Δομές για αστέγους χρήστες ναρκωτικών ζητεί ο Γιώργος Καμίνης
Έληξε η ευρεία σύσκεψη στο δημαρχείο της Αθήνας – Δείτε τις δηλώσεις όλων των συμμετεχόντων
Τη δημιουργία δομών προκειμένου να στεγαστούν άστεγοι που είναι ουσιοεξαρτημένοι, κάτω από ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, ζήτησε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε σύσκεψη που συγκάλεσε στο Δημαρχείο της Αθήνας με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών και εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων.
Στη σύσκεψη, που συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, ο κ. Καμίνης τόνισε ότι η δημόσια χρήση ναρκωτικών και οι άστεγοι, που σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% είναι εξαρτημένοι από κάποια ουσία, είναι από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης, επισημαίνοντας ότι ο δήμος Αθηναίων θα συνεχίσει να κάνει περισσότερα από αυτά που επιβάλλουν τα καθήκοντά του, αρκεί να χαραχθεί συγκεκριμένη στρατηγική για το ζήτημα.
«Συμφωνήσαμε να συγκροτηθεί και μια μικτή επιτροπή, η οποία θα κοιτάξει πιλοτικά, πώς μπορούμε να έχουμε γρήγορες παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας. Θα είναι οπωσδήποτε μία συνεργασία πολύ καλά συντονισμένη με τα υπουργεία, γιατί ο δήμος Αθηναίων, έστω και εάν δεν έχει αρμοδιότητα, έχει την υποχρέωση, εκπροσωπώντας πρώτα απ΄ όλα τους κατοίκους της πόλης, να επισπεύδει και να μεριμνά γι’ αυτά τα προβλήματα» δήλωσε ο κ. Καμίνης μετά τη συνάντηση.
Στη σύσκεψη εκ μέρους των πολιτικών κομμάτων συμμετείχαν ο γραμματέας Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος, ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Οικονόμου, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της ΝΔΙάσων Φωτήλας, η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του πολιτικού γραφείου του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος, ο βουλευτής του ΠοταμιούΓρηγόρης Ψαριανός, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και ο γραμματέας της κεντρικής επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ. Γιώργος Μπουλμπασάκος. Συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Επαμεινώνδας Λαμπρακάκης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας των δύο Φύλων Μαρία Στρατηγάκη, η οποία σημείωσε ότι «τα Δημοτικά Ιατρεία του δήμου Αθηναίων με τη νέα τους μορφή, θα μπορούν να λειτουργούν τόσο σε ένα πλαίσιο πρωτοβάθμιας φροντίδας όσο και συμβουλευτικής, νομικής ή εργασιακής, για τους πολίτες».
Μετά τη σύσκεψη έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Είχαμε μια πολύ διαφωτιστική συνάντηση εδώ στο δημαρχείο, με τους αρμόδιους υπουργούς για τα θέματα αστεγίας και ναρκωτικών, την κυρία Φωτίου και τον κ. Ξανθό, αλλά και με τους εκπροσώπους των κομμάτων στο Κοινοβούλιο. Γιατί είναι μια κατάσταση έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η οποία πλέον δε μπορεί να είναι ανεκτή. Δε μας τιμά καθόλου το θέμα της αστεγίας και της τοξικοεξάρτησης έτσι όπως εμφανίζεται στο κέντρο, αλλά και στις γειτονιές της Αθήνας. Υπάρχει πνεύμα συνεργασίας».
Δημοσιογράφος : Αυτό σημαίνει και χώρους ιατρικώς ελεγχόμενης χρήσης;
Γ. ΚΑΜΙΝΗΣ: «Αυτό σημαίνει τα πάντα. Θα συνεργαστούμε για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».
ΑΝΔ. ΞΑΝΘΟΣ (υπουργός Υγείας): «Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του δήμου Αθηναίων και του Δημάρχου γι 'αυτήν τη συζήτηση που ήταν επικεντρωμένη στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, που έχει επιδεινωθεί στη διάρκεια της κρίσης: δηλαδή, ο συνδυασμός αστέγων και εξαρτημένων από ουσίες πολιτών. Οφείλουμε ως Πολιτεία να ενισχύσουμε την παρέμβασή μας, προφανώς σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με στόχο να δώσουμε τη δυνατότητα σε όλους τους εξαρτημένους πολίτες να έχουν την κατάλληλη θεραπευτική φροντίδα και ανάλογα με το πρόβλημά τους και τη δυνατότητά τους να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα είτε μείωσης της βλάβης είτε υποκατάστασης, είτε απεξάρτησης.
