Η οικογένεια του Πειραιά τίμησε τον Ποντιακό Ελληνισμό [Φωτορεπορτάζ]
Αποκαλυπτήρια του μνημείου που δώρησε ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος της πόλης του Πειραιά, Ευάγγελος Μαρινάκης και βρίσκεται στην πλατεία Αλεξάνδρας
Με κάθε επισημότητα, αλλά και πλέριο σεβασμό προς τα 353.000 θύματα της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, έγιναν σήμερα το μεσημέρι τα αποκαλυπτήρια του μνημείου που δώρησε ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος της πόλης του Πειραιά, Ευάγγελος Μαρινάκης και βρίσκεται στην πλατεία Αλεξάνδρας.
Ιδιαίτερο τόνο στη συγκινητική αυτή εκδήλωση έδωσε η παρουσία της ιερής εικόνας της Παναγίας της Σουμελά, η οποία μεταφέρθηκε από την Ημαθία και αποτελεί σύμβολο για τον Ποντιακό ελληνισμό.
Η εικόνα έφτασε συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ, ο οποίος και τέλεσε λίγο μετά τις 11:00 επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που σφαγιάστηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης, ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και οι Βουλευτές: Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Τραγάκης, Θεόδωρος Φορτσάκης, Διαμάντω Μανωλάκου και Δημήτρης Καμμένος.
Στα αποκαλυπτήρια παραβρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, πολλοί Πειραιώτες, πολιτιστικοί σύλλογοι και οργανώσεις Ποντίων από κάθε γωνιά της χώρας, ενώ ο Ηλίας Υφαντίδης ερμήνευσε το «Αητέν' ς επαραπέτανεν» και άλλα Ποντιακά τραγούδια.
Το «Πυρρίχιο Πέταγμα» που φέρει την υπογραφή του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη αποκάλυψαν ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης ,ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός και πρώτος Δημοτικός Σύμβουλος Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης, συνοδευόμενοι από δύο μέλη της Ένωσης Ποντίων Πειραιά-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.
Το Μνημείο, όπως και η ανακαίνιση της πλατείας Αλεξάνδρας στην οποία φιλοξενείται, έγιναν με δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος ανταποκρίθηκε αμέσως στο κάλεσμα που του απεύθυνε το σωματείο Πόντιων εκπαιδευτικών Πειραιά για την ανέγερση ενός τέτοιου σημαντικού μνημείου, καθώς η μητέρα του έλκει την καταγωγή της από τον Πόντο και μάλιστα από μια από τις σπουδαιότερες οικογένειες, την οικογένεια Υψηλάντη, η οποία προέρχεται από τα Ύψηλα της Τραπεζούντας.
Η οικογένεια Υψηλάντη αξίζει να αναφέρουμε πως έχει ιστορία από το 10ο αιώνα και εκτός από τους Υψηλάντηδες που συμμετείχαν στη Φιλική Εταιρεία και συνεισέφεραν τα μέγιστα στον απελευθερωτικό αγώνα έχει δώσει στο γένος και άλλους πολλούς σπουδαίους Έλληνες.