Μήνυμα προς κάθε ενδιαφερόμενο απηύθηνε από την Καβάλα ο Υπαρχηγός Στόλου Υποναύαρχος Ευθύμιος Μικρός, τονίζοντας – απαντώντας σε δημοσιογραφικό ερώτημα – ότι «Ένας από τους σκοπούς της άσκησης είναι, πέρα από το επιχειρησιακό αντικείμενο, να δείξουμε ότι είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε αυτά που μας ανήκουν».

Ο Υπαρχηγός Στόλου, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη της Καβάλας επιβαίνοντας στη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» προκειμένου να συμμετάσχουν στην εκδήλωση «Μέγα το της Θαλάσσης Κράτος», που διοργάνωσε το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού σε λιμάνια του Βορείου Αιγαίου και ακριτικά νησιά της περιοχής, δήλωσε τα εξής (ΑΠΕ): «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή να βρίσκομαι στην Καβάλα, σε μια ημέρα μνήμης για το Ναυτικό και τους ανθρώπους που έχουν δώσει τη ζωή τους για την πατρίδα μας στις ελληνικές θάλασσες. Είναι οι άνθρωποι που υπεράσπισαν τα θαλάσσια σύνορά μας, το έργο των οποίων καλούμαστε να συνεχίσουμε εμείς, όποτε απαιτηθεί. Αυτό που θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους συμπατριώτες μας, είναι ότι είμαστε εδώ γι’ αυτούς, για τα παιδιά μας και την πατρίδα μας, ώστε αυτή να συνεχίσει να έχει το μέλλον που της αξίζει και της πρέπει».

Ο ίδιος δε απαντώντας στο ερώτημα για το μήνυμα που στέλνουν οι ελληνικές ΕΔ με τη διεξαγωγή ασκήσεων μεγάλης κλίμακας, όπως η «Καταιγίς 2017», τόνισε με νόημα: «Νομίζω, είναι σαφές το μήνυμα το οποίο στέλνουμε μέσα από αυτές τις μεγάλες ασκήσεις. Βρισκόμαστε στο τελείωμα της μεγαλύτερης άσκησης του ΠΝ, η οποία είναι διακλαδική, καθώς μετέχουν όλοι οι κλάδοι των ΕΔ, με τους οποίους έχουμε συνέργεια. Είναι ένα μήνυμα προς τα έξω. Ένας από τους σκοπούς της άσκησης είναι, πέρα από το επιχειρησιακό αντικείμενο, να δείξουμε ότι είμαστε εδώ για να υπερασπίσουμε αυτά που μας ανήκουν».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επιλογή της πόλεως της Καβάλας ως ένα από τα λιμάνια κατάπλου πολεμικών πλοίων του Στόλου στο πλαίσιο της προαναφερθείσας εκδηλώσεως δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς το 1913 στη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων του 1912-13, η πόλη απελευθερώθηκε από αγήματα του Ελληνικού Στόλου, που είχε καταπλεύσει στην περιοχή συμβάλλοντας έτσι στην εθνική προσπάθεια.