Θεωρώ ότι η προσπάθεια που πρέπει να κάνουμε στο επόμενο διάστημα είναι να συνεργαστούν οι δομές της Πολιτείας, οι εποπτευόμενοι φορείς από το υπουργείο Υγείας, ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ , το 18 ΑΝΩ, οι άλλες δομές πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης. αλλά και με τις προνοιακές δομές που είναι σε συνεχή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και την Κοινωνική Πρόνοια για να έχουμε την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των αναγκών αυτών των πολιτών, τόσο από την άποψη της κοινωνικής μέριμνας όσο και από την πλευρά της δημόσιας υγείας. Θεωρώ ότι οφείλουμε να έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Από την πλευρά μας έχουμε μία στρατηγική που θα χρηματοδοτηθεί και από το νέο ΕΣΠΑ που περιλαμβάνει δομές άμεσης πρόσβασης και διευκόλυνσης της επαφής με υπηρεσίες υγείας, μείωσης της βλάβης, αλλά και στεγαστικής φροντίδας ανθρώπων που είναι στο δρόμο και νομίζω ότι σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Αττικής, σε μία πιλοτικού χαρακτήρα παρέμβαση, μπορούμε να περιμένουμε καλύτερα αποτελέσματα στο επόμενο διάστημα».
ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ (αν. υπουργός Πρόνοιας): «Ανταποκριθήκαμε βεβαίως στην πρόσκληση του δήμαρχου, ήδη συνεργαζόμαστε μαζί εδώ και δυο χρόνια. Αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας είναι το νέο νομοθετικό πλαίσιο που έχουμε κατεβάσει το υπουργείο Υγείας, Εσωτερικών και εμείς, για τις προδιαγραφές, για τις στέγες ημερήσιας διαβίωσης, αλλά και για τα διαμερίσματα για τους άστεγους. Έχουμε καινούργιους θεσμούς αυτή τη στιγμή για τη συμμέτοχη του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ, ώστε να δημιουργήσουμε νέες στέγες -τους δίνεται το νομοθετικό περιθώριο για να δημιουργήσουν με το ΕΣΠΑ. Ιδρύουμε 20 τέτοιους ξενώνες διημέρευσης, αλλά και στέγες για τους άστεγους στον δρόμο σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως δεσμεύουμε περισσότερα χρήματα στο ΕΣΠΑ. Περαιτέρω, εντάσσουμε τους άστεγους στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Για πρώτη φορά οι άστεγοι μπορούν να μπουν στο ΚΕΑ, επομένως απολαμβάνουν δωρεάν φάρμακα, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλα. Σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή μια γενικότερη πολιτική για την αστεγία, είμαστε εδώ για συνεργαστούμε για αυτά τα πολύ καυτά προβλήματα της πόλης, δεσμεύουμε περισσότερα χρήματα για την κοινωνική πολιτική στον τομέα της αστεγίας, ήδη πληρώσαμε 50 εκατομμύρια στο πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση, ώστε τουλάχιστον συμπολίτες μας που είναι στα όρια να βρεθούν στον δρόμο, να συγκρατηθούν σε σπίτια. Με τον ίδιο τρόπο θα γίνει και η επιδότηση ενοικίου που ψηφίσαμε στη βουλή για το 2019 σε 600.000 οικογένειες. Το θέμα της αστεγίας μας ενδιαφέρει πάρα πολύ, αλλά βεβαίως και το θέμα το ιδιαίτερο που έχει αναδειχθεί ως κυρίαρχο μέσα στην πόλη με τους άστεγους στον δρόμο. Όπως ξέρετε, σήμερα έχουμε 20 τέτοιες δομές σε όλη την Ελλάδα, με περισσότερα χρήματα από ό,τι πριν, και όπως σας είπα πριν ότι διευρύνουμε το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ σε αυτόν τον τομέα».
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ (τομεάρχης Υγείας ΝΔ): «Εκπροσωπώντας την Ν.Δ., ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του δημάρχου σήμερα σε αυτήν τη σύσκεψη για τους άστεγους και για τους χρήστες ναρκωτικών στην Αθήνα. Πρέπει να πούμε ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση και πολύ καλή πρωτοβουλία του Δημάρχου. Θεωρούμε ότι γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια από την μεριά του δήμου, τέτοια όμως προσπάθεια δεν βλέπουμε από την πλευρά της κυβέρνησης. Υπό αυτήν λοιπόν την έννοια, θέλουμε με τα δεδομένα τα οποία γίνεται και τα ζητήματα τα οποία αναδεικνύονται μέσα από την προσπάθεια του δήμου, να πάρει διδάγματα και η κυβέρνηση και να μπορέσει να προσαρμόσει την πολιτική της, μήπως δούμε άσπρη μέρα στο κομμάτι των αστέγων και των χρηστών ναρκωτικών, που τα προβλήματα όχι μόνο διαιωνίζονται, μεγεθύνονται. Όσοι ζουν στο κέντρο της Αθήνας αυτά τα βλέπουν. Πρέπει, λοιπόν να στηρίξουμε αυτές τις προσπάθειες, για αυτό είμαστε και εμείς εδώ, ανταποκριθήκαμε, και θεωρούμε ότι έχουμε πεδίο συνεργασίας. Εμείς σαν Ν.Δ., είμαστε ανοιχτοί σε αυτά τα θέματα, πιστεύουμε οτι η κοινωνική πρόνοια πρέπει να πάει στους δήμους. Αυτή θα είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα κάνουμε ως νέα διακυβέρνηση και πιστεύουμε οτι μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα με αυτόν τον τρόπο».
