοχή του αυτή το ΠΝ συμβάλει στη διεθνή προσπάθεια για την επίτευξη θαλάσσιας ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου, προβάλλοντας παραλλήλως την Ελληνική Σημαία στην περιοχή αυτή, που είναι περιοχή αμέσου εθνικού ενδιαφέροντος.