Όλα τα κριτήρια: Πώς θα γίνεται η επιλογή των Διευθυντών σχολείων
Στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Παιδείας - Τη Δευτέρα ξεκινάει η συζήτηση
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος θα κατατεθεί το βράδυ της Παρασκευής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την επιλογή διευθυντών, με τη συζήτηση και ψήφισή του να γίνεται την ερχόμενη εβδομάδα.
Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ρυθμίζεται ο τρόπος επιλογής των διευθυντών, ώστε να συμμορφώνεται με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), υπ'αριθμ. 711/2017, αποκαθιστώντας το προηγούμενο καθεστώς που ίσχυε, με κριτήρια τα τυπικά τους προσόντα (πτυχία κλπ), την προϋπηρεσία και εμπειρία τους και την προσωπική συνέντευξη.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας, για να θέσει υποψηφιότητα ένας εκπαιδευτικός για τη διεύθυνση του σχολείου του, θα πρέπει να έχει δέκα χρόνια τουλάχιστον προϋπηρεσία.
Παράλληλα με τον ίδιο νόμο παρατείνεται για τρεις μήνες η θητεία των πρυτανικών αρχών τριών ανώτατων Ιδρυμάτων, που έληγε στο τέλος του μήνα. Η παράταση δίνεται με το δεδομένο ότι ο νόμος για τις πρυτανικές εκλογές θα αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι. Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στην αιτιολογική έκθεση για το σχέδιο νόμου επιλογής των νέων διευθυντών των σχολείων που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, καθώς καταργείται μετά απο απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που το έκρινε ως αντισυνταγματικό, το σύστημα της επιλογής τους με εκλογές και «κάλπη» μέσα στα σχολεία.
Στα υπηρεσιακά Συμβούλια εκπαίδευσης που θα κρίνουν τους υποψηφίους θα κατατίθεται ωστόσο και πρακτικά με την γνώμη των εκπαιδευτικών σε κάθε μονάδα για τους υποψήφιους διευθυντές τους.
Ο νέος νόμος θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή, με το δεδομένο ότι οι θητείες των νυν διευθυντών των σχολείων λήγουν τον Ιούλιο.
Η μοριοδότηση θα λαμβάνει υπ' όψιν:
α) Την επιστημονική-παιδαγωγική συγκρότηση και κατάρτιση (πτυχία, μεταπτυχιακές σπουδές, επιμορφώσεις κ.ά) των υποψηφίων,
β) Την υπηρεσιακή κατάσταση, καθοδηγητική και διοικητική εμπειρία (διδακτική υπηρεσία, καθοδηγητική, διοικητική εμπειρία κ.ά.). Στη συνέχεια, προβλέπεται συνέντευξη ενώπιον του αρμοδίου Υπηρεσιακού Συμβουλίου Επιλογής της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.