ΙΑΣ. ΦΩΤΗΛΑΣ (αν. τομεάρχης Υγείας ΝΔ): «Συμμετείχαμε σ' αυτήν την σύσκεψη, σ' αυτήν την κραυγή αγωνίας του δημάρχου επειδή τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Η ΝΔ έχει πραγματικά ψηλή προτεραιότητα σε ό,τι έχει να κάνει τόσο με τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης όλων των ανθρώπων, και των αστέγων, αλλά και από την άλλη πλευρά το αίσθημα ασφάλειας που πρέπει να αισθάνονται όλοι οι πολίτες. Αυτό που περίμενα να ακούσω, και δεν το άκουσα, από τους αρμόδιους υπουργούς είναι ένα σχέδιο. Για να έχουμε ένα σχέδιο πρέπει να υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για κάθε δράση και να μας εξηγηθεί ακριβώς από που θα υπάρξουν οι πόροι. Αν δεν έχουμε χρονοδιαγράμματα τότε δεν έχουμε σχέδιο, αλλά ευσεβείς πόθους. Θέλουμε κάτι παραπάνω».
ΕΥΗ ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ (υπεύθυνη τομέα Υγείας ΠΑΣΟΚ): «Στηρίζουμε τον δήμαρχο Αθηναίων και τη δημοτική αρχή για όλες τις πρωτοβουλίες που παίρνουν. Θέλω όμως να επισημάνω ότι η συνεργασία για ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα, που είναι η ένταξη των συνάνθρωπων μας που είναι άστεγοι, που είναι εξαρτημένοι από ουσίες, απαιτεί και συνεργασία στην πράξη, και βεβαίως πολλές δυνάμεις και πόρους. Συνεργασία στην πράξη λοιπόν θα πρέπει να γίνει. Όχι απλώς και μόνο στο ότι σήμερα συμφωνήσαμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι συμφωνήσαμε αλλά απαιτείται Αυτοδιοίκηση και Πολιτεία να σχεδιάσουν από κοινού το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Αυτό μένει να γίνει, γιατί ό,τι βλέπουμε είναι εξαγγελίες και «θα». Στις νομοθεσίες της κυβέρνησης εμείς βάλαμε όπου έπρεπε το «ναι» μας και όπου έπρεπε το «όχι». Από εκεί και πέρα προτείναμε στον κ. Βούτση, τον πρόεδρο της Βουλής, όλοι οι βουλευτές που μετέχουμε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τα ζητήματα του κέντρου της πόλης που αφορούν και τους αστέγους, να συζητηθούν από κοινού με τα προβλήματα παραβατικότητας και δημόσιας τάξης σε κοινή συνεδρίαση με την Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης. Ελπίζουμε ότι ο κ. Βούτσης και η κυβέρνηση θα συμφωνήσει ότι από κοινού πρέπει να δούμε και την ασφάλεια στην Αθήνα και την κοινωνική πολιτική»
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ (μέλος ΠΓ ΚΚΕ, δημοτικός σύμβουλος): «Εξέφρασα την αντίθεση του ΚΚΕ στην πρόταση για χώρους ελεγχόμενης χρήσης ουσιών, που αποτελεί βήμα για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών».
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ (γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ένωσης Κεντρώων): «Αποδεχθήκαμε με μεγάλη χαρά την πρόσκληση του Δημάρχου, σε μια σειρά συναντήσεων με θέματα που είναι φλέγοντα για την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και για το δήμο της Αθήνας, Είμαστε κοντά στον Δήμαρχο και το γνωρίζει αυτό, τόσο προσωπικά ως βουλευτής της Α΄Αθηνών, όσο και ο πρόεδρος κ. Λεβέντης και όλη η Ένωση Κεντρώων, σε τέτοιες πρωτοβουλίες. Δεν υπάρχουν ούτε κόμματα, ούτε χρώματα σε θέματα κοινωνικής ευθύνης. Πρέπει να είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για να τα αντιμετωπίσουμε. Η υγιεινή στο θέμα των αστέγων και των τοξικοεξαρτώμενων είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Σε δεύτερο στάδιο, να μπορέσουμε να τους βρούμε στέγη και να ενταχθούν στην κοινωνία αλλά και να ενταχθούν σε προγράμματα απεξάρτησης, για να μπορέσουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή. Δεν χρειάζεται να το επαναλάβω, ο δήμαρχος το γνωρίζει προσωπικά, είμαστε κοντά του. Είναι ένα εθνικό ζήτημα και θα συνεχίσουμε να είμαστε και εμείς αρωγοί σε αυτό».
