Να μην παραπεμφθεί σε δίκη για μίζες ζητεί ο Σμπώκος
Ο πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου επιδιώκει την αναίρεση του βουλεύματος με το οποίο παραπέμπεται σε δίκη για μίζες σχετικά με τα αντιαεροπορικά συστήματα
Ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Σμπώκος και 4 συγκατηγορούμενοί του ζητούν από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να αναιρεθεί το βούλευμα με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη για μίζες των αντιαεροπορικών συστημάτων OSA.
Ο Γιάννης Σμπώκος υποστηρίζει ότι η νέα παραπομπή του έγινε με την επίκληση αποδεικτικών στοιχείων τα οποία, ωστόσο, είναι τα ίδια τραπεζικά εμβάσματα για τα οποία ήδη δικάζεται για δωροδοκία σε ένα άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, αυτό της προμήθειας των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων TOR M1.
Στην αναίρεσή του ο άλλοτε στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, υποστηρίζει ότι υπάρχει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας και παραβίαση της εκκρεμοδικίας, καθώς παραπέμπεται με δεύτερο αμετάκλητο βούλευμα να δικαστεί για δεύτερη φορά για τον ίδιο λόγο, με ταυτόσημα αποδεικτικά στοιχεία (τα εμβάσματα), τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ουσιαστικά εξ αντιγραφής από τμήμα του κατηγορητηρίου για το πρόγραμμα TOR-M1.
Όπως είναι γνωστό, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, παραπέμφθηκαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων 9 κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων είναι ο Γιάννης Σμπώκος, ο Λάμπρος Μπαρτζώκας, αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας Rosovooruzehnia (διάδοχος εταιρεία -κατά τον Γιάννη Σμπώκο- της ΑΝΤΕΥ στο πρόγραμμα των TOR M1), οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και ο επιχειρηματίας Γιώργος Καμάρης.
Το παραπεμπτικό βούλευμα τους αποδίδει τις κατηγορίες του ξεπλύματος μαύρου χρήματος και της παθητικής ή ενεργητικής δωροδοκίας και είναι οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για τη σύμβαση που υπεγράφη το 1998, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Αναλυτικότερα, με την αίτηση ζητούν από στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, την αναίρεση του παραπεμπτικού βουλεύματος, καθώς, όπως λένε, αυτό: α) πάσχει από απόλυτη ακυρότητα, β) πάσχει από εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικών ποινικών διατάξεων, γ) πάσχει από έλλειψη νομίμου βάσεως, δ) τους παραπέμπει απαραδέκτως να δικαστούν για πράξεις, για τις οποίες υφίσταται ήδη εκκρεμοδικία και δεδικασμένο, το οποίο απαραδέκτως παραβιάζει και ε) τους παραπέμπει να δικαστούν για πράξεις, για τις οποίες δεν έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το άρθρο 86 του Συντάγματος δικονομική διαδικασία.
Ενδεικτικά, ο Γιάννης Σμπώκος αναφέρει: «Στη δικογραφία για τα ΟSΑ δεν υπάρχει κανένα απολύτως άλλο στοιχείο, έγγραφο ή μαρτυρία που να αναφέρεται σε παθητική δωροδοκία στο πρόσωπό μου. Η ανάκριση άνευ εταίρου θεώρησε αυθαιρέτως ότι τα εμβάσματα αυτά δήθεν σχετίζονται με παθητική δωροδοκίας εις βάρος μου, αγνοώντας παράλληλα ότι τα ίδια ακριβώς εμβάσματα συσχετίστηκαν για την ίδια κατηγορία εις βάρος μου (παθητική δωροδοκία) στο αμετάκλητο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την υπόθεση των TOR-M1, γεγονός το οποίο, οδηγεί σε πασίδηλη εκκρεμοδικία.
»Τα επίμαχα εμβάσματα είναι ταυτόσημα ως προς τον αποστολέα, ως προς τον παραλήπτη, ως προς τα ποσά και τις ημερομηνίες. Δηλαδή, σε ό,τι αφορά εμένα, το σύνολο των κατηγοριών της παρούσης υπόθεσης, εμπεριέχεται και ταυτίζεται με το βούλευμα για τα ΤΟR M1».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