Γιορτάστηκε η επέτειος των 70 ετών της παρουσίας του ODC στην Ελλάδα
Ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ εξήρε τα 70 χρόνια διμερούς συνεργασίας και αμερικανικής υποστηρίξεως της Ελλαδος
Τον σταθεροποιητικό ρόλο και τη στρατηγική θέση της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σε συνδυασμό με τις μοναδικές διευκολύνσεις και το ρόλο που διαδραματίζει για την εύρυθμη εξέλιξη των επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας στην περιοχή η μεγάλη αεροναυτική βάση της Σούδας ανέφερε ο αμερικανός πρεσβευτής Τζέφρυ Πάϊατ στην ομιλία του στην εκδήλωση για την επέτειο των 70 ετών της παρουσίας του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (Office of Defense Cooperation/ODC) στην Ελλάδα.
Από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος εκτίμησε ότι η γεωστρατηγική σημασία της χώρας ενισχύεται σήμερα με όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή μας επισημαίνοντας με έμφαση ότι όλα αυτά τα χρόνια είμαστε πάντα στην ίδια πλευρά με τις ΗΠΑ, ενώ αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα στον Κόλπο, άφησε ευθείες αιχμές κατά της Τουρκίας χωρίς να την κατονομάσει λέγοντας: «Μετά από τα τελευταία γεγονότα στον Κόλπο, αναμένουμε τον χαρακτηρισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτό πρέπει να είναι πολύ σημαντικό ώστε οι περισσότερες χώρες να επιλέξουν με ποιου το μέρος θέλουν να είναι. Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα είναι με το μέρος των ΗΠΑ. Όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος της χώρας μας ήταν οι ΗΠΑ. Οι άλλοι είναι σύμμαχοι, αλλά είναι μόνο ως πιστωτές χωρίς σεβασμό και αυτό γιατί κάποιοι από αυτούς δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι έχασαν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από αυτήν τη χώρα. Για αυτό το λόγο θέλουμε να υποστηριζόμαστε από τις ΗΠΑ σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα μας».
Ζήτησε ακόμα από την αμερικανική πλευρά «να ενισχύσει τις δυνατότητες του ελληνικού ΠΝ για να επιχειρεί από την Κρήτη ως το Σουεζ προκειμένου να ανακοπούν τα δίκτυα χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», διαβεβαιώνοντας ότι πολύ σύντομα τα δύο μέρη θα υπογράψουν την πολυετή επέκταση της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας. Συμφώνως με υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ που ρωτήθηκε μετά την εκδήλωση διευκρίνισε επ' αυτού, ότι η ελληνική πλευρά έχει στείλει λίστα αιτημάτων στις ΗΠΑ, στην κορυφή ης οποίας είναι να παραχωρηθούν δύο πολεμικά πλοία ανοικτής θαλάσσης όχι τα αντιτορπιλλικα κλάσεως “Arleigh Burke”, καθώς και αριθμό ιπτάμενων-τάνκερ για τον εναέριο ανεφοδιασμό των μαχητικών αεροσκαφών της ΠΑ.
Από την πλευρά του ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, στη δική του ομιλία, μεταξύ άλλων, επισήμανε τα εξής: «Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και στόχους. Από μέρους μας είμαστε πάντα συνεπείς στη συμμαχία μας. Είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος που συνεισφέρει με προσωπικό, μέσα και υποδομές σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην επιβολή του διεθνούς δικαίου». Και πρόσθεσε: «Η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο γίνεται ολοένα πιο προβληματική. Οι ελληνικές ΕΔ αποτελούν ισχυρό πυλώνα που μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές αποφάσεις για την ειρήνη και σταθερότητα, στην ευρύτερη περιοχή, να παίξει ρόλο «σταθεροποιητικής δύναμης».
Τέλος, ο Αμερικανός πρέσβης Τζ. Πάιατ εξήρε τα 70 χρόνια διμερούς συνεργασίας και αμερικανικής υποστηρίξεως της Ελλαδος και κάνοντας μία σύντομη ιστορική αναδρομή αναφέρθηκε στο ότι «Έλληνες και Αμερικανοί στρατιώτες πολέμησαν πάντοτε πλάϊ-πλάϊ σε όλες τις μεγάλες συγκρούσεις».
Ο ίδιος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του στάθηκε ιδιαιτέρως στο ότι η Ελλάδα συνεισφέρει με στρατιωτικές δυνάμεις στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη του Κοσσυφοπεδίου, καλύπτει πάντοτε το ΝΑΤΟϊκό «στόχο» του 2% του ΑΕΠ να πηγαίνει ετησίως για αμυντικές δαπάνες, να παρέχει πληθώρα υπηρεσιών λογιστικής υποστηρίξεως, όπως την διεκπεραίωση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων τον Φεβρουάριο από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς Πολωνία, αλλά και την πρόσφατη από Αλεξανδρούπολη προς Ρουμανία, στο πλαίσιο ασκήσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Αναφερόμενος στη μεγάλη αξία της βάσεως της Σούδας τόνισε: «Με τη μοναδική γεωστρατηγική της θέση, και τις Ένοπλες Δυνάμεις της η Ελλάδα στηρίζει τις επιχειρήσεις μας, ειδικά μέσα από τη Σούδα, που μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις με ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην ευρύτερη περιοχή». Και κατέληξε λέγοντας: «Όσο η οικονομία της Ελλάδας σταθεροποιείται ελπίζουμε ότι θα παίξει ακόμα πιο ενεργό ρόλο γεφυροποιου στην περιοχή ανάμεσα σε χώρες της». «Αντιμετωπίζουμε μη συμβατικές απειλές όπως η τρομοκρατία, το προσφυγικό, οι κυβερνοεπιθέσεις, που ξεπερνούν τα εθνικά σύνορα και μας αφορούν όλους. Είμαι πεισμένος ότι η σχέση μας θα παραμείνει ισχυρή και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις. Ήμουν πολύ ευτυχής, άλλωστε, που άκουσα τον Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της οργάνωσης Concordia να λέει πόσο σημαντική είναι η συνεργασία της Ελλάδος με τον ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ελλάδος».
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο ΥΕΘΑ Π.Καμμένος, ο ΑΝΥΕΘΑ Δημήτρης Βίτσας, ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρυ Πάϊατ, οι Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, ΓΕΣ αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης και ΓΕΑ αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, ο Υποδιοικητής των Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης Αντιπτέραρχος Τίμοθυ Ρέϊ, παράγοντες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αξιωματικοί και σπουδαστές παραγωγικών σχολών από όλους τους Κλάδους των ΕΔ.