Ξανθός: Κάλυψη «τεκμηριωμένων» φαρμακευτικών αναγκών
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.
Για κάλυψη «τεκμηριωμένων φαρμακευτικών αναγκών» και υποχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένης και της πατέντας – της φαρμακοβιομηχανίας, μίλησε – μεταξύ άλλων - ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στη Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στη Γενεύη.
«Στον τομέα του φαρμάκου, για την ελληνική κυβέρνηση, η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η καθολική και ισότιμη κάλυψη των τεκμηριωμένων φαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, με ταυτόχρονη προστασία των οικονομικά αδύναμων πολιτών από δυσβάστακτες επιβαρύνσεις. Για να κερδηθεί το στοίχημα της πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα και παράλληλα της βιωσιμότητας των Συστημάτων Υγείας, χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια στην έρευνα και τα κόστη της, αύξηση της προσβασιμότητας στα ερευνητικά δεδομένα, διαφανές και αξιόπιστο σύστημα τιμολόγησης και αποζημίωσης, θεσμικό διάλογο ανάμεσα στα κράτη, τη φαρμακοβιομηχανία και τις Ενώσεις Ασθενών, υποχώρηση των εμπορικών δικαιωμάτων - συμπεριλαμβανομένης και της πατέντας - προς όφελος του δικαιώματος πρόσβασης των πολιτών σε ποιοτικές και ασφαλείς θεραπείες», είπε ο κ. Ξανθός.
Η πρόσφατη «διακύρηξη της Βαλέτας» που υπέγραψαν 6 χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου και ήδη διευρύνθηκε με άλλες 3 ευρωπαϊκές χώρες – σημείωσε ο υπουργός - δίνει ένα σαφές πολιτικό «στίγμα»: η φαρμακοβιομηχανία πρέπει να καταλάβει ότι ο δρόμος του περιορισμού των κερδών της και της διαπραγμάτευσης κοινωνικά αποδεκτών τιμών αποζημίωσης σε εθνικό και διακρατικό επίπεδο, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή.
Ο υπουργός Υγείας παραδέχθηκε ότι το σύστημα Υγείας βρίσκεται υπό τη διαρκή «πίεση» του πολύ χαμηλού ποσοστού δημόσιων δαπανών υγείας (5,1% του ΑΕΠ), αλλά και των διαχρονικών στρεβλώσεων του (προκλητή ζήτηση, σπατάλη, διαφθορά, άτυπες πληρωμές). «Και επειδή η λιτότητα βλάπτει σοβαρά την Υγεία», πρόσθεσε, «θεωρούμε ότι η βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας προϋποθέτει την δραστική υποχώρηση της».