ΓΡ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ (βουλευτής ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ): «Στηρίζουμε απολύτως τις ενέργειες και τις προσπάθειες του δήμου Αθηναίων για αυτά τα θέματα που είναι πρώτης προτεραιότητας, αυτά τα ζητήματα πρόνοιας και πολιτικής, στα κορυφαία κοινωνικά ζητήματα, όπως η αστεγία, η χρήση ουσιών, η παραβατικότητα και η καθαριότητα της πόλης. Αυτά είναι θέματα μητροπολιτικής πολιτικής και όχι μικροπολιτικής. Πρέπει να τα διαχωρίσουμε αυτά και πρέπει να συναποφασίσουμε να δώσουμε προτάσεις υλοποιήσιμες για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, και όχι μόνο λόγια. Δεν υπάρχουν αντιπαλότητες σε αυτά. Πρέπει να βρούμε τώρα μια κοινή περπατησιά, ένα δρόμο για να δρομολογήσουμε τις λύσεις αυτών των προβλημάτων. Είναι άμεσης προτεραιότητας για την ζωή της πόλης και των πολιτών. Στηρίζουμε το δήμο και πιστεύουμε στην συνέργεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία και οπωσδήποτε πρέπει να δοθούν και να αποδοθούν και οι πόροι, οι τρόποι και οι θεσμικές δυνατότητες στη Τοπική Αυτοδιοίκηση να αναλαμβάνει την ευθύνη, που την έχει έτσι και αλλιώς, και να δώσει και τις λύσεις μην περιμένοντας πάντα χρηματοδότηση από την κυβέρνηση. Είναι συνέργεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Περιφερειών και δήμων, της κεντρικής κυβέρνησης, των κομμάτων και όλων μας».
Τ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ (γραμματέας Υγείας ΣΥΡΙΖΑ) : «Χαιρόμαστε για την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμος Αθηναίων προκειμένου να συζητηθεί το σύνολο των δράσεων, οι οποίες αποτελούν ένα ελάχιστο δικό μας μέλημα απέναντι σε μια κοινωνία η οποία βρέθηκε σε ανθρωπιστική κρίση, σε οξύτατα κοινωνικά προβλήματα. Η επισήμανση του δήμαρχου οτι χρειάζεται μια ολιστική παρέμβαση, η οποία να αγγίζει τα ζητήματα της πολιτικής μας απέναντι στους άστεγους. Στους άστεγους που είναι στον δρόμο, σε συνδυασμό με το πρόβλημα των ναρκωτικών και την αντιμετώπισή του, αλλά και οι παρεμβάσεις που βλέπουμε να κάνει ο δήμος σε θέματα οργάνωσης πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας και ο συνδυασμός αυτών με το τι αναπτύσσουμε εμείς στο υπουργείο Υγείας προκειμένου να υπάρξουν τοπικές μονάδες υγείας, η αναβάθμιση των κέντρων υγείας, μια μεγάλη μεταρρύθμιση στο δημόσιο σύστημα υγείας που περιλαμβάνει και την επείγουσα περίθαλψη. Υπάρχουν 760 εκατομμύρια ευρώ τα οποία μπήκαν στον φετινό προϋπολογισμό του 2017 για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, ώστε να υπάρξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για όλα τα δικαιώματα τα οποία έχουν οι ομάδες προσανατολισμού στα ζητήματα των διαφόρων επιδομάτων και της συνολικής βοήθειας που χρειάζεται. Υπάρχει το νέο ΕΣΠΑ το οποίο χρηματοδοτεί τη δυνατότητα συνέχισης όλων των προγραμμάτων βοήθειας τα οποία αναπτύσσουμε απέναντι στις ομάδες ακραίας φτώχειας και στις ομάδες τις οποίες θέλουμε να βοηθήσουμε. Νομίζω λοιπόν ότι για εμάς, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την κυβέρνηση αποτελεί απολυτή προτεραιότητα η συνολική μας παρέμβαση στα ζητήματα της Υγείας, των δικαιωμάτων, της κοινωνικής πολιτικής και η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση θα είναι διαρκές μέλημά μας».