Στη Σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευ.Αποστολάκης
Ολοκληρώθηκαν χθες στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (“European Union Military Committee”/EUMC), σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.
Η ημερήσια «ατζέντα» της Συνόδου, στην οποία προήδευσε ο πρόεδρός της Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, περιελάμβανε τα εξής:
Την υλοποίηση της παγκόσμιας στρατηγικής ασφαλείας της ΕΕ, θέμα που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κυρίας Federica Mogherini, η οποία άνοιξε τις εργασίες της συνόδου και ενημέρωσε τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ για την τρέχουσα κατάσταση σχετικώς με την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας της ΕΕ, ενώ είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΕΔ των κρατών-μελών της ΕΕ, σχετικώς με τα θέματα αρμοδιότητός της.
Τις τρέχουσες, κύριες και υποστηρικτικές, στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ, όπου ο Γενικός Διευθυντής του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ (EUMS) Φιλανδός Αντιστράτηγος Esa Pulkkinen, ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις στρατιωτικές συνέπειες που συνδέονται με την εφαρμογή της Παγκόσμιας Στρατηγικής.
Την ανάπτυξη των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, θεματική ενότητα που ήταν αφιερωμένη στις Στρατιωτικές Εκπαιδευτικές Αποστολές της ΕΕ στο Μάλι, στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και στην Σομαλία όπου παρουσιάσθηκαν η τρέχουσα κατάσταση και οι μελλοντικές προκλήσεις στις αντίστοιχες περιοχές ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, οι Διοικητές των Στρατιωτικών Επιχειρήσεων της ΕΕ, ο Στρατηγός Sir James Everard, Διοικητής της EUFOR “Althea” στα Βαλκάνια, ο Στρατηγός Robert Magowan, Διοικητής της επιχείρησης EUNAVFOR “Atalanta” στη Σομαλία και ο Υποναύαρχος Enrico Credendino, Διοικητής της EUNAVFOR “Sophia” στη Μεσόγειο, ενημέρωσαν την επιτροπή σχετικά για την παρούσα κατάσταση και τον μελλοντικό σχεδιασμό των υπόψη επιχειρήσεων.
Τη συνεργασία ΕΕ και ΝΑΤΟ, καθώς στη Σύνοδο επίσης συζητήθηκε η συνεργασία ΕΕ/ΝΑΤΟ με τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή της Ευρώπης (SACEUR), Αμερικανό Στρατηγό Curtis Scapparrotti.
Από ελληνικής πλευράς, ο Ναύαρχος Ευ. Αποστολάκης ΠΝ, στις τοποθετήσεις του, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής, συμφώνως με το σχετικό ενημερωτικό του ΓΕΕΘΑ:
Οι υφιστάμενες προκλήσεις ασφαλείας καθιστούν επιτακτική την αποτελεσματική και αποφασιστική εμπλοκή όλων των μειζόνων διεθνών δρώντων. Η επιτυχής ανάληψη επιχειρήσεων ενισχύσεως της ασφάλειας από την ΕΕ, η περαιτέρω
ανάπτυξη των αμυντικών της δυνατοτήτων και η συνέχιση της πολυεπίπεδης και εποικοδομητικής της συνεργασία με το ΝΑΤΟ, θα συμβάλλουν στην βελτίωση της ικανότητας της ΕΕ ως «παρόχου» ασφαλείας. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη την επιτυχή συνεργασία FRONTEX-NATO στην ανάσχεση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο, θα πρέπει να εξετασθεί από την ΕΕ η ενίσχυση του ρόλου της «Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής-Ακτοφυλακής».
Η συνεργασία των επιχειρήσεων “Sea Guardian του ΝΑΤΟ και “Sophia” της ΕΕ είναι εξαιρετικά σημαντική στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στην Μεσόγειο.
Η υιοθέτηση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών θα συμβάλλει στην ενίσχυση των προσόντων του εμπλεκομένου, με την κυβερνοάμυνα, προσωπικού των ΕΔ των κρατών-μελών.
Η Διαβαλκανική Σύνοδος Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, αποτελεί έναν περιοχικό μηχανισμό στρατιωτικής συνεργασίας και ανάπτυξης των δυνατοτήτων των χωρών της περιοχής, έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά πιθανές προκλήσεις για την ασφάλειά τους. Παράλληλα, η επιτυχής διοργάνωση της 11ης Διαβαλκανικής Συνόδου Αρχηγών ΓΕΕΘΑ στην Αθήνα στις 10 Μαΐου κατέδειξε την σκοπιμότητα περαιτέρω ανάπτυξης διαύλων στρατιωτικής επικοινωνίας.
Τέλος, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τις στρατηγικές προτεραιότητες της Επιτροπής, ενώ ο Στρατηγός Κωσταράκος τους παρουσίασε τον μελλοντικό σχεδιασμό μέχρι την επόμενη Σύνοδο τον Νοέμβριο του 